Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość cath84

Pytanie tylko do WIERZĄCYCH MĘŻATEK!

Polecane posty

Gość 423423423
Widac, że nie macie pojęcia w ogóle o naukach koscioła, problem antykoncepcji jest dla niego czyms stosunkowo nowym i biskupi byli podzieleni- czy dozwolic, czy nie. Poza tym, kosciół nawet sam wie, ze nie ma nieomylnosci w sprawach naturalnych. Antykoncepcja i nieomylność O. Jacek Prusak, jezuita, terapeuta i publicysta wziął na siebie trud uświadomienia polskim katolikom, że encykliki papieskie nie mają charakteru nieomylnego nauczania Kościoła. Jako przykład wybrał opublikowaną czterdzieści lat temu encyklikę Pawła VI "Humanae vitae", poświęconą kwestii antykoncepcji. Równie dobrze mógł w tym celu wybrać każdą inną papieską encyklikę, opublikowaną w całych dziejach Kościoła. Jednak gdyby na przykład zaczął dowodzić, że nie są nieomylne tezy zawarte w którejś z dziewiętnastowiecznych encyklik społecznych, z pewnością wywód nie byłby dla czytelnika z pierwszej dekady XXI wieku tak interesujący, jak oparty na przykładzie dotykającej sfery intymnej człowieka.

Gość ,mnv
ja wolalam poszukac na wlasna reke i wiem ze srodki anty ingerujace w cialo kobiety sa straszne-w skrocie

Gość sdfsd
Powstrzymanie sie od seksu w dni plodne ma wiec tylko jeden cel - brak poczecia. Dlaczego wiec w tym przypadku odrzucic np. prezerwatywe?

Gość sdfsd
Nieubezpladniam siebie, z prezerwatywa czy bez - jestem plodny w sensie biologicznym. Nieubezpladniam malzonki - to oczywiste. Swiadomie, planujac swoja rodzine i NIE ODRZUCAJAC CHECI POSIADANIA POTOMSTWA, zapobiegam w tym akurat momencie poczesciu. Jedyna rozniaca - w jednym przypadku dochodzi do aktu seksualnego, w drugim nie. Ale nieplodny akt seksualny NIE JEST ZLEM

Gość inglot matrix
ciekawy temat

Gość COOOOOOOOOOOOO?
spowiadać się księdzu z uzywania antykoncepcji? Buhahaha dobre:D:D Ludzie mnie kurwa ciągle zaskakują:D:D

Ja mam PCO i wcale sie nie zabezpieczamy...jak to potraktować?? Teraz staramy się o dziecko i latam po lekarzach aby unormować cykl i wywołać owulacje...ale jeszcze kilka miesięcy temu było mi to na reke! Nie chcieliśmy po ślubie od razu mieć dziecka...teraz ponad pół roku po to sie zmieniło. Jak potraktować to?? Jakbym była w 100% zdrowa to bym się zabezpieczała jeszcze z rok wstecz...a tak to sprawy nie było. Wierząca jestem ale w obecnych czasach pozwolić naturze by za ciebie decydowała czy ma być dziecko czy nie?? Dla mnie to głupota. Kościól nagłaśnia sprawę anty..sama nawet sie nie zastanawiam dlaczego. Sami to wymyślili.

Gość inglot matrix
ale małżeństwo ma być otwarte na dar życia bo albo Jezu ufam Tobie albo ufam sobie...to hipokryzja i zatajanie grzechu, nie spowiadanie się z antykoncepcji bo ,,mamy przyjąć i wychować potomstwo którym Bóg obdarzy.Jakby sobie tego nie intelektualizować to jest to grzech

Gość to na poważnie czy dla jaj
fajnie się was czyta,nie do pomyślenia ,że jest XXI wiek,a tu taka ciemnota średniowieczna i tłumoctwo,hahahaaa

Gość inglot matrix
Ludmiła Putinowa zażądała rozwodu. Oraz Gazpromu, Rosnieftu i Syberii.

Gość COOOOOOOOOOOOO?
no no no:D fajnie fajnie

Gość tabascooo
To w ogóle jest bez sensu z ta antykoncepcją. To żenada, co Wam gadają przy tej spowiedzi. Koleżanka przyszła i ryczy. Pytam się dlaczego a ona bo ksiądz nagadał, że pigułki to zło, że to grzech. Ale kalendarzyk już nie. Mówię jej daj spokój. Jedno i drugie to świadome działanie zapobiegające niechcianej ciąży czyli antykoncepcja. A to, że ktoś tam sobie wymyślił, że jedno jest fe a drugie nie to bzdura. Powtarzam jedno i drugie to antykoncepcja. Zalecając jedno, negując drugie robią sobie cyrk z poważnych spraw.

Gość inglot matrix
mi ksiądz powiedział że to nie prawda,że przy kalendarzyku ( co niby 100% pewności) zawsze jest szansa na dopuszczenie woli bożej

Gość Uwielbiam WAs wsystkich:*
kocham tą kafeterię, co rusz to nowe ciekawsze tematy osób myślących inaczej niż inni :*

Gość po co wam mózgi?
nie ma się w końcu co dziwić,wszak te ponad 2000 lat ciagłej indoktrynacji kościółkowej i skutecznego odmóżdżania poczyniły w umysłach owiec i baranów nieodwracalne procesy

Gość inglot matrix
więc rozumiem to tak: że albo NPR czyli watykańska ruletka albo antykoncpecja ale wtedy juz nie mozna odpuszczenia grzechów dostać bo nie ma żalu za grzech, czyli sprzeciw wobec życia .Wkurza mnie to bo.Czyli jak kogoś wkurwiaja dzieci to won z koscioła?

