Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Eutenia

Czy nadal żywisz do kogoś urazę ? Czy chcesz komuś przebaczyć ?

Polecane posty

przebaczenie Odwzajemniam :-) :-) :-) I dziękuję za poradę,idę próbować,może mi się uda...

nie potrafie wybaczyc albo jeszcze do tego nie doroslam?... za duzo krzywdy i wszechobecny zal...nie potrafie zaufac choc z pozoru wszystko wyglada tak normalnie,zwyczajnie...

Gość przebaczenie
eut... coś chyba nie poszło;) alka... Jeszcze nie jedno przed Tobą... Abyś tylko się nie łamała...;) A ponieważ się muzycznie zrobiło... to macie!!;) http://www.youtube.com/watch?v=Yg2ewXyZsqw

Gość żywię urazę, a
przebaczę dopiero po zemście. trzeba oddawać pięknym za nadobne, inaczej tacy ludzie nigdy nie zrozumieją, że postępują źle. samo wybaczanie do za mało. rachunki muszą być wyrównane

Gość przebaczenie
śnię o nagich Senegalczykach

Tak, żywię. Nie będę się mścić, bo wierzę, że wyrządzone zło powraca z większą siłą - jeśli tak się stanie w przypadku tych osób, zrozumieją swoje potem swoje złe postępowanie i mnie przeproszą( w co wątpię) - wtedy dopiero przebaczę ale NIGDY nie zapomnę i pewnie będę często wypominać.

nemezis* wtedy dopiero przebaczę ale NIGDY nie zapomnę i pewnie będę często wypominać. Myślę że jeśli będziesz wypominać to jednak nie wybaczyłeś... Wypominanie to dręczenie.

Gość plaski brzuch szczupla figura
Przebaczenie to piekne slowo. Wybaczyc komus jego postepowanie jest potrzebne nam samym, aby sie nie kisic w zalu i zlych emocjach. Adresat tego przebaczenia czesto ma to gdzies i nawet nie jest swiadom. A poza tym, wybaczyc mozna owszem, ale nie da sie juz odbudowac naduzytego zaufania. Cos o klejeniu peknietego dzbana.

Eutenio wybasz dla siebie, w ten sposob pozbywasz sie urazy, poczucia krzywdy , straty, rozczarowania i co najwazniejsze postawy ofiary wybaczenie nie ma nic wspolnego z zapomnieniem pamiec o tym do czego ktos jest zdolny daje ci ochrone, pozwala nie byc naiwna po raz kolejny wiem sama jak trudno wybaczyc ale wybaczenie uwalnia NAS bo kat i tak pozostanie tym kim jest a wybaczajac mimo to, robisz krok do przodu i robisz to ttylko i wylacznie dla siebie jak wiesz pewne emocje wykanczaja wlasnie tych co i maja prawo by pamietac i mimo wyniszczenia trzymaja sie kurczowo by nie wybaczyc wybaczenie uwalnia ciebie co nie musi oznaczac ze bedziesz zyla z krzywdzicielem jak z przyjacielem wobec pewnych osob to moje zdanie nalezy zachowac dystans juz na zawsze pozdrawiam cie cieplo

yeez Właśnie całkiem niedawno stał się cud - wybaczyłam sobie i poczułam się o wiele lepiej,poczułam przez moment ulgę i było to bardzo miłe i przyjemne uczucie... Jest ktoś,kogo od bardzo dawna prosiłam aby mi wybaczył, ale niestety,nie chce. Nie mam na to wpływu. Od kilku dni już mi NIE ZALEŻY aby mi ta osoba wybaczyła. Oczywiście kontakt się urwał. I tak jest dobrze. A co ta osoba zrobi z tym "nieprzebaczeniem" mi, to już jest jej problem...

Gość atheist69
a masz coś o przebaczeniu dla ludzi niewierzących? Jeden wers o bogu zniechęcił mnie do dalszego czytania.

Gość ://///////////////////////////
nigdy nie przebaczę pedofilowi, który mnie kiedyś "zabił". Oby zdychał w najgorszych cierpieniach.

