Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kalinkamalinka

Nie taki ateizm straszny, jakim go...

Polecane posty

Dosyć mam już ciągłego powtarzania w mediach jaki to ateizm jest zły. Ta opinia jest powielana przez polityków i hierarchów kościelnych. No nie mogę! Czy to, że jestem ateistką oznacza, że jestem niemoralnym człowiekiem? Nie zabijam, ani nie kradnę i staram się nawet bardziej niż wierzący, by nie wyrządzać swoim postępowaniem krzywdy innym ludziom. Pomagam zawsze, kiedy mogę, osobom, które tej pomocy potrzebują. Czy muszę słuchać głupot, że jedynie życie w zgodzie z nauką kościoła katolickiego gwarantuje życie etyczne i moralne? Ateizm ma wiele twarzy, wbrew pozorom.

A pewnie w święta Wielkanocne usiądziesz do suto zastawionego stolu z całą rodziną i podzielisz się jajeczkiem.

Gość 12 no właśnie
dzielenie jajkiem??? pierwsze słysze? A zresztą kto mi zabroni jeść jajko i wpieprzać karpia jak nie wierze...??? ha no kto??? ale niestety mamy jeszcze taką ciemnotę w Polsce która wierzy np w spowiedz- zresztą wymyśloną w średniowieczu żeby podporządkować sobie ludzi pod kler. Nigdy nie zrozumiem tego jak można iść to tłustego pedofila i opowiadać mu o swoim życiu...żal..

a ja nigdy nie zrozumiem jak można wrzucać wszystkich do jednego worka i ostro krytykować czyjąś wiarę - niezależnie od tego jak bezsensowna nam się wydaje.

Gość kurdybanek
Ateizm praprzyczyną zła Pojawiła się w ten sposób grupa ludzi, którzy nie wierząc w Pana Boga, a tym samym w to że to On urządził ten świat, zaczęli myśleć jakby tu ten świat urządzić lepiej. I byli (i są do dziś) przekonani że im się to uda. Że potrafią wymyślić świat i społeczeństwo doskonałe. Cały czas próbują je zbudować. Do dziś. Obecnie jest to państwo nadopiekuńcze. A jak wiadomo nie ma rzeczy prostszej niż naprawianie własnego wyimaginowanego świata. Tak chcieli ten świat urządzić, że już nikt nigdy nie będzie cierpiał. Idea może i szczytna, ale utopijna. To otworzyło drogę do pojawienia się ustroju który przeszedł do historii pod nieco mylącą nazwą socjalizmu utopijnego (Robert Owen, Henri de Saint-Simon , Charles Fourier). Nazwą mylącą, gdyż każdy socjalizm jest zawsze utopią. Nie ma socjalizmu nieutopionego. Jest tylko próba przechytrzenia natury ludzkiej. O której do tej pory całkiem słusznie uważano, że jest nam dana przez Pana Boga i nie można jej zmieniać czy przy niej manipulować. Że każdy będzie za swój występek odpowiadał po śmierci. Nawet nie zależnie od tego jak jest naprawdę. Ale ponieważ odrzucono Pana Boga, odrzucono i życie po śmierci. I dlatego bez najmniejszych przeszkód pojawiła się próba zmienienia ludzkiej natury i upodobań. Wciśnięcia człowieka w z góry ustalone schematy postępowań, nierzadko wbrew jego woli. Zmuszenia go do przyjęcia właśnie takiej, a nie innej wizji, otaczającego nas świata. Teraz „oświeceni doszli do wniosku że człowiek jest ciemną masą którą oni urobią według swojego widzi mi się na idealne społeczeństwo. Że ONI „oświeceni wiedzą lepiej czego człowiek chce i czego powinien pragnąć. Dla dobra jego samego i ludzkości oczywiście. Do tej pory widziano w drugim człowieku niemal świętość. Dom, w którym Pan Bóg obrał sobie mieszkanie. Człowiek został przecież stworzony „na obraz i podobieństwo Boże. Teraz Pana Boga nie ma, więc i człowiek nie może być jego podobieństwem. Jest tylko ciemną niemyślącą masą. Droga do nadużyć i nieszczęść została otwarta. Droga do traktowania człowieka jako małego kółka w maszynie. Cyferki w rubryce.

Gość kurdybanek

ateizm to głupota. Bóg istnieje tylko że my nie potrafimy go jednoznacznie "zdefiniować"

Kurdybanek, mylisz pojęcia. To tak, jakbym napisała, że Kościół jest praprzyczyną pedofilii, bo tłumi seksualność w podświadomości, co prowadzi do wynaturzeń. Tylko do czego dojdziemy w taki sposób?

Levviatan, szanujmy się nawzajem. Nie nazwałam Twojej wiary "głupotą", więc racz również uszanować to, że Twojej wiary nie podzielam.

kalinkamalinka -> nie nazwałem ciebie głupią, tylko głupotą jest uważanie że Boga nie ma

Gość Giangrodonero
''Każdy myślący człowiek jest ateistą'' - Ernest Hemingway

walka na cytaty? :D no to masz :P "Mylić się jest rzeczą ludzką" - Seneka Starszy

Levviatan, przecież skończyłeś już szkołę (widzę po wieku). Przypomnij sobie pierwszy rozdział podręcznika do fizyki z elementami astronomii. Jest tam o Wielkim Wybuchu. Nie jest to teoria pewna, ale w tym momencie najpewniejsza ze wszystkich. Myślisz, ze świat został stworzony w 7 dni. Ty powstałeś z prochu, a ja z Twojego żebra? ;)

kalinkamalinka -> Oglądnij filmy z serii "what the *bleep*". Dwa świat powstał z wybuchy tylko co było zapalnikiem w tym wybuchu? Trzy Księgą Rodzaju została napisana po to aby ludziom ułatwić w tamtych czasach zrozumienie jak powstał świat gdyż jakby się osobie żyjącej kilkaset lat temu zaczęło się mówić o ewolucji, DNA itd uznała by nas za wariatów. Skoro nie wierzysz w Boga to pewnie też nie wierzysz w duszę co nie?

