Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bbbggg

czy mozna utuczyc dziecko na piersi?

Polecane posty

Gość bbbggg

mój mały w dzien czasem je co godzine! w nocy normalnie co 3-4 godz. ma 2 misiace i juz jest pulpecik wazy około 6 kg.

Gość bbbggg
up

Pewnie, ze mozna! Moja siostrzenica wazyla 8 kilo majac 3 miesiace! Temu dziecku nie bylo widac oczu, takie miala wielkie policzki! :D Teraz- majac 6 i pol roku nadal ma lekka tendencje do tycia. Niby nie jest gruba, ale spodnie jej sie nie zamykaja- trzeba kupowac na gumkach...

Gość bbbggg
up

Pewnie, ze mozna! Moja siostrzenica wazyla 8 kilo majac 3 miesiace! Temu dziecku nie bylo widac oczu, takie miala wielkie policzki! :D Teraz- majac 6 i pol roku nadal ma lekka tendencje do tycia. Niby nie jest gruba, ale spodnie jej sie nie zamykaja- trzeba kupowac na gumkach...

Gość bdbdcfv
eee moja corka tez wazyla 8 kg mając 3 miesiące, urodziła się 5 kg:) wzrost i waga na 99.6 centylu, obecnie ma 15 miesięcy i wzrost i waga nadal są na 99.6 centylu, jest okrągła, ma fałdki, i je na prawde duzo, ale ze wszystko jest w proporcach i ostatnio nawet lekarz powiedzial ze wyglada na zdrową dziewczynke, nie mam zamiaru jej odchudzać.. no i chyba ty tez nie masz zamiaru odchudzać tak maleńkiego dziecka?? widocznie tyle potrzebuje, chyba na sile go nie karmisz..

Gość dziecka
na piersi nie przekarmisz. Piersią karmi się na żądanie. Skoro tyle je to widocznie tyle potrzebuje. Mój jak miał 6 tyg to ważył 5228g a jak miał 4 miesiące ważył 8kg. Karmiłam tylko piersią i też często jadł. Miał pyzate policzki i dużo faldek.Teraz ma 19 miesięcy i waży 13kg i nie jest gruby. Wszystko wybiegal.

Gość bbbggg
karmię na żądanie, nie na siłę, nie chce go odchudzac, zastanawiam sie tylko czy nie za dużo? w 6 tyg ważył 5550g który to centyl?

Gość monnalisa
Nie utuczysz na piersi. Jeśli masz wątpliwości, zapytaj waszego pediatrę, nie słuchaj wyroczni z kafeterii.

Gość mamama27
oj utuczysz utuczysz - twoje dziecko nie jest aż takie głodne tylko traktuje cie jak chodzący przenośny smoczek - a że mu leci jedzenie do buzi to połyka i rozciąga mu się żołądek!! jesteś dla niego smoczkiem i tyle - dziecko chce ssać a nie jeść

Gość mamama27
6 kg to ważył mój mając pół roku..

Gość bbbggg
nie sądze bym była smoczkiem, on poprostu tak je. Ale napisałam, ze czasem, nie codziennie. Bylismy u pediatry i powiedział, ze dziecko powinno przybierac 20-30g dziennie a nasz 50 g i to rewelacja podbno. Połozna go ogladała i mówi tez ze ok. który to centyl, powiedzcie ja sie nie znam.

Gość mamama2728
wpisz w gogle kalkulator centyli i poszukaj - i pomyślcie jak te dzieci jak już mają 6kg jak mają siadać, wstawać - przecież się nie podniosą..

Gość bbbggg
no ok, ale ja na siłe go nie pasę! nie wygląda jak piskle po urodzeniu tylko juz jak bobo, wyszło mi tak: waga po środku miedzy 75 a 90 a wzrost 90 i co to znaczy?

Gość domeniktos
Jak najbardziej można "utuczyć" dziecko. Wynika to z niewiedzy lub wygodnictwa matek. Nie każde kwilenie oznacza głód! Dziecko płacze bo jest mu za ciepło, za zimno, smutno, nudno, boi się czegoś lub tak po prostu bez powodu,bo inaczej nie umie się komunikować. Proponuję kupić butelkę i podawać wodę-jeśli napije się chętnie wody to nie było głodne, kupić smoka jeśli to konieczne-jak go zassie i nie wypluje nie było głodne. wyjąć dziecko z łóżeczka, położyć się obok na kocu lub macie edukacyjnej i pokazywać grzechotki,maskotki i dużo mówić do dziecka. Jak jest głodne to będzie się domagało karmienia,a jak się po prostu nudziło,to się zajmie zabawą. Karmić piersią na żądanie trzeba umieć. Centyle można sobie sprawdzić w książeczce zdrowia dziecka.