Wybaczyć pedofilowi to nie takie "proste" ale nie niemożliwe. To inna forma krzywdy,krzywdy zabicia duszy ... Przede wszystkim POTRZEBA WYBACZYĆ SAMEMU SOBIE ... To nie jest/była wina ofiary. ...

moja matka nie przyjechala jak zemdlalem przez problemy plucne (astma) do mnie na pootowie.zabrali mnie prosto z pracy w ciuchach roboczych,15 min bylem nie przytomny. nastepnego dnia rano jak mnie podleczyli i powiedzieli,ze za godzine wychodze to czekalem na nia 3 godziny chociaz do szpitala ma 10 minut autobusem ale pierw musiala zrobic sobie papierosy wypic 2 kawy obejzec tv itp. Dzwonilem co godzine pol , autobus jezdzi co pol godziny niekiedy czesciej, te z rana czesciej. Poza tym w podstawowce wzywali ja do szkoly,ze dzieci chodza zaniedbane i do dzis mowi,ze to nie prawda tak sie tego wstydzi mimo ,ze na wszystko w domu byly pieniadze.

jestem ateistka i wiem, ze dla mnie wiara w Boga nie ma znaczenia odnosnie wybaczania a zniechecanie sie jednym wersem :) swiadczy o braku otwartosci nie trzeba wierzyc by znalezc i wybrac cos dla siebie wystarczy odrobina tolerancji

Gość niejanieja
niestey nie umiem wybaczyc mezowi tego ze sie przestal starac, uczucie wygaslo nic juz nie pozostalo. nie wybacze mu tez ze zwiazal sie szybciutko z kims innym jakby bal sie byc samemu i probuje mi tera zudowodnic jaki to jest obojetny wobec mnie i jak sie dobrze bawi. nie umiem sobie z tym poradzic,chce sie uwolnic

zeby chciec przebaczyc ktos musi najpierw przeprosic a jak nawet nie poczuwa sie do winy....? nie zalezy mi na tym zeby wybaczyc tej osobie.

Gość przebaczenie
:) no.... i wygląda na to, że znów muszę komuś wybaczyć... Quuufaaaa!!!! Czemu ludzie tak bardzo uwielbiają kontrolować to, co robią inni??:( Nawet, jak niczego złego nie robią... Nieodgadniona rzecz. Ehhhhh....

Może odpuścić chęć odegrania się, ale nie trzeba od razu próbować naprawiać więzi.

Czemu ludzie tak bardzo uwielbiają kontrolować to, co robią inni?? :) Bo ludziska wola sie zajmowac kims zamiast soba wydaje im sie ze maja wplyw na kogos i zapomonaja ze jedyna osoba na ktora maja wplyw sa oni sami jesli uwazasz ze musisz to nic z tego nie bedzie pomysl czy chcesz wybaczyc ,pogadaj ze soba ile ty sama na tym zyskujesz ze chcesz a nie musisz

Gość lllllllllllllwaa
przebaczenie jest procesem, może długo trwać nim w pełni zaistnieje nie wystarczy sobie powiedzieć że się przebacza, to tak nie działa ale jeśli się dąży do przebaczenia aby pomóc sobie to kiedyś przebaczenie nastąpi bo przebaczenie to proces a nie słowo I dalej się pamięta i dalej może boleć wspomnienie o krzywdzie mimo przebaczenia Pamięta się ale zostawia się za sobą i już się tym nie żyje wtedy jest czas na prawdziwe wybaczenie a krzywdziciel nawet nie musi wiedzieć że mu wybaczono

Gość jnb
Najtrudniej przebaczyć tym, na którym nam naprawdę zależy.

Gość przebaczenie
yeez... Ja sobie doskonale zdaję sprawę z tego, że niczego nie muszę. Może źle napisałEM..;););) Po prostu dziś mnie wqr... i to naprawdę mocno jedna osoba, o której zaczynałem myśleć całkiem ciepło... A ponieważ mam jakieś tam swoje światopoglądy już całkiem nieźle ukształtowane, to.... Niech będzie, że wybaczam!! Heehhhhhh... Życie!!;)

Gość jnb
"a krzywdziciel nawet nie musi wiedzieć że mu wybaczono" A może warto by było go o tym poinformować? Na pewno by się ucieszył :)

Gość ssskądże
a po co informowac krzywdziciela o przebaczeniu które jest prywatnością i czymś bardzo osobistym, po co dzielic się z wrogiem swoimi najintymniejszymi przeżyciami? to takie wybaczenie jednostronne i nie musi chodzić o pojednanie, zreszta zwykle krzywdziciel ma twoje przebaczenie głęboko gdzieś i nie ma potrzby mu się narzucać ze swoim przebaczeniem Przebaczasz dla siebie. Przebaczasz i zostawiasz za soba bo sa skorupy których nie da się skleić szczerym przebaczeniem. Więc jak przebaczysz dla siebieto już nie oglądaj się za siebie i idź dalej. Jesli krzywdziciel oczekuje przebaczenia i mówi o tym , to wtedy można mu o przebaczeniu poinformować, ale tylko wtedy. Aby nie robic teatru ze swojego przebaczenia, więc zrób to w ciszy tylko dla siebie bez mieszania do tego wroga.