Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jest tyle religii, wyzan , kos

jest tyle religii, wyznań, kosciołów ........................................

Polecane posty

wiekszosc społeczenstwa nalezy do jakiej grupy wyznaniowej z powodu wiary jednoczenie odsuwajac inne ( logiczne , prawda ? ) uważajac , ze tylko jego wiara jest prawdziwa , wiec po co tyle róznych wyznan ? zostanmy przy chrzescijanstwie co to znaczy byc chrzescijaninem ? czy Pismo sw naprawde mozna w tak wieloraki sposób interpretowac ?

wyznań* jakiejś * jednoczesnie * sorry

Mylisz się, że ludzie wierzący w jedną wiarę odrzucają inne. Niektórzy tak, inni nie. Znam ludzi którzy szanują inne wyznania. Np. często religie monoteistyczne prowadzą dialog wyznając zasadę, że wierzą w jednego Boga a różnią ich tylko obrządki i "szczegóły". Może posłuchaj tego -> http://tinyurl.com/cz5rrop Ciekawy opis skąd w ogólne bierze się religijność.

jesli odrzucaja dane obrzadki tzn ze nie zgadzaja sie z nimi - proste

myslisz , ze rózne obrzadki , rózne wierzenia i rózne zachownai one wszytskie podobaja sie Bogu ?

Nie wiem co myśli Bóg. Piszesz że "odrzucają inne obrządki". Czy rozumiesz podejście "idziemy różnymi drogami ale do jednego Boga"? Posłuchałeś tej rozmowy - polecam. Dla mnie religijność jest wewnętrznym, intensywnym przeżyciem, potrzebą psychiczną człowieka. Prawdziwa duchowość dzieje się w Tobie. Kościoły, obrzędy, msze, kielichy, instytucje to dla mnie "nadbudowa".