Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nadmorskadamma

Wielki problem z urlopem- nauczyciel

Polecane posty

Gość nadmorskadamma

Jestem nauczycielem stażystą. Moja grupa jest nieferyjna, ale przeważnie na okres świat czy czasu wolnego nikt nie przychodzi- góra 2 osoby i to w osobne dni. Mam na majówkę wykupioną wycieczkę. Byłam dziś u dyrekcji powiedzieć, że nie mogę przyjść w majówkę do pracy i nie mam wyjścia. Pytała o powód. Mówiłam, że mam ważne sprawy do załatwienia. Ona powiedziałą, że jeden dzień by zrzumiała, ale 3 i to przy placówce nieferyjnej to za dużo. Powiedziałam ze nie mam wyjścia. Spytałam czy mogę dostać urlop bezpłatny. Powiedziałą, że musi to przemyśleć. Czy ja mogę coś jeszcze zrobić? Jak nie pojadę to stracę ponad 2 tys zł.

Gość nannnnannna..
No i chooj ze stracisz dosc ze macie wakacje placone,ferie to jeszcze jest ci zle nauczycielska pito!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość nadmorskadama
Nie szukam komentarzy tego typu tylko porady.

Gość takie tam duperele nic więcej
Raczej pracodawca nie powinien odmawiać pracownikowi urlopu (w tym także bezpłatnego) bez ważnego powodu, np. gdy utrudnia nieobecność nauczyciela funkcjonowanie placówki wtedy powinien odmówić. Ale chyba nie dotyczy to Twojego przypadku. A swoją drogą, jesteś na stażu, znasz zasady funkcjonowania placówki, wiesz także że nauczycielowi nie przysługuje urlop w trakcie roku szkolnego i wykupujesz sobie wycieczkę bez uwzględnienia dni pracy? Trochę bezmyślne :( Niestety, nauczyciele nie mają możliwości BRANIA URLOPU NA ŻĄDANIE

Gość anne marie ....
może powiedz że to sprawy rodzinne , prywatne to może da ci nieplatny . zwykle jak coś się dzieje w rodzinie to większe prawdopodobieństwo że dadzą ;) udanego urlopu aha i powiedz tym 2 osobą które się chcą się fatygowac żeby przyjść że nie muszą i już :)

Gość lqqqqq
zawsze możesz zachorować

Gość nadmorskadama
Myslałam, że jak nigdy nie byłam na chorobowym i mam stałe zastępstwa w miesiącuu i wiem że na te dni majówkowe zapisze się najwyżej jedna osoba to nie będzie dla mnie to takie trudne do załatwienia. Czyli uważasz, że powinnam sapsować jak mi odmówi i stracić ta wycieczkę? Co jej wogole powiedziec? Przeciez nie powiem ze jade na wczasy

Gość taka sobie żoneczka
weź zwolnienie tylko trochę przed żeby nie wyszło że specjalnie:D

Gość taka sobie żoneczka
nie poświęcaj się aż tak bo nikt ci za to nie podziękuje a ty stracisz czas dla siebie, kasę i wrażenia...choroba nie wybiera..szczególnie wiosną,..weź tydzień przed wycieczką potem przedłużenie i tyle:P

Gość nadmorskadama
ale to bedzie wiadomo ze jest specjalnie skoro juz jej powiedzialam ze w te dni nie mam wyjscia i nie moge przyjsc. Jestem tez na ostatnim roku studiow mgr do 12 maja mam termin oddania pracy mgr tylko nie wiem czy mi przysluguje urlop szkoleniowy? Dodam ze nie dyrekcja wyslala mnie na studia a juz bylam w ich trakcie gdy dostaalm te prace

Gość taka sobie żoneczka
jeszcze trochę czasu zapomni nie da to nie da nie Twoja wina..weź zwolnienie na rodziców będzie 100% płatne i będziesz miała wymówkę, że musiałaś się zaopiekować..wyluzuj ..z reguły jestem bojaźliwa..i też miała bym pietra ale uwierz mi na każdym kroku każdy chce cię wycyckać...więc korzystaj i mniej wyjebane..a kto ci udowodni że nie byłaś chora ? zapalenia ucha nie widać

Gość nadmorskadama
raczej sie zastanawiam co jej powiedziec zeby mnie puscila jednak

Dobrze jej doradzacie, nie ma co :( Ma zostać oszustką i kłamczuchą bo .....właśnie: bo co? A potem wszyscy obrzucają nauczycieli błotem za własne świetne "doradztwo" :( Gdybym była twoją dyrektorką na 100% poprosiłabym ZUS o sprawdzenie L-4 w czasie weekendu majowego. I szydło wyszłoby z worka, wstyd, i wyrzucenie ze stażu. Amen.