Gość kurdybanek
Christian Boehmer Anfinsen biochemik: 1972 nagroda Nobla w dziedzinie chemii: "Myślę, że tylko idiota może być ateistą."

"głupotą? w takim razie jak powstał ten świat?" :) Jak to jak? Oczywiście pan bóg go stworzył w 7 dni. Przecież to takie oczywiste i mozliwe

Gość kurdybanek
Moja wiara w teorię ewolucji runęła w 1989 roku, kiedy jako student politechniki przeczytałem książkę radzieckich ewolucjonistów o najnowszych ustaleniach badawczych. Dowiedziałem się z niej, że badania genetyczne jednoznacznie wskazują, iż wszystkie żyjące dziś na Ziemi kobiety pochodzą od jednej tylko pramatki, która zresztą nie posiadała żadnych cech małpy. Poza tym, opisano tam odkrycia dowodzące, że człowiek chodził po Ziemi w tym samym czasie, co dinozaury lub że dinozaury żyły jeszcze wtedy, kiedy na naszej planecie pojawili się ludzie. Oczywiście, fanatycznie wierzący w teorię Darwina radzieccy naukowcy usiłowali wykazać, że te najnowsze ustalenia nie stoją w sprzeczności z lansowaną przez nich ideologią samoczynnego powstania życia z nieożywionej materii, oraz człowieka ze świata zwierząt. Do mnie jednak nie przemówił argument, jakoby pramatka dzisiejszych ludzi samodzielnie, w oderwaniu od pozostałych pobratymców, wyewoluowała z małpoluda w człowieka i straciła sierść w wyniku napromieniowania radioaktywnego. Zacząłem drążyć temat i przekonałem się, że całą teoria Darwina ze wszystkimi jej modyfikacjami bazuje na braku danych, a nie na naukowo potwierdzonych faktach. Prawda jest taka, że gdyby Darwin posiadał choćby połowę dzisiejszej wiedzy o świecie, teoria o pochodzeniu gatunków po prostu nie przyszłaby mu do głowy.

Gość partia pijaków europejskich
ATEIZM POKONAŁ AZATANA! CZARNA MSZA W KIERWINACH SIĘ ODBYŁA! DUCH HITLERA , PAPIEŻA I TOO PAKA TAŃCZYŁY W OKOŁO OGNISKA W KTÓRYM PŁONĘŁO CIAŁO MŁODEGO GRZESZNIKA! NADLECIAŁ AMERYKANSKI SAMOLOT Z 666 SILNIKAMI I ZROBIŁ OPRYSKI Z DENATURATU I SPIRYTUSU! W KIERWINACH NIE BYŁO KLERU I POLICJI! CZYSTA SIELANKA SATANISTYCZNA! ALLACH Z BOGIEM ORAZ JAHWE TAM SIĘ KĄPALI W BAGNIE NADZY! PO SZYJĘ WLEŹLI I WOŁALI KU NIEBIOSM: MARAHTU SZANKRE JABADUK!

charmsy -> dla nas dzień to jedne obrót ziemi wokoło własnej osi a może dzień to co innego Boga? ;)

Gość mała wielka miłość
jesli ktoś nie potrafi znaleźć Boga w wierze z pewnością znajdzie go w nauce szansa na to, że powstałyby same takie cuda natury jest taka sama jak na to, że zrzucisz na ziemie częsci do kieszonkowego zegarka, a one spadną tak, że zloży sie z nich zegarek i pokaże godzinę jaka własnie jest :D

Ludzie i dinozaury żyjące razem? :D Dużo głupich książek napisano ale nie trzeba zaraz w nie wierzyć. Zawsze będą różne teorie na ten temat ale niektóre teorie powalaja :)

"Trzy Księgą Rodzaju została napisana po to aby ludziom ułatwić w tamtych czasach zrozumienie jak powstał świat gdyż jakby się osobie żyjącej kilkaset lat temu zaczęło się mówić o ewolucji, DNA itd uznała by nas za wariatów." Ależ tak, masz rację. To dowodzi, że nie należy informacji z Biblii brać za pewnik. Podobnie jest z wieloma zjawiskami opisywanymi w Testamentach, a uznawanymi za cud. Poczytaj lektury z zakresu geografii religijnej, to wyjaśnia bardzo wiele tzw. cudów opisywanych w Biblii (np.: Chrystus mógł chodzić po wodzie Morza Martwego, gdzie rzeczywiście się nie tonie; Cud z rozmnożeniem ryby również miał miejsce na Bliskim Wschodzie, a w tamtych rejonach - podobnie jak w wodach Afryki Północnej - do dzisiaj na porządku dziennym łowienie jest takich ryb, ze nakarmienie kilkudziesięciu osób jest normą) itd.