Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ktostamtamktos657

Józefina-skrzywdzę dziecko ?

Polecane posty

Gość ktostamtamktos657

Zastanawiam się nad nadaniem córce imienia Józefina . Jednak gdy komuś o tym powiem ,to w 90% przypadków pada tekst o krzywdzie , i propozycje nazwania dziecka w stylu Julia czy Zuzanna . A wy co sądzicie ?

Gość fvdfgvrdgtvbrtbe
ani Jozefina, ani Julita, i tak źle i tak niedobrze Józefina będzie wysmiewana, a Julita będzie 15-ta w klasie nazwij normalnie np. Karolina, Basia, Alicja itp.

Gość nvmbnvmk
imie troche chooojowe ale sa gorsze...

Gość Braatek
Osobiście nie lubię i nie dałabym. ale jeśli np. macie taką tradycję w rodzinie..

Gość TeeQuilla
Julita nie będzie 15-ta w klasie. Julia - owszem.

Wyobraz sobie że ja mam na imię Józefina,ale na szczęście na drugie,ale i tak musiałam w szkole świecić oczami,niecierpię tego imienia i nigdy sie nie przyznaję do niego.

Znajdź coś pośredniego. Są jeszcze ładne imiona, które nie są zbyt popularne. Skoro masz wątpliwość, to tym bardziej nie dawaj takiego imienia.

Gość ert5h5h
jesli tak bardzo podoba ci sie imie Joefina to daj dziecku tak na drugie.pierwsze wybierz bardziej znosne ;)

Gość Mama25lobuziary
A ja uwazam, ze to bardzo ladne imie pod warunkiem ze bedziecie sie zwracac do corki wlasnie Jozefina ewentualnie Jozefinka, a nie Jozia czy Ziutka, bo te zdrobnienia mi sie nie podobaja. Moja corka ma na imie Dagmara i kiedy bylam w ciazy to moja rodzina przekonywala mnie zeby nazwac corke normalnie, np Agnieszka, Karolina, albo Klaudia. A mnie imie Dagmara podobalo sie od dawna i mojemu mezow tez sie spodobalo i wlasnie Dagmarke mamy. Gdybym miala jeszcze kiedys coreczke to chcialabym jej dac na imie Jagna albo Antonina. A jesli bede miec synka to juz zapowiedzialam mezowi, ze bedzie Boguslaw albo Bogumil. Daj dziecku taki imie jakie Ci sie podoba. Jozefina jest pieknym imieniem.

Gość ja znam parę która chodzi
tak , bedzie to krzywda dla dziecka, musisz wziąć pod uwagę, że najtrudniej mają dzieci w przedszkolu i podstawówce, może gimnazjum potem wzrasta tolerancja innych na inność, ale to co Twoje dziecko przeżyje do tej pory w chwili gdy będzie się musiało przedstawić lub będzie wołane do tablicy, to będzie koszmar. Chyba, ze należysz do nielicznych, którzy posyłają dziecko do drogich prywatnych placówe, gdzie nietypowe imiona są na porządku dziennym - wtedy a proszę, nadawaj :) Teraz czasy są jakieś głupie, mam siostrę w liceum i nauczyciele potrafią bez mrugnięcia okiem kpić z nazwiska ( dla mnie szok) bo skończyłam to samo liceum lat temu 9 (publiczne) i nikt z nauczycieli nigdy nie wyśmiał niczyjego nazwiska, a imiona wszyscy mieli typowe więc nie było się z czego naśmiewać. Przemyśl moją wypowiedź ;)

osobiście uwielbiam pisenkę josepnine zespołu reamonn, ale w świecie w którym żyję, nie dałabym tak dziecku na imię

Gość moim zdaniem too
najtrudniej to maja dzieci których rodzice myślą że imieniem można skrzywdzić dziecko.I tak tez wychowują swoje pociechy a te później wyśmiewają inne dzieci. przykre to i takie...polskie:D

nie rozumiem tego?