Gość nadmorskadama
Dobrze. Wiem, że zrobiłam źle, ale stało się. Nie wiem czy mnie zatrudnia na etat a nie chcialabym tak poswieciec majowki dla szkoly ktora pozniej mnie i tak oleje wiec naprawde bardzo mi zalezy zeby wymyslic cos co pozwoli mi wyjechac. Czy mi orzysluguje urlop szkoleniowy?

Gość taka sobie żoneczka
a niech sprawdzają,będzie miała chodzone i co ???nic jej nie zrobią u pracodawców wkurza mnie to że jak jesteś szczera to mają cię w tyłku bo ich to nie obchodzi a taka prawda jak nie zakombinujesz to nie masz..

Gość nadmorskadama
tak niestety zycie nauczylo mnie ze nie warto byc szczertym. Nigdy sie na tym dobrze nie wychodzi, nigdy...

Gość taka sobie żoneczka
a potem jej podziękują i nie zatrudnią bo nie ma etatów takie realia nie wiem czy przysługuje ci urlop..być może tak ..jest duże prawdopodobieństwo ale ciekawe czy ci dadzą

To ja jestem złym pracodawcą bo nie znoszę kombinatorów i kłamczuchów :) Idź, Autorko, do dyrekcji, powiedz jak sprawa stoi i może coś tym zyskasz, choć szacunek dla samej siebie ci pozostanie. A tzw. ruch służbowy trwa przeważnie do końca marca i już powinnaś wiedzieć czy zatrudnią cię dalej czy nie.

Gość nadmorskadama
nawet jesli chcieli to pewnie teraz juz nie beda chcieli po tej akcji z majówką... Chodzi o to ze ona mi mowila ze jest bardzo zadowolona z mojej pracy i by chciala zebym u niej pracowala ale byc moze bedzie musiala zamknac 2 klasy ze wzgledu na mala liczbe dzieci i wtedy w pierwszej kolejnosci bedzie zatrudniac osoby na etacie. :/ no ale w sumie powinnam juz jej o to spytac tylko czy mi powie? moze sie obawiac ze sie pogorsze jesli stwierdzi ze nie ma dla mnie miejsca

Gość nadmorskadama
* osoby z umowa na czas nieokreslony a nie na etacie

Gość ktosssss
hehe ciesz sie ze w ogole masz wolne dni, do nas ostatnio pismo przyszlo od dyrektora generalnego ze jest zakaz dawania urlopu od 30 kwietnia do 4 maja... a 1 obowiazkowo pracujacy... wiec nie narzekaj, :) Wielki Piatek oczywscie pracujacy od 7 do 17 ale coz taka branza... nie powinnas wczesnije wykupywac wycieczki nie orientujac sie z dniami wolnymi, twoja straty, poza tym pracodawca na pewno zauwazy ze cos krecisz, akurat tyle spra w weekend majowy do zalatwienia, musi byc naiwny by uwierzyc hehe ;)

Gość taka sobie żoneczka
nie wiem jakim jesteś pracodawcą być może wyrozumiałym to chwała ci za to.. ale większość niestety nie docenia swoich pracowników w ogóle chce tylko ich wykorzystać i nara takie są realia w Polsce, najniższa krajowa i pojechali..jeśli wiedziała bym że mój pracodawca jest fair wobec mnie to i ja taka bym była bo staram się być uczciwa ale jeśli ktoś kombinuje to sorry..każdemu się należy urlop..kiedy mu pasuje....jeśli jest taka niezastąpiona to niech ma coś z tego a nie puste słowa

Gość nadmorskadama
no to powiem że wyjazd mam

Gość taka sobie żoneczka
albo załatw sobie pobyt w szpitalu tzn. lewy

Gość taka sobie żoneczka
chciałaś być uczciwa chciałaś urlop i nic z tego nie masz..

Gość nadmorskadama
może się zgodzi. najgorzej jak powie ze mi da gora 2 dni a mnie to przeciez nie zbawi... bo i tak nie wroce wczesniej

Gość 12123213123
jesli masz wykupiona wycieczkę, to mozesz ją odsprzedac chyba np. na allegro, albo dac ogłoszenie na gumtree

Gość 12123213123
Moim zdaniem na lewy urlop juz za pózno, zorientują się że coś nie tak. A konsekwecje to wylanie z pracy, chyba nie warto