Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 R.E.M

Nadmiar sn贸w

Polecane posty

Go艣膰 R.E.M

Witam - mam taki troszk臋 nietypowy "problem". Mianowicie niemal od zawsze, odk膮d si臋gam pami臋ci膮 mia艂am bardzo barwne, ciekawe i niemal fabularne sny. Zwykle te偶 bardzo dok艂adnie pami臋tam co mi si臋 艣ni艂o, czasem nawet po 2-3 sny w ci膮gu nocy. I w艂a艣nie w tym tkwi niewielki problem - czasem tych sn贸w jest tak du偶o (tzn albo du偶o si臋 w nich dzieje, albo sa bardzo szczeg贸艂owe, albo bardzo nierealne) ze dostarczaj膮 mi w nocy tyle wra偶en, ze rano bud偶e si臋 niemal zm臋czona nimi. Jakby m贸j m贸zg by艂 "przeladowany" tymi sennymi wizjami. Nie sa to koszmary - w zasadzie sny, kt贸re wzbudzaj膮 u mnie strach to rzadko艣膰 - mo偶e jeden na pol roku. 艣nia mi si臋 d藕wi臋ki, muzyka, obrazy, fragmenty ksi膮偶ek (tak jakby mi jaki艣 g艂os w g艂owie odczytywal wcze艣niej czytana ksi膮偶k臋) czasem 艣ni mi si臋 ze jest mi bardzo zimno lub gor膮co - w艂a艣ciwie wszystkie wra偶enia opr贸cz zapach贸w - jedynie ich sa moje sny pozbawione. Czasem jest w nich bardzo du偶o emocji - p艂acze we 艣nie, bywam z艂a albo wprost przeciwnie 艣mieje si臋. Nie jest to jaki艣 problem utrudniaj膮cy 偶ycie oczywi艣cie i w zasadzie nie przeszkadza mi to ale czasami chcia艂abym moc spokojnie si臋 po艂o偶y膰 spa膰 i nie zastanawia膰 si臋 co mi si臋 zn贸w przy艣ni Nadmiar tych sn贸w m臋czy mnie o tyle, ze zwykle na koniec bud偶e si臋 w艂a艣nie z tym uczuciem "przel膮dowania wra偶eniami". Najlepsze por贸wnanie jakie mi si臋 nasuwa to takie jak po seansie w kinie nagle ko艅czy si臋 film i zapada ciemno艣膰 i cisza. Film si臋 ko艅czy, ale gdzie艣 tam w g艂owie nadal "trawia si臋" wra偶enia z filmu. U mnie ten stan trwa jakie艣 pol godziny po przebudzeniu. Je偶eli jest to ostatni sen w ci膮gu nocy - ten nad ranem - to nie ma problemu - wstaje i po jakim艣 czasie wra偶enie mija. Ale je偶eli dzieje si臋 tak np o 2 nad ranem mam trudno艣ci z ponownym usnieciem - bo to dok艂adnie tak jak w tym por贸wnaniu z kinem - dla mnie usnac po takim 艣nie to tak jakby ka偶膮c komu艣 usnac tu偶 po obejrzeniu bardzo wciagajacego filmu w kinie. Naukowcy twierdza, ze sny s膮 po to, 偶eby m贸zg sobie uporzadkowal informacje dostarczane w ci膮gu dnia - to by si臋 zgadza艂o, bo wi臋kszo艣膰 moich sn贸w jest zainicjowana jakim艣 bod藕cem dziennym, rzecz w tym, ze ja na dodatek musz臋 jeszcze "porz膮dkowa膰" moje sny. m臋czy mnie nadmiar wra偶en sennych - nawet ju偶 tych przyjemnych. Wkurza mnie gdy w nocy "odtwarza" mi si臋 w g艂owie uslyszana wieczorem p艂yta, a potem przez ca艂y nast臋pny dzie艅 w g艂owie siedzi ta melodia. Chcia艂abym czasami moc nie pami臋ta膰 sn贸w i tego ca艂ego nat艂oku abstrakcji.

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 R.E.M
Przepraszam za literowki, ale pisze z telefonu :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 szparka sekretarka 艂a艂
Nakr臋casz si臋 tym mysleniem o snach - spr贸buj wyluzowa膰, bo wpad艂a艣 w b艂臋dne ko艂o. Ja tez mam niekeidy takie okresy, kiedy sny mam bardzo "tre艣ciwe". Mysl臋, ze to z nadmiaru wra偶e艅 na codzie艅 - jak mam w pracy nerwowy okres, nie wyrabiam z robota na zakr臋tach to wtedy mam w艂a艣nie te sny - chyba m贸zg jest w dzie艅 tak nakr臋cony, 偶e w nocy nie umie odpu艣ci膰.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ad76
Mam ten sam problem, to nie od nakr臋cania si臋 strachem przed snami. Wystarczy, 偶e zasn臋 na chwil臋 a ju偶 mi si臋 co艣 艣ni, troch臋 tak, jakbym nigdy nie zasypia艂, jakby 艣wiadomo艣膰 ca艂y czas pracowa艂a. To jest strasznie m臋cz膮ce.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 babesia
Ja mam to samo , ledwie si臋 po艂o偶臋 spa膰 a ju偶 przechodz臋 do 艣wiata z moich sn贸w. S膮 one tak r贸偶ne 偶e ci臋偶ko mi jest doszuka膰 powi膮zania z tym co prze偶y艂am autentycznie . Przebudzenie w moim przypadku nic nie daje bo za chwil臋 zasypiam i wpadam w wir nowego snu .Wi臋kszo艣膰 z nich pami臋tam ale z czasem gdzie艣 ulatuj膮 a pozostaj膮 w pami臋ci te najgorsze - koszmary. Jest to naprawd臋 m臋cz膮ce i wsp贸艂czuj臋 tym co prze偶ywaj膮 to samo.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Nefla
Ja r贸wnie偶 tak mam, choc nie jest to dla mnie przkre. To troch臋 tak jak k艂opotliwe zwierz膮tko, niby k艂opotliwe, ale tak naprawe to twoja duma i za nic bym tej cechy nie odda艂a, bo to mnie wyr贸偶nia. Ale zanim zrozumia艂am 偶e ogromna ilo艣膰 sn贸w nie jest typowa, by艂am obiektem kpin w podstaw贸wce i w 艣r贸d przyjaci贸艂.Kiedy dosz艂o do mnie, 偶e innym sie nic nie 艣ni艂o przez ca艂e miesi膮ce i nie zmarli z nud贸w. Bardzo cz臋sto sny mam bardzo odrealnione, ale to mo偶e by膰 stymulowane du偶膮 ilo艣ci膮 czytanych ksi膮偶ek przez ca艂e 偶ycie. 呕yje wielokrotnie w pracy, w ksi膮偶kach, a potem we 艣nie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 AD 1

Ja mam po 30 sn贸w

wi臋kszo艣膰 lub wszystkie si臋 sprzwdzaj膮

fajnie jak sni si臋 co艣 ok gorzej jak przepowiadaj膮 chorob臋 czy 艣mier膰 kogo艣 z bliskich czy znajomych

wtedy nie wiem co robi膰, m贸wi膰 nie m贸wi膰?

mo偶e 偶eby si臋 nie m贸wi艂y o przysz艂o艣ci by艂oby 艂atwiej

znam sw贸j ca艂y rozk艂ad najbli偶szych dni i troch臋 mniej szczeg贸艂owo tygodni i miesi臋cy

No i jestem ma艂o wyspany

Udost臋pnij ten post