Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość renia

jak się robi prażuchy?

Polecane posty

Gość renia

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość EDKA
A CO TO?????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość larwa
no właśnie, jak się robi? jadłam je u babci na wakacjach, jakieś 20 lat temu, wiem ze są podobne do placków i bardzo dobre

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ej dziedwzyno
co ty wiesz o gotowaniu to nie sa zadne prazuchy - umyj uchla tylko racuchy !!!!!!!!!!!!!!!! i sie je robi z jabłek i tych innych peierdół !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 😡

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fffffffff
z ziemniaków smażonych z tłuszczem ale co i jak to nie pamiętam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kasiaaa
a wedlug mnie to rodzaj plackow, robionych jak omlet tylko z dodatkiem maki. tez jadlam to bardzo dawno temu u mojej babci.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sloneczkojasne
u mnie się robi takie prażuchy, ale chyba są też inne sposoby; gotuję obrane ziemniaczki do miękkości, odcedzam, odparowuję, i ubijam praską na piure dosypując tochę mąki, tak żeby masa zrobila się kleisto-gumowata, podobna do tej , jak się robi kopytka (ale bez jajek, rzecz jasna), mąka powinna się wchłonąć poprzez dobre ubijanie, taką elastyczną masę, posoloną, popieprzoną i w ogóle doprawioną wedle uznania ,kładę łyżką na rozgrzany olej, rozpłaszczam w takie małe grubaśne placuszki i obsmażam z obu stron na bardzo rumiano (nalepsza jest skórka), do tego skwareczki z cebulką i kapuśniak, np. z młodej kapusty! bardzo smaczne i proste! tylko ziemniaki muszą być bardzo gorące, żeby dobrze się zaparzyly z mąką!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość alutka
w moich stronach prazucha to ciasto takie jak na nalesniki (najlepiej z kwasnym mlekiem)tylko jego konsystencja jest troche inna bo musi byc gesciejsze, wlewam cale ciasto na rozgrzana patelnie z tluszczem i podsmazam mieszajac.Wychodza takie male nierowne kawalki poobsmazane ze wszystkich stron,moje dzieci jedza ja z cukrem pudrem ja osobiscie nie dodaje niczego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
gotuje sie ziemniaki w malej ilosci wody pod koniec gotowania zasypujesz maka ja robie t o na oko i tak gotuje jeszcze troche.Jak ziemniaki bedz dobre tluczkiem trzeba je dokladnie ubic na jednolita mase na to skwarki i kwasne mleko super .Pierwszy raz jadlam to tez przeszlo 20-lat temu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja znalazłam taki przepis: prażuchy: 2 jajka 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka proszku do pieczenia 1 szklanka ciepłego mleka odrobina soli i cukru mąki tyle, ile zabiorą produkty Ciasto ma być wolne (miękkie). Wyrobić i uformować placki nie za grube, bo wyrosną trochę. Piec bezpośrednio na blasze lub kuchni (jakie wówczas były na wsi). Jeść z masłem i pełnym mlekiem, jak to na Majdanie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość goreckad
no właśnie. maka przed końcem gotowania ziemniaków a później pracochłonne ubijanie :) jutro zrobię mężusiowi bo się domaga :) ja polewam (już na talerzu) śmietaną no iskwarki obowiązkowo :) pozdr

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Przemcik
Hmm. U mnie w domu - prażuchy (prażone, duszonki, kociołek - więcej nazw nie znam) robi się tak: 1. kociołek żeliwny wykładamy liśćmi kapusty (na dnie dosyć grubo) 2. napełniamy warstwami - obrane i pokrojone w plastry ziemniaki, kielbasa i boczek w plastrach, marchewka, cebula, pieczarki, natka pietruszki (i co tam komu przyjdzie do głowy). każdą warstwę popieprzyc i posolić!! 3. szczelnie zamknąć kociołek, postawić go w małym ognisku i gotować ok. 40min. (mozna pomieszać w trakcie). Gotowe gdy ziemniaki są miękkie. Pycha! Istnieje też wersja w brytfannie i piekarniku. Ważne aby ogień nie był zbyt mocny bo się przypali. pozdrawiam i smacznego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość miszmasz
Ludzie, jak czytam te Wasze pierdoły to mnie skręca. Prażuch , to nie żadne placuszki, ciasteczka, naleśniczki, omlety i co tam jeszcze przychodziło Wam do łba. Jeszcze trochę, to ktoś napisze, że to rodzaj lodów??? Przepis na nie podały- lidzia7 i sloneczkojasne BRAWO Kobitki. Podobnie robila moja ś.p. Babcia. Na te ugotowane, odcedzone ziemniaki sypie sie mąkę i przykrywa pokrywką. Mąka powinna wchlonąć parę. Od czasu do czasu trzeba garnkiem potrząsnąć a potem pałką ugnieść na jednolita masę. Podaje się ze stopioną słoninką ze skwarkami i kwaśnym mlekiem, lub maślanką. Jeśli zostanie na nastepny dzień, można je odsmażyć. Jadane są też z kiszoną kapustą zasmazaną.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość
A ja prażuchy robię tak : jak ziemniaki zaczną sie gotowac wsypuję mąkę tak aby ziemniaki były przykryte , po ugotowaniu ziemniaków ubijac , nakładaj łyżką umoczonę w tłuszczyku