Gość bbbggg
kurde, myslicie, ze jak mialknie to daje cyca??? ma smoczka, wody nie dam, bo po co 2 miesiecznemu dziecku??? bawie sie z nim! zajmuje mu czas! i nie napisałam ze z cycka nie schodzi!!!!!!! interesuje mnie co znaczy ten centyl i juz

moj do 6 miesiaca tez byl kuleczka i wcale nie byl karmiony na zadanie tzn: byl glodny co 3 godziny jak z reka na zegarku:) urodzil sie 3750 i wazyl 6960 jak mial 3 miesiace i tydzien. a teraz ma rok i wazy 10.600 wiec calkowicie normalnie:) zaczal raczkowac i siadac i wszystko mu zaczelo stopniowo sie normowac:) i w tej chwili moge powiedziec ze jest drobnym chlopczykiem.

Gość do bbbggg
To sobie przeczytaj... skoro jesteś taka mądra i wiesz wszystko najlepiej. Ta ciekawe kiedy się bawisz z dzieckiem jak co godzinę na cycku wisi. przecież dziecko nie je minutę.

Gość bbbggg
no to mój ma podobnie z tym jedzeniem, a tez wazył 3750 czy ktos moze mi wyjasnic, centyle co napisałam powyzej?

Gość domeniktos
Znaczy,że dziecko jest duże ale proporcjonalne. 10% jego rówieśników jest większych a 90% jest mniejszych. ważne żeby waga i wzrost były na podobnych centylach.

ooo zapomnialam dodac tylko ze pierwsze 3 misiace tylko byl na piersi i to moze dlatego tak sobie przytyl...nie wiem:)

Gość domeniktos
Moja 2latka waży 10.900 i mierzy 94, a też urodziła się 3700 i 59cm długa... no ale to dziewczynka i jest raczej drobna.

Gość jak sie naturalnie
karmi to ciężko utuczyc.. tzn dziecko bedzie przybierac ale ot taki łatwy do spalenia tłuszczyk. Słuchaj lekarza - napewno ci powie jak bedzie cos nie tak. Siatki centylowe masz zapewne w książeczce zdrowia dziecka - stawiasz punkt na przecięciu osi wieku i wagi dziecka. Dobrze tez porównac centyl wagowy ze wzrostowym, jak są podobne to dziecko jest proporcjonalnie zbudowane. Centyle to takie prównanie ze srdenim wzrostem i waga dzieci. jak np jesteś w 75 centylu tzn ze 75% dzieci w tym wieku jest lżejszych a 25% cięższych... ale to tez nie wyrocznia.. bywa ze dzieci sa poza siatka centylową.. w teorii to by oznaczało ze np masz najgrubsze dziecko ze wszystkich... a przeciez takich dzieci poza siatka moze byc wiecej. Jak nie znajdziesz siatek w ksiazecce to wygoogluj sobie, tylko nie wszystkie strony sa wiarygodne, lepiej sprawdzic na kilku.

Gość bbbggg
jezu!!!!!!!!!! czy ja napisałam, ze 24h je co godzine????? nalitość!!!!!!! dla nieuważnych i pyskatych: budzi sie o 7 je, potem 10-11, idziemy na spacer do 13 i wtedy je, i tak po kolei taaaaaaaak?idzie spac o 20 i je, potem je o24 o 3 potem miedzy 6-7!!!!!!!!!!! CZASEM W DZIEN JE CO GODZINE! CZZZZZZAAAAAAAAASEM! ale nie wtym, rzecz nawet jakby jadł co 8 godzin pytam czy te centyle są dobre dla dziecka w tym wiekuuuuuuuuuuuuuuuuuu! dziekuje za uwagę

ok bez nerwow:) Twoje dzieciatko wyglada ksiazkowo:) zadne tam utuczone:) wzrost proporcjonalny do wagi:D

Gość bbbggg
dzięki! wkurza mnie po prostu, kiedy sie ktos uczepi jednego słowa... super! jestem uspokojona! odpowiadajcie na pyt a nie oceniacie! mi zalezy na zdrowiu dziecka dlatego zadaje pytanie, gdyby było inaczej to bym pchała cycka ile wlezie a nie sie zastanawiala w ogóle nad czyms!!!

nic sie nie przejmuj Twoje dzieciatko przeciez je naprawde tak jak trzeba wiec sie na te 2-3 godziny najada a nie tylko popija:) to dobrze przecie:)

Gość też się nad
tym zastanawiałam z moim dzieckiem i byliśmy w poradni laktacyjnej, no i okazało się, że dziecka utuczyc się nie da, pokarm mamy jest lekkostrwny i maluszek może wcinać ile chce. Teraz dziecko ma 15 miesięcy i waży i mierzy prawidłowo. Nie jest klopsem, bo jak każde dziecko zrzucił z wagi jak zaczął się więcej ruszać. A i weź pod uwagę, że wszystkie siatki centylowe w książeczkach zdrowia są dla dzieci karmionych mlekiem modyfikowanym! Dla dzieci piersiowych może uda się znaleźć cos w internecie - nie wiem bo nie szukałam jesteśmy cały czas w kontakcie z poradnią laktacyjną, bo okazalo się, że jest tam świetna babka nie tylko od karmienia ale i pielęgniarka i nie raz już nam pomogła jak nasz lekarz nie mógł, w każdym razie do sedna - w poradni mają właśnie takie tabele dla dzieci na piersi więc cały czas wszystko tam kontrolujemy.