Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość PytamOubezpieczenie

Ubezpieczenie niepracującej żony w zakładzie pracy męża

Polecane posty

Gość PytamOubezpieczenie

Mam pytanie, nie pracuję, jak również chwilowo nie jestem ubezpieczona w Urzędzie Pracy. Czy mąż ubezpieczając mnie w swoim zakładzie pracy ponosi dodatkowe koszty z tego tytułu? Czy tez moze zakład pracy ma z tego powodu jakies koszty?

Gość ble ble bleee,,,,,,,,,,,,,,,,,
Mąż musi zgłosić że chce dołączyć żonę, dziecko do swojego ubezpieczenia i zakład pracy wypełnia do zusu druk ZCZA (zgłoszenie człanka rodziny) i tyle. Zakład pracy nie ponosi z tego tytułu żadnych kosztów.

Gość PytamOubezpieczenie
Dzięki Pytam o ubezpieczenie zdrowotne.. (szpital, lekarz itd)

Gość ech/..........................
No to mówię idź do pupu. Chyba że nie chcesz pracować.

Gość PytamOubezpieczenie
Ślicznie dziękuję :):)

Laura tylko pomyśl tak. Po 1 zmniejszy mu składki. Po 2 gie w wielu miastach polski masz obecnie kartę nfz. Musiała by potem gdy znajdzie pracę wyrabiać 2 gą. Żadnych + z tego nie ma. Lepiej iść do pupu i przybić pieczątkę co miesiąc

Gość hmmdmdmdmmd
ech/.......................... chyba CI sie cos popieprzylo... :/

Jeśli mąż miałby prywatną opiekę zdrowotną ok. Ale tak ?? Mężowi zmniejszają się przez to wysokości odszkodowania. Wysokość składek itd. Naprawdę nie rozumie czemu ludzie tak robią. Rozumie jesli żona ma ochote być kurą domową i siedzieć w domu.

Gość ble ble bleee,,,,,,,,,,,,,,,,,
Po kiego huja wyrabiać drugą? przecież na karcie są tylko twoje dane bez adresu i nazwy pracodawcy!!!

Gość hmmdmdmdmmd
Jakie odszkodowanie? Chodzi o opieke lekarska..

ech... o czym ty piszesz ? u mnie w domu tylko ja pracuje i mąż i dziecko są zgłoszeni do zusu u mnie w firmie

Gość kalafiorowa na kościach
ech... wypisujesz bzdury, a nie masz w ogóle pojęcia w tym temacie. jeśli mąż ma ubezpieczenie, to żona i dzieci też je automatycznie mają, a to oznacza, że są objęci bezpłatną opieką zdrowotną. zorientuj się w temacie zanim zaczniesz "radzić".

Widze że nikt mnie nie rozumie :(.. MÓWIĘ MOŻE OSOBĘ DOŁĄCZYĆ ALE JEST TO NIEKORZYSTNE JEŚLI TEGO NIE WIDZICIE... A dziecko zawsze jest do rodzica.. Odszkodowanie z nfz i zus to np śmierć członka rodziny. Dodatek na pogrzeb itd.

ech.. wiesz co dwie minuty mi zajęło zgłoszenie do zus-u dziecka i męża , jest internet i nikt nigdzie nie chodzi :)

Gość hmmdmdmdmmd
jakie odszkodowanie? Chyba mylisz ubezpieczenia

Gość dokładnie ja nie płącę zusu
bo szkoda nam kasy na 2, ani nie jestem zarejestrowana w pup- bo przecież oczywiste, że pracuję z mężem tylko na składki nas nie stać.... rodziłam, to dawałam męża ostatnią wpłatę na zus jako dowód ubezpieczenia i jak najbardziej uznali! tak że żona i dzieci może mieć na 100% ubezpieczenie w NFZ - można iść do szpitala- od męża, lub oczywiście odwrotnie - mąż od żony.

A pomyślałaś ze np gdy zarejstruje sie w pup może iść na kurs?? Po za tym miesiąc temu było by jej bardzo łatwo znaleśc pracę bo koło lutego marca firmy moga ubiegać się o uposażenie stanowiska pracy?? A do lutego gdzieś można dogadać się z pracodawcą i wystawi papierek że zatrudni po takim a takim kursie i mamy kurs za free>?

Ludzie wy naprawdę dziwni jesteście... Jak umrzesz twoja żona dostaje 5 tyś na trumnę itd. Jak masz wpisaną żonę lub osobę niepracującą > 25 lat 3,5 tyś. Itd itd Co innego pracować w firmie z mężem a co innego szukać obecnie pracy. Po za tym jak już podałem masa korzyści z pup. A dobra nie chce mi się gadać poczytajcie sobie.

"ALE JEST TO NIEKORZYSTNE JEŚLI TEGO NIE WIDZICIE" jak niekorzystne? taki zasiłek bierzesz raz w życiu, a na osobny zus musisz miesiąc w miesiąc 1000zł wywalić.... jakbyś składała tę kasę na konto to po roku masz na kilka zasiłków bez łaki :P

ale ja nie chcę się zatrudniać, prowadzę z mężem firmę i nie mam czasu latać po jakichś urzędach, żeby wydębić parę groszy... po prostu nie mamy takich kokosów, żeby ekstra wywalać 1000zł do śmietnika.

akurat planujemy przepiać firmę w przyszłym roku na mnie, ale to nie takie proste jak prowadzisz działalność realna i wcale nie takie korzystne... firma ma majątek trwały, od tego odliczony, vat, amortyzacje, przy zamykaniu trzeba płacić podatek od likwidacji, przekazując majątek mnie, tracę amortyzacje i vat a mamy tego sporo... wiec z ta dotacją, którą nie wiadomo czy dostanę ledwie wyjdziemy na 0 na start.... ...po za tym to niej takie proste jakbyś się kiedyś starał o takie pieniądze, to trzeba wypisywać oświadczenia o pomocy deminimis w rodzinie np i PKD nie można mieć tego samego - to tez problem - w końcu chodzi o ta samą firmę

on pisze o programie kapitał ludzki, działanie 6.2 to jest kasa z unii, a nie z funduszu pracy , nabory są co jakiś czas, a nie ciągle, trzeba pilnować.

Gość wyjscie awaryjne
A ja mam pytanie tego typu jestem ubezpieczona pod meża w jego zakładzie i mamy odchowa 2 letnią córeczkę , planujemy drugie dziecko tylko jaka jest szansa na zasiłek???

Gość ma-ma...
do wyjście awaryjne - jesteś zgłoszona do ubezpieczenia zdrowotnego męża i należy się Tobie jak i Waszym zgłoszonym dzieciom bezpłatna opieka lekarska, ale zasiłki typu macierz., wych. nie.

Gość Ewa spod siódemki
i nie ma żadnych dodatkowych kosztów,

Gość gość
ja mam takie pytanie wywalili mnie z urzedu pracy bo zapomniałam o podpisie chodzi mi o to czy moge sie podpiąc pod męza ubezpieczenie w pracy zeby wrazie czego miec jakies ubezpieczenie zeby pujść do lekarza albo do szpitala

Gość babajaga13
ponawiam jw .jak to jest jeśli jedno z małżonków ma działalność a drugie nie pracuje kto powinien iść do zusu złożyć papier ?

Gość babajaga13
chodzi czy osoba ubezpieczona musi sama zgłosić małżonka i dzieci w zusie czy może to zrobić pani księgowa?