Gość tabascooo
inglot matrix Po pierwsze żadna antykoncepcja nie daje 100% pewności, więc zawsze furtka jest. Po drugie jedziecie po kobietach, co stosują antykoncepcje hormonalną. A powiedz mi co za różnica jak kobieta deklaruje się "przyjąć i wychować potomstwo" a potem liczy, kalkuluje jak tylko może, mierzy temp, zapisuje itp żeby tego potomstwa nie było. To niby już nie grzech tak? Rezultat: w jednym i drugim przypadku dzieci być nie musi przez długi czas lub wcale. I co za różnica?

Gość inglot matrix
no właśnie , skoro Bóg jest wszechmogący to i tak mogę zajść w ciąże.Może chodzi o to że nie ingeruje w wolna wolę i my mamy zmienić podejście ?

Gość gdfgsdgs
ja sie nie spowiadam.

Gość rozsądna86
Kościół Katolicki jaki jest każdy widzi, będąc katolikiem ma się obowiązek słuchać i przestrzegać tego co papież i stolica apostolska sobie wymyślą, jako katolicy podlegacie papieżowi, więc nie możecie powiedzieć że uznajecie tylko Biblię bo wtedy to już nie katolicyzm. Kobieta która nie chce mieć dzieci to się w ogóle w katolicką moralność nie wpisuje, małżeństwo wg tej wiary obliguje do posiadania dzieci. Ale już np. w kościołach protestanckich nie ma instytucji spowiedzi, antykoncepcja też nie jest potępiana. Może pora pomyśleć nad tym dlaczego tak uporczywie trzymacie się kościoła z którym w fundamentalnych sprawach się nie zgadzacie.....

Gość inglot matrix
nie trzymam się kościoła tylko wiary w Boga, Bóg chce naszego dobra więc nie kapuję zabawy w NPR

w kościołach protestanckich antykoncepcja nie jest poteśpiana nie dlatego , że nie ma tam spowiedzi tzw usznej , ale dlatego , ze ludzie maja wolną wolę i sami powinni decydować kiedy i ile dizeci chcą sprowadzić dzieci na świat .

ktoś już zadał to pytanie na tym temacie ale ja je powtórzę - na jakiej podstawie kk uznaje antykoncepcję za złą ? antykoncepcję czyli niedopuszczenie do zapłodnienia ,a nie jako środek poronny . bardzo jestem c tego ciekawa .

Gość rozsądna86
inglot matrix- wierzyć w Boga możesz równie dobrze będąc protestantką lub wyznając jakąś inną religię w której nie ma takiej obsesji na temat seksu, będziesz mieć wtedy problem z głowy.

Gość ale macie dylematy
nie szukajcie w kościele logiki,tu jest wszystko nielogiczne,wy macie tylko wierzyc i dawać na tace,a nie mysleć,albo przyjmujecie wiarę w te wszystkie bzdety,albo nie,innego wyjścia nie ma !

Gość seleneeee
najbardziej mnie wnerwia jak ci od NPR pieprzą że bez stresu wtedy mozna się kochać, dla mnie bez stersu to jak mam komfort psychiczny bez kinderniespodzianki, jakbym wiedziała że mogę teraz zajść w ciążę to orgazmu bym nigdy nie miała

Gość Co za brednie.
Nie wierzę w Boga, ale jak czytam te wszystkie rzeczy... Jak można serio traktować księży- tego co mówią o antykoncepcji, skoro sami są pedofilami, korzystają z usług kurw i dziwek, a do tego mają dzieci ?? Księżom powinni kutasy odcinać, żeby głupot nie robili i języki również, aby głupot nie gadali. Amen. P.S.- Nie rozumiem też tego, że tak bardzo przejmujecie się zdaniem Kościoła w temacie antykoncepcji. Poświęcacie Mu całe swoje życie wraz z tym ? Ciekawe....

Gość tabascooo
Nie każdy katolik słucha Papieża.... Kościoły i wspólnoty katolickie z różnych przyczyn i pozycji doktrynalnych nie będące obecnie w komunii z Papieżem (nawet jeśli niektóre z nich prowadzą dialog ze Stolicą Apostolską jak Bractwo św. Piusa X), mimo to przyznające się do katolickiej tożsamości i praktykujące liturgie katolicką. Tradycjonaliści katoliccy: sedeprywacjonizm Ruch Tradycyjnych Katolików sedewakantyzm Bractwo Świętego Jana Bractwo Świętego Piusa V (na pograniczu z sedeprywacjonizmem) Kongregacja Maryi Niepokalanej Królowej Tradycyjny Kościół Katolicki Konklawizm Kościół Palmariański Kościół Rzymskokatolicki Michała I Kościół Rzymskokatolicki Świętej Tradycji Apostolskiej Prawdziwy Kościół Katolicki

Gość eeeeeeeryk
Przerywany stosunek grzech (komu wyrządzam krzywdę jeżeli obie strony to akceptują?). Prezerwatywa grzech (komu wyrządzam krzywdę?). Stosunek w czasie niepłodnym nie ma grzechu. Żona niezadowolona, ja też.a ona ma największą ochotę w dni płodne i wtedy nie wolno >w imię czego?

Gość tajemnica wiary
Oto wielka tajemnica wiary! Wóda,złoto euro i dolaryyyyyy, hahahaa