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość baska100
miszmasz dobrze to podsumowała to sa te prawdziwe prażuchy ja so skwarek dodaje smietany gestej rozmieszam i polewam .Niech sie cieszy ten co zaznał smaku tych starych dobrych a zarazem prostych potraw. Moze warto zeby młode pokolenie sprobowało je zrobic.wiec nie złoście się na dziewczyny ,ktore niewiedziały co to prażuchy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Nie wiem po co te kłótnie-dawniej prażuch-to mąka razowa prażona zalana wrzątkiem osolonym-mieszana do połączenia składników.Podawano prażucy ze skwarkami,zsiadłym mlekiem czy śmietaną. Teraz prażuchami nazywa się placki pieczone bezpośrednio na blasze kuchni wiejskiej ale i ziemniaki zasypane maką-a wszystko zależy od regionu.W zasadzie wszystkie panie mają rację-lub nie ma jej nikt-bo żadna nie podała pierwotnego przepisu na prażuchy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
miszmasz moja mama zawsze podaje do kapusniaka wlasnie tak przyrządzone prażochy i takie najbardziej lubie i u siebie tak samo teraz podaje:) pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a ja pamiętam z dzieciństwa inne danie takie cieniutkie placki z mąki które zwijało się w rulon a do tego pomoczka (sosik) na bazie śmietany i koniecznie cebulka -mniam pyszota to takie litewskie danie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Pamp
Nazwa prazychy moze byc przypisana do ruznych dan, zalezne jest to raczej od gwary. Tak samo jak placki ziemniaczane maja kilka nazw i sa podawane w ruznoraki sposub. Co kroj to obyczaj wiec niema sie co klucic. Jednak Prażuchy pochadza z okresu wojennego gdy byl maly wybur zywnosci, do teraz ludzie czerpali ich nazwe do wielu dan. Zycze smacznego tym co przyzadzaja orginalne prazuchy czyli: Ziemniaki + maka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ghgjh
ja wiem ze to sie nazywa prazochy anie parzuchy :p i ta sa ziemniaki zmoka czy jakos tam bardzo dobre :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a ja jestem z Łodzi
i u mnie w domu nazywa sie to "prażoki" i jest uwielbianym przez całą rodzinę dodatkiem do kapuśniaku. Oczywiście kapuśniaczek w jednym talerzu a na drugim prażoki polane stopionym brzuszkiem z cebulką i skwareczkami. Boskie. Przepisu nie podaję bo robię mw tak jak sloneczkojasne wczesniej pisała. Może dłużej tylko paruję mąkę , ale o tym też ktoś wspominał - jak ziemniaki już prawie prawie gotowe odlewam połowe qwody, posypuje mąką i pod pokrywką chwile paruje, potem odlewam wodę i długo ubijam drewnianą pałką. Muszą być gładkie i plastyczne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Prazuch
Dawno temu moj dziadek robil kluski ktore nazywal wlasnie "prazuchy" . Z tego co pamietam przygotowywalo sie je tak: Do garnka wsypujemy make i prazymy ja mieszajac na wolnym ogniu, tak z 40 minut, nastepnie ciagle mieszajac zalewamy wrzaca woda. I gotowe, mozna zjesc z rostopionym maslem i cukrem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tana
miszmasz- wiesz co to jest kibel. powiesz ze klozet.a na slasku powiedza ci ze wiadro. tak wiec nie ublizaj tym ktorzy podaja inny przepis na prazuchy bo moze u nich tak sie je wlasnie robi. i nie rob z siebie szefa kuchni,bo jakos w to uwierzyc nie moge.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nu
Zdzisia kopie Józka w łydkę u nas (podkarpacie-krosno) sie to nazywa proziaki i nawet w sklepie sie z tym spotkałam z taka nazwa ale co kraj to obyczaj :) tak jak mówią dziewczyny w każdym regionie jest inne nazewnictwo i bez sensu jest wyskakiwanie na kogoś że sie nie zna i wymądrzanie sie (miszmasz)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A może PRAŻUCHA??? nie PRAŻUCHY U nas w domu to układane warstwami ziemniaczki, kapusta biała, marchewka, cebulka, boczku i karkówka wszystkie warstwy przesypywane przyprawami zalane bulionem i na kilka godzin do piekarnika!!!!!! ziemniaki, cebula i marchew w talarki, kapusta poszatkowana.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość immax
Najlepjej napisała rozmaryna. Mam przepis od dawiem dawna w rodzinie. więc ziemniaki PRAŻY sie razem z mąką. na jednego małego zaimniaka przypada łyżka mąki przennej. jak ziemniaki miękkie odcedzamy wodę. i dodajemy 2łyżeczki-łyżke mąki ziemniaczanej i gnieciemy do uzyskania jednolitej masy!!!!! i to są: PRAŻUCHY, PRAŻOKI czy inaczej jak sie na to mówi w innych regjonach Polski. Ale mówienie że zasypywanie gorących ziemniaków surową mąką nazywamy prażuchami to przesada. gdzie proces prażenia?? W Dalszej kolejności takowe prazuchy jak zostaną nam bo zrobiliśmy z 4 kg ziemniaków. możemy trzymać w lodówce długo, jeśli mamy ochote zjeść je ponownie to tniemy plastry lub ugniatamy, w kulki, serduszka, placuszki, gwiazdki i inne kształty i odsmażamy na smalcu na patelni. i to jest opcja po odgrzaniu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość immax
Prażoki prażuchy, czy prażynki serio mnie to nie obchodzi. to nazwa zależne od regionu. i tyle. chodzi o przepis i o istote gotowania mąki NA ziemniakach.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość immax
Dla pewności ziemniaki surowe w wodzie przed gotowaniem zasypujemy mąką i tak je gotujemy do ugotowania.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość immax
Pod przykrywką w trakcie gotowania ma być kopczyk mąki i to całkiem duży!!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×