Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość malaczranaaaaa

PRAWDA O CIELE PO CIAZY

Polecane posty

Gość malaczranaaaaa

Niedawno,bo 6 tygodni temu urodziłam dziecko.Byla to wpadka, nigdy nie chciałam miec dzieci,i to nie tylko dlatego,ze bałam sie o swoje ciało.A bałam sie bardzo. Przytyłam w ciazy ok 14 kg,jadłam zdrowo,wcale nie mało,ale nie za dwoje,tylko dla dwoje.Nie byłam gruba,brzuch średni. Codziennie smarowałam sie kremem przeciw rozstepom lub oliwką dla dzieci. Po ciaży nie mam rozstępów,a mam do nich skłonnosci, poniewaz zrobilmy mi se w okresie dojrzewania, kiedy to nawet nie zdazylam zareagowac. Co prawda jest ich niewiele i bardzo płytkie, jasne praktycznie niewioczne,ale sa. Wiec jednak samrowanie w ciazy coś daje.Cało takze nie jest sflaczałe,bo jak juz wspominałam nie roztyłam sie, uda,pupa,ramiona- praktycznie w tych miejscach przytyłam tyle co nic,niezauwazalnie dla innych, po ciązy od razu zeszło. Nawet nie wiem gdzie te 14 kg mi przybyło. Dzien przed porodem w pasie miałam 108 cm. Miałam cc na zyczenie- bałam się,ze po porodzie bede tam luzna, nieestetyczna jak mnie zle zszyja,poza tym porod mnie obrzydza. Już wyprzedzam- cc nie zniszczylo mi brzucha, szew kosmetyczny, dlugi 10 cm,cieniutki jak nitka. Uwaga...blizna nie jest na brzuchu...jest nad wzgórkiem łonowym. Moj lekarz to geniusz, nigdy nie widziałam blizny po cc tak nisko, nie wiem jak udało mu się wyjać dziecko.Zycze kazdemu takiego lekarza Kazdy, komu pokaże blizne jest w szoku. Mysle,ze za niedługo nie bedzie po niej w ogole sladu. Co do piersi, przed ciaza miałam twarde, zbite, jedrne i starczące, w obwodzie 90 cm, w ciazy powiekszyły sie w obwodzie 4 cm, nie obwisły ani nic innego sie im nie stało:) Po cc nie miałam pokarmu,karmilam siara 2 dni w szpitalu,bo tam gdzie rodzilam jest terror laktacyjny. W domu od razu miałam dac butle,jednak dałam już na 3 dzien w szpitalu,b o dluzej nie wytrzymałam. Moj gin, ktory pracuje w szpitalu,w ktorym rodziłam od razu przepisal mi bromergon. Takze moje piersi rowniez nie ucierpiały, Nadal sa jedrne i sterczące,tylko trochę bardziej miekkie w dotyku niz przed ciaza,a to dlatego,ze jednak 2 dni karmiłam i na poczatku stosowania bromergonu i tak pojawil sie pokarm,ale na szczescie szybko zanikł.Jestem pewna,ze gdybym karmila moje piersi bardzo by na tym straciły. Co do brzucha, jak wiadomo po cc nie mozna cwiczyc,ani sciagac sie pasem-przyanjmniej na poczatku. Mimo tego po 4 tygodniach nie bylo widac,ze urodziłam dziecko, nie twierdze,ze brzuch byl juz calkiem plaski,lekko wystawał tak jakbym sie mocno najadła. Skora w ogole sie nie pomarszczyła,tylko 24 godziny po porodzie byla troszke pomarszczona wokoł pepka, i taka jakby galaretowata na całym brzuchu. Do dwoch tygodni byla juz napieta i jedrna prawie jak przed ciaza,dodam,ze po cc przez 2 tygodnie nie smarowałam brzucha w ogole,bo mnie bolało.Wiec jak widac smarowania w ciazy duzo dało. Pozostaje jeszcze kwestia włosow.Przed ciaza geste i grube, wciazy tak samo i zero wypadania. teraz po jak na razie bez zmian. czekam....bo ponoc w 3 miesiace po porodzie dopiero zaczynaja wypadac.Mowi sie,ze to dlatego,ze zanikaja hormony obecne w ciazy,jednak prawda jest taka,ze to ma najmniejszy wpływ o ile w ogole. W koncu przed ciaza tez tych hormonow nie bylo,a jednak nie leca na potege. Za wypadanie wlosow po ciazy odpowiada głownie podwyższony i to bardzo poziom prolaktyny, kotra odpowiada za produkcje mleka no i samo karmienie wpływa na ten stan,kobieta traci duzo witamin i minerałow. jednak głownie prolaktyna jest temu winna. Nie pisze tego wszytskiego aby sie chwalic,chciałam tylko udowodnic,ze ciaza nie musi zdewastowac naszego ciała.jestem zdania,ze kobeita po urodzeniu jest nie tylko matka,ale przede wszytskim nadal KOBIEta.

Gość malaczranaaaaa
Mialo byc na a nie "nad" wzgorkiem lonowym. Daje słowo nigdy nie widzieliscie blizny po cc tak nisko. Bede powtarzac,ze moj lekarz do geniusz:)

Gość weqeq
pocieszylas mnie tymi rozstepami :p bo tez mam po okresie dojrzewania i stwierdzilam ze jeszcze jakbym urodzila to chyba cala w rozstepach bym byla :) jak bede kiedys, tez chce cc na zyczenie :) i tez nie bede karmić :)

Gość fggfgg
Nie chciałaś miec nigdy dzieci ,a ryzykowałaś wpadkę...mądrze....:-P

Gość mała czarnaaaa
Nie wiesz,że zadne zabezpieczenie nie daje 100 procent pewnosci?Brałam tabletki,ale miałam ostra grype,prawdopodbnie wtedy tabletka zawiodla.Teraz zakład spiralę.

Gość larysa26
mała czarna gwarantuję ci,że nie tylko twój lekarz robi cc tak nisko.Ja miałam ze wskazaniem i powiem ci,że mam tak samo jak ty,kreseczka na samym dole została mi teraz tylko po cięciu,grubości może 1,2 mm,zszyta jestem perfekcyjnie uważam.Ciało wyglądało tak samo jak przed ciązą jakieś 2 tyg.po porodzie.Przystyłam 9 kg w ciąży.Sama mała ważyła 3300.I nie chwalę się.Rozstępów ani jednego.

Gość c c c
przytyłam 30 kg rozstępy mam na udach i brzuchu cyce dość naciągnięte 3 lata karmienia