Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mellika

nietypowa ciąża??

Polecane posty

Gość mellika

Hej Byłam wczoraj u lekarza i okazało się że jestem w 2 tygodniu ciązy. Pani zrobiła mi usg i okazało się, że maleństwo jest nie z tej strony co trzeba, więc bardzo wiele takich przypadków grozi poronieniem.( zamiast z prawej na usg jest umiejscowione z lewej) Z tego wszystkiego zapomniała zapytać jak ta przypadłość się nazywa. Może któraś wie, albo miała to samo. Ponadto wyczytałam, że raczej lekarze od 4 tygodnia są skłonni potwierdzić na bank ciążę i teraz już wogóle mam stresa. Ide dzisiaj na konsultace ale dopiero wieczorem i wolałabym coś wcześniej poczytać. Prosze o pomoc

Jak z lewa lub z prawa? nie rozumiem. Pęcherzyk różnie się umiejscawia w macicy.

Gość nimma
jeśli już to 6tc a nie drugi bo ciąże się liczy od ostatniej miesiączki nie bardzo wiem o co chodzi z tym umiejscowieniem zarodka. jest problem gdy łożysko nachodzi na szyjkę macicy ale z samym zarodkiem to nie wiem. a może u ciebie podejrzewa ciążę pozamaciczną? nic innego mi się nie kojarzy

Gość mellika
Pani ginekolog powiedziała, że to nietypowe i ogolnie na zdjęciu powinno być z prawej strony. Jeśli byłaś w ciąży to na zdjęciu to widać, bo sprawdzałam u koleżanki i rzeczywiście tak jest. Nie wiem dokładnie co to znaczy, bo trochę się zestresowałam. Dziwi mnie też fakt że stwierdziała ze na bank ciąza dwutygodniowa, a z tego co czytała, to raczej nikt by się takiego stwierdzena nie podjął, bo to za wcześnie

Gość w 2 tyg
to raczej ciężko stwierdzić ciążę...w 4 już tak, chyba że mówimy o 2 tygodniach od zapłodnienia (czyli mniej więcej o 4 tc liczonym od pierwszego dnia miesiączki). Jeśli chodzi o umiejscowienie, to pierwsze słyszę o czymś takim, a patrząc na moje zdjęcie z USG z początku ciąży, pęcherzyk miałam umiejscowiony po lewej stronie u góry.

Gość Jo-------anna
Ja myślę,że jej chodzi o to, że na zdjęciu usg dziecko ma "główkę" (ale kurcze, toż to dopiero kształt fasolki) po lewej stronie na wydruku czy monitorze,a nie po prawej. Ale to jakaś różnica? Pierwszo słysze.

Gość nghtyty
nimma- jak już to 4 tc po OCM, a 2 tc po zapłodnieniu...

Gość nimma
dziwna ta gin bo lekarze liczą zawsze od ostatniej miesiączki. z tym umiejscoweniem to nie mam pojęcia o co jej chodzi. dwie ciąże za mną i wiele usg i ani razu nie słyszałam o złym umiejscowieniu.

Gość mellika
Tak. pomyliłam się u mnie jest z prawej, a u innych z lewej u góry, Są przypadki, że są na śroku, ale to jest jakby ok

Gość nimma
a no fakt 4tc (coś się rozpędziłam. :)

Gość Jo-------anna
Ja pęcherzyk miałam po prawej stronie od dołu.Kurcze, nie wiedziałam, że to jakaś różnica.

Gość Jo-------anna
I z dzieckiem wszystko ok, a lekarze mowią, że ładnie noszę ciażę.

Gość nimma
jeśli tylko zarodek nie umiejscowi się np w jajowodzie albo na szyjce to reszta nie robi różnicy. dopiero przy łożysku może być problem jeśli najdzie na szyjkę macicy ale to dopiero w późniejszej ciaży jest.

Gość mellika
włąsnie coś mi nie pasowała, raz że taka wczesna ciąza, 2 że ta strona zła. Ponoć ma znaczenie i 25% przypadków odnotowanych to poronienia, a jest mnóstwo kobiet z taka sytuacją, że nawet nie wiedza ze poroniły bo młoda ciąza i nie mozna stwierdzic ile ich jest

Gość mellika
na zdjęciu mam dokładnie z prawej strony u góry i Pani powiedziała, że mogę nie donosić, za 2 tygodnie się okaże. Mam brać luteinę Nigdzie nie mogę znależć podobnego zdjęcia usg, ani nic na temat tej rzekomej "" dolegliwości "

Gość nimma
coś znalazłam: "Moje pytanie brzmi: co oznacza że, zarodek umiejscowiony jest w górnym rogu macicy - czy to jest bezpieczne dla płodu lub dla mnie? Czy umiejscowienie w tym miesjcu nie spowoduje poronienia, a jeśli nie, to czy dziecko będzie rozwijać się prawidłowo i nie grozi mi wczesny poród i poród przez cesarskie cięcie? Bardzo proszę o odpowiedź." "Ciąża umiejscowiona w rogu macicy jest czasem klasyfikowana jako rodzaj ciąży ektopowej (pozamacicznej). Pozwolenie na rozwijanie się takiej ciąży jest wysoce ryzykowne - prędzej czy później, lecz zanim płód osiągnie zdolność do życia pozałonowego, dojdzie do pęknięcia macicy i silnego krwotoku wewnętrznego, który może doprowadzić do wstrząsu, a nawet śmierci matki! Podejrzewam jednak, że w Pani przypadku nie mamy do czynienia z umiejscowieniem zarodka ściśle w rogu, lecz w jego pobliżu. To nie stanowi już zagrożenia dla Pani, ani dla dziecka. Proszę, dla pewności, dopytać lekarza, który wykonywał badanie USG, o dokładne umiejscowienie ciąży. "

Gość nimma
no czyli wychodzi na to że może być pozamaciczna jak pisałam. powiem szczerze że nawet nie słyszałam wcześniej o takim umiejscowieniu przy pozamacicznej ciąży.

