Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość prawidlowo_je_sie_z

Dlaczego niektórzy jedzenie gołąbków z ziemniakami uważają za nienormalne?

Polecane posty

Gość prawidlowo_je_sie_z

i jeszcze tacy się kłócą, że tak prawidłowo. Bez ziemniaków to można w sylwestra jak sałatki na stole, kotlety i nikt nie ma czasu na gotowanie ziemniaków, a tak normalnie jest to prawidłowe albo w Krakowie mówią idę na pole zamiast na dwór. Co, pole macie obok wieżowców? Parkingów? Trochę powagi jednak.

Gość a ja mam gitare i bede grał
Ty sie pacz kobyło na siebie a nie na innych:classic_cool::P

Gość co ma powaga do rzeczy?
jedno i drugie to regionalizm, nie zakazany przeciez ani nawet nie nieprawidłowy. Co tu przezywac?

Gość do samotności można
Trochę powagi jednak. Temat o gołąbkach i ziemniakach, a Ty wymagasz powagi? :classic_cool:

Plebs idzie na pole a szlachta wychodzi na dwór. A serio, możecie sobie jeść nawet schabowego z nutellą, większości normalnych ludzi to guzik obchodzi i się kłócić o nic nie będą.

Gość sratagnata
No niedokladnie tak: ludzie z Krakowa ida na pole poniewaz w dawnych czasach mieszkali we dworze wiec wychodzili na pole, a plebs mieszkal w chatach wiec szedl na dwor :)

Gość aaaalll
i co tu przeżywać ??? co cię to obchodzi kto idzie na pole, a kto na dwór ? a co do gołąbków to rzeczywiście ziemniaki nie pasują do tego dania, przecież mają już w środku ryż .. to po co się jeszcze ziemniakami zapychać ?

Gość oboboboc
nie wszystkie golabki maja w sobie ryz ja np z ryzem nie lubie dlatego zdarza mi sie jesc do nich ziemniaki jezeli jestem gdzies, gdzie sa golabki z ryzem to jem juz bez ziemniakow

Gość Każdy robi inaczej
znam osoby które robią z ziemniakami i znam osoby które jedzą z chlebem i keczupem...każdy ma swoje wizje na ten temat:)

jest wiele takich przykładów, moi znajomi mówią np. "jo" jako "tak" takie to trochę jakby z niemieckiego. A co do jedzenie to jak dla mnie gołąbki, czy pierogi z ziemniakami -- no nie bardzo do to siebie pasuje, ale ludzie tak lubią i na zdrowie:) przecież im nie zabronie.

Gość gut97tuijy
ryżu jest mało w gołąbkach a do ziemniaczków super pasuje sosik i kapustka z nich, ja się zajadam. A co do dworu/pola - czy tylko ja wychodzę na zewnątrz?

Dla mnie to też bez sensu. Robię gołąbki w dwóch wersjach, albo mięso mielone z ryżem w sosie pomidorowym, albo kasza i mięso mielone z grzybami i do tego sos grzybowy. I zawsze mamy do nich to co w środku, czyli ryż albo kaszę, albo jemy z chlebem. Jakoś gołąbki nie pasują mi do ziemniaków.

Gość Oczywiście że
pochodzę z Warszawy i tradycyjni mieszkańcy tego miasta robią gołąbki z mięsa wieprzowego,bez ryżu.Dlatego gołąbki podaje się z ziemniakami.

Gość genowefaa
Ja robię gołoąbki z ryzem i jem je z ziemniakami. Takie pyszne dziwactwo:)) A sa ludzie co jedzą rosół z ziemniakami.

Gość Są i tacy co łamią bułeczkę w
drobne kawałki i wrzucają do talerza z mlekiem i taką zupkę jedzą.

Gość ja gołąbki zawsze jem z
ziemniakami i odkąd pamiętam to tak się u mnie jadło. Pyszne są i ja np nie wyobrażam sobie jedzenia ich z chlebem. Jak widać każdy ma inne zdanie na ten temat. A tak poza tym czepiacie się tego połączenia (kasza czy ryż plus ziemniaki) a np taki krupnik też jest z kaszą i ziemniakami i nikt jakos sie nie bulwersuje z tego powodu. Niech każdy je jak mu smakuje i nikomu nic do tego :) ludzie, którzy krytykują innych z czym kto co je jak widać nie mają nic ciekawszego do roboty to byle głupoty się uczepią a na spacer by sie przeszli i mózgi przewietrzyli :p

ja w ogóle nie przepadam za ziemniakami z wody, więc z chęcia gołąbki jadam z pieczywem...natomiast rodzinka woli z ziemniakami :)

Gość mniammniamp
Nigdy nie jadam gołąbków z ziemniakami, bo mają w sobie sycący ryż i kaszę. :D A do krupniku też nie dodaję ziemniaków, bo to kojarzy mi się z żarciem dla świń, które -daaawno temu - przygotowywała moja babcia...:O

Gość gość
Najczęściej to spotkać w Wielkopolsce jedzenie ziemniaków z gołąbkami, uważam że przez chytrość, aby się nawciskać a rarytas "gołąbek" starczy na dłużej. Koszt ziemniaka jest o wiele mniejszy niż wykonanie gołąbka z ryżem i mięsem.

Gość gość
To jaki jest ten farsz z ziemniaków do gołąbków? Same ziemniaki? A o ukraińskich słyszeliście? Ziemniaki z kilkoma kaszami

Gość gość
ja chodze na pole i uj ci do fego,paniusia z dwora sie znalazła:- -P

a ja sobie lubię do gołąbków ugotować ryż. I tak jak ktoś lubi je jeść z ziemniakami,tak ja wolę z dodatkowym woreczkiem ryżu :P Gołąbki robie mięso mielone z ryżem + sos pomidorowy :)