Gość tez mloda mama
Mi się nie podoba, ale jak my wybieraliśmy imię dla syna to też wszyscy marudzili i podsuwali inne imiona. Uparliśmy się i synek nosi wybrane przez nas imię, wszyscy się przyzwyczaili

Gość no tak, jak durni rodzice maja
takie podejscie,e ,ze imieniem Jozefina mozna skrzywzic dziecko, to co sie dziwic dzieciom. Jasne wszyscy musza miec tak samo na imie, nosic te same spodnie rurki, czy co tam aktualnie modne i broń Boze niczym sie nie wyrózniac. Bardzo ładne imie. Zreszta, jak dziecko bedzie fajne, to kazde imie soba ozdobi. Ja mam bardo rzadkie imie (po babci), zawsze bylam jedna, nikt sie ze mnie nie smial ( spróbowałby:), wręcz przeciwnie , jest w tym pewiem szpan:) ) i swietnie sie z nim czuję.

Gość Mama25lobuziary
Jasne, ze w dobie Alanow, Dzesik i innych Brajanow imie Jozefina jest niespotykane. Ale wg mnie o niebo ladniejsze niz wyzej wymienione. Znam ludzi ktorzy nazwali corke Michelle, oboje polacy, mieszkaja w polsce. A wolaja na nia Miszka, albo Misza... Ladnie? Nie sadze. Znam tez ludzi ktorzy dali na imie corce Vanessa i tez mieszkaja w polsce i nie maja amerykanskich korzeni, a wolaja na nia Nessi. Ladnie? Chyba nie bardzo. Przynajmniej wg mnie. Jestem ciekawa jak maja imiona dzieci osob ktore mowia tu ze nawanie dziewczynki Jozefina jest krzywdzace. Teraz mamy same Amelki, Julki, Zuzie.. Oklepane do bolu.

mogę zrozumiec,ze ktos nie chce nazwac dziecka ADolf czy Alfons, bo to ma jednoznacznie zle skojarzenia, ew po jakims badziewiastym serialu Isaura, ale Jozefina? Popukajcie sie w glowy, jak krzywda?

autorko zastanów się czy Ty byś chciała mieć tak na imie ja bym nigdy takiej krzywdy rodzicom nie wybaczyła, jest paskudne. Zmieniłabym tak szybko jak by się dało i przez całe życie przedstawiała jako ktoś inny

i jeszcze dodam, ze wielu obcych ludzi - w urzedach, u lekarza , czy nowo pozananych facetow mowi, ze mam przesliczne imie - mysle,ze im sie az tak podoba, po prostu chca mi zrobic przyjemnosc, a maja punkt zaczepienia.

Gość Mama25lobuziary
Zgadzam sie z osoba ktora napisala ze jesli czlowiek jest fajny to i imie ma wtedy piekny wydzwiek. Znam trzech Piotrkow, ktorych nie lubie i to imie mi sie nie podoba chociaz imie samo w sobie zle nie jest. Ale osoby ktore je nosza nie sa zbyt sympatyczne i zle mi sie kojarzy. Jak dziewczynka, ktora bedzie nosic imie Jozefina bedzie fajna to i imie bedzie sie innym dobrze kojarzyc. A z imienia drugiego czlowieka smieja sie tylko pustaki.

Gość Mama25lobuziary
Invicta jak masz na imie jesli mozna wiedziec?

wybrazam sobie sliczna mloda dziewczyne, ktora mowi,ze ma na imie Jozefina, zareczam, ze wszycy faceci zaraz maja powod,zeby jeknać - ach, jakie sliczne imie, jestes jedyna w swoim rodzaju - itp.A powie - Julia - nie, zeby bylo brzydkie, ale po prostu nikt nie zareaguje, bo tyle ich. A tak bedzie niepowtrazalnam kazdy ja zapamieta. Imie Józefina sliczne, melodyjne, w dodatku miedzynarodowe, wiec bez klopotów. Ja bym dała.

Anna, też go nie lubię, ale przynajmniej nikt mnie nie wyśmiewał. :) Moja koleżanka z klasy w podstawówce miała na drugie Janina i miała PRZESRANE. Dzieci są okrutne, pamiętajcie o tym. "A z imienia drugiego czlowieka smieja sie tylko pustaki. " oczywiście, że tak, każdy w miare rozgarniety człowiek o tym wie. Ale dziecku potem psychiki nie 'odbudujesz' jak mu ją ktoś zrujnuje :). Wredne bachory to pijawki, jak zobaczą że dzieciak ma śmieszne imię, to nagle będzie miał śmieszne buty, zęby, włosy, nos...