Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Svieta

Obywatelstwo polskie / staly pobyt w Polsce

Polecane posty

Czesc, mam takie pytanie, czy ktos sie moze orientuje co mam zrobic jesli mieszkam i urodzilam sie w Rosji, mam matke Rosjanke obywatelstwo Rosyjskie ale ojca Polaka i teraz chcialabym wyjechac do Polski nie zrzekajac sie obywatelstwa Rosyjskie wiec co za tym idzie nie moglabym uzyskac obywatelstwa Polskiego? Czy potrzebuje karte stalego pobytu czy jak to jest , prosze o wszelkie rady! dziekuje

Gość Gość
Przecież można mieć podwójne obywatelstwo. Masz ojca polaka, wystarczający powód A nazwisko polskie ?

nazwisko mam po matce. w Polsce mozna miec kilka obywatelstw ale u nas w Rosji czy w Bialorusi i Ukrainie obowiazuje jedno obywatelstwo, wiec jakbym chciala Polskie to musialabym sie zrzec Rosyjskiego a tego nie chce :(

Gość załamana egzaminem
swietka, zrób jak moja koleżanka- załatw kartę polaka- daje przywileje obywatelstwa, a nie musiałabyś się zrzekać rosyjskiego

Gość fdgdsgs
Daj spokój, po co Ci rosyjskie obywatelstwo? :classic_cool:

Gość ixyyyyyyyyyyy
to sie zdecyduj czy chcesz polskie czy rosyjskie :o

Gość załamana egzaminem
i rzeczywiście, nie zrzekaj się rosyjskiego obywatelstwa, może Ci się przydać, sama bym chciała je mieć

chce miec rosyjskie, bo bardziej czuje sie rosjanka niz polka chociaz znam polski, znam historie polski i troche geografi . najlepiej to chcialabym miec dwa obywatelstwa bo oba kraje kocham w koncu z nich pochodzi moja rodzina i rodzice ale wlasnie wiem ze jest tak ze nie mozna miec w rosji podwojnego obywatelstwa. a ja chce w polsce mieszkac i tu studiowac :(

moj chlopak jest polakiem mieszka w Polsce ale wtedy dostalabym obywatelstwo ktore i tak mi sie nalezy z racji tego ze ojciec polak a ja nie chce tego obywatelstwa ja chce tylko legalnie to mieszkac i zyc :(

Gość ixyyyyyyyyyyy
raz mowisz, ze chcesz obywatelstwo potem, ze nie chcesz :o

Gość załamana egzaminem
swietka, dlatego tylko karta polaka- będziesz mogła żyć w Polsce jak normalny obywatel

bo chcialabym ale jezeli majac te obywatelstwo mam stracic rosyjskie to go nie chce! moze zle pisze bo troche chaotycznie ale dopiero w ostatnich dniach zdalam sobie sprawe ze tak naprawde chce mieszkac w Polsce bo tu mnie nic nie trzyma. jeszcze ukochany 11 tysiecy kilometrow ode mnie , zalamka! ;(

Gość zryta barbara
niedźwiedź jest martwy :classic_cool:

Gość Gość
jeszcze ukochany 11 tysiecy kilometrow ode mnie , zalamka! ;( To gdzie Ty mieszkasz ? W jakim rejonie Rosji ?

skoro chcesz mieszkac w Polsce to po co ci rosyjskie obywatelstwo? poza tym, zeby studiowac i mieszkac nie musisz miec obywatelstwa

Gość Wikaa1988
Zgłoś się do apatris, oni dobrze pomagają w sprawach związanych z kartą pobytu i obywatelstwem. Sama mozesz cos przeoczyć i tylko problem będzie.

I k***a takiego wała! Jeśli Putin rozpęta wojnę to nie będzie w Polsce miejsca dla rosyjskich czy ukraińskich uchodźców. :classic_cool:

Gość gość
jen dobir kochani jeszli chcesz imecz Obiwatelstwo Polskego to albom muszisz tu bicz urodoni albo muszisz imech stalego Pobit i muszisz meszkacz 5 lat

Gość gumballl
A może zajdź na stronę www.apatris.pl? Moim zdaniem Apatris to najlepsza firma tego typu, moi znajomi zawsze się do nich zgłaszają jak mają jakieś biurokratyczne problemy.

Gość gość
Po pierwsze to wpis z 2012 roku... Po drugie przepisy zmieniły się na gorsze, to znaczy łatwo dostać w Polsce kartę pobytu i niestety polski paszport. To powinno się szybko zmienić. Bo hordy Ukraińców, Wietnamczyków i innych zaleją Polskę, już w tej chwili jest ich stanowczo za dużo. Poza tym Polska powinna zamknąć granicę na całej jej długości i nie dawać ludziom spoza Europy kart pobytu. Tylko Europejczykom ze środkowej i zachodnie Europy, ewentualnie rdzennym etnicznie Rosjanom, ale nigdy tym z Kaukazu.

Gość gość
Kto mówi że łatwo? Pffff nie rozśmieszaj mnie. Jest masa papierków do wypełnienia latania na tydzień czasu i chodzenie proszenie się o to aby łaskawa pani ruszyła szybciej swