Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość marry kaffe

Gdy sprzedawałam złoto spisano moje dane. To normalna procedura?

Polecane posty

Gość marry kaffe

Jak w temacie. Kiedy poszłam sprzedać złoto Pani spisała moje dane z dowodu osobistego i podsunęła mi tą kartkę do podpisania. Nie czytałam co tam było napisane bo zrobiła się kolejka więc tylko złożyłam podpis. To normalna procedura?

Gość cytuję
Zdarza się.

Gość zbuntowanaaaaaaaaaa
pewnie duzo tego bylo ;) to w razie w jesli byloby to kradzione zloto

Gość marry kaffe
Dziwnie się poczułam... jakbym faktycznie kogoś okradła. Heh.. i co będą to jakoś sprawdzali? Dodam że sprzedałam 2 pierścionki, które dostałam od babci - nie lubię złota, poza tym to było zbyt "dojechane" żebym mogła komuś to podarować.

Gość marry kaffe
Pierwszy raz sprzedawałam jakąkolwiek biżuterię i Pani totalnie mnie zaskoczyła prosząc o mój dowód osobisty.:)

Gość fona jak idziesz
opchnąć też spisują twoje dane dokładnie tak jak złoto czy coś innego muszą, bo skąd mają wiedzieć czy to aby nie jest kradzione, raczej nie będą sprawdzać to mają tylko na wszelki wypadek 🖐️

Gość marry kaffe
hehe... OK :) swoją drogą ciekawe jakby to mieli sprawdzić :) ehh... jak widać jeszcze o wielu rzeczach nie wiem

Gość gdfgdf
no jak to jak przez policje a oni juz maja swoje sposoby nie boj zaby :P

Gość marry kaffe
Tak... jasne. Już widzę jak jubiler leci na policję sprawdzić czy czasem dany przedmiot nie jest kradziony. Haha... ja sprzedawałam 2 pierścionki a nie bryłę złota. :P

Gość alabala
Podpisując taki dokument gdzie są Twoje dane potwierdzasz, że towar jest Twoją własnością i nie pochodzi z przestępstwa. Jeśli komuś jakaś biżuteria zginie, taka osoba idzie na policje, a policja jeździ po lombardach i jubilerach i sprawdza czy coś takiego było przynoszone.

Gość marry kaffe
To rozumiem. Mimo wszystko poczułam się jak potencjalny przestępca, ale skoro to normalna procedura to jakoś muszę to przeżyć.

Gość nawet jak złom
się sprzedaje,takie zwykle żelastwo to też spisują dane czy nie kradzione

Gość alabala
Normalna. Wiem z doświadczenia, że dużo ludzi się oburza jak pytam o dowód, bo sama muszę wystawiać takie formularze. Zapierają się, że to ich, że już nam się w głowie poprzewracało, że nie mamy prawa znać ich danych, ale.. wszyscy są w błędzie. :)

Gość marry kaffe
A jak długo przetrzymuje się takie papierki w sklepach jubilerskich? I jest to wysyłane gdzieś dalej? Pytam z czystej ciekawości.:)

Gość Hanki

Ponawiam pytanie z góry. Ile przetrzymuje się takie karteczki z danymi u jubilera?