Gość mamama27
mooże przejdź do innego lekarza? bo ten twój jakiś dziwny

Gość Jo-------anna
Człowiek uczy się cale zycie. Nie przyszło mi do głowy, że umiejscowienie zarodka w macicy ma takie znaczenie. Słyszałam o łożysku, ale o macicy nigdy. jak pisałam - u mnie zarodek był po prawej stronie, ale na dole. Ciaża od początku jest bardzo silna. Zadnych plamień, wysoki poziom hormonów.

Gość mellika
Wczoraj z biegu pobiegłam, bo wiedziałam, że jestem w ciąży i chciałam się upewnić. Dzisiaj idę do innego na 20, ale chciałam się czegoś dowiedzieć na ten temat, a widzę, że nie dziwne że nic znależć nie mogę, bo nikt nie wie o co chodzi tak jak ja. Boli mnie całe podbrusze i jajniki jak diabli, ginekolog móiła że właśnie przez złe umiejcowiony zarodek i jego walkę o przetrwanie, ale chyba już jej nie wierze

Gość mellika
Dzięki nimma, ja nie mogłam nic znależć. Zobaczę co mi powie drugi lekarz. Dzine, że możę być ciąża pozamacina jakby w macicy, ale ja to się wogóle nie znam. Ciąży nie planowała i wszystko co czytam jest dla mnie NOWE i musze się wiele nauczyć.

Gość nimma
czytałaś co ci wkleiłam? bo na mój rozum to pasuje do tego co ci gin powiedziała. Joanna, no tak to jest -wiele się człowiek dowie w życiu jeszcze. :)

Gość mellika
Czytałam i trochę się przestraszyłam. mam nadzieję, że wszystko się jakoś wyjaśni i że będzie to jedyny i ostani przypadek niezrozumiały dla mnie w ciązy...

Gość nimma
może to po prostu zbyt wcześnie -4tyg. ciąża to bardzo wczesna. w większości lekarze potwierdzają ciążę ok 6-7tc kiedy to jest widoczny zarodek wraz z bijącym sercem. daj znać co tam ci inny gin powiedział.

Gość mellika
Ok jurto się odezwę. Dzięki bardzo

Gość mellika
Hej. Rzeczywiście ciąża jest nisko położona, jest bardzo wczesna i zagrożona. Są cztery opcje 1. zostanie gdzie jest- czeka mnie ciąża zagrożona i 9 mcy leżenia, 2. poronie samoistnie, 3. będą mnie czyścić 4. wywalczy fasolka i umiejscowi się wyżej. Gdybym posłuchała poprzedniej lekarki mogłoby się wrosnąć w ściankę macicy i jest to wtedy ciąża pozamaciczna i skutkuje wycięciem macicy, więc dzieki Bogu nie czekałam jak mi mówiła 2 tygodni i teraz jestem pod stałą opieką , na zwolnieniu ( bo do szpitala wybłagalam żeby nie iść). Jednak lekarz jest najważniejszy, życzę wszystkim takiego jak mój

Gość mellika
Hej. Rzeczywiście ciąża jest za nisko umiejscowiona i teraz trzeba czekać tydzień. Jestem na zwolnieniu i pod stałą opieką, bo ciąża jest zagrożona. Za tydzień się okaże czy: 1) zostało gdzie jest i leże do końca ciązy na podtrzymaniu, 2) poronie samoistniue, 3) będą mnie czyścić, 4) fasolka wywalczy...Tak więc dobrze że nie posłuchałam tamtej lekarki, bo kazała mi przyjść za 2 tygodnie, a w tych przypadkach trzeba monitorować co się dzieje, bo jak będzie się jajeczko kierowało w dół to nie można dopuścić żeby wrosło się w ściankę macicy, bo wtedy to już tylko usuwanie macicy ( tzw ciąża pozamaciczna). Tamta kazała mi chodzić na spacer i basen, tu mam NAKAZ leżenia, wybłagałam żeby nie w szpitalu. Skierował mnie na badanie, i dzięki Bogu trafiłam na takiego lekarza

Gość nimma
no to dobrze że poszłaś do innego gina. mam nadzieję że wszystko będzie ok. Trzymam kciuki. Daj znać za tydzień co i jak dalej. Dodam sobie temat do ulubionych i będę zaglądać. Oby były dobre wieści. :)

Gość mellika
Dzięki wielkie. dam znać co powie za tydzień

Gość nimma
I co tam słychać po tygodniu?? Jakie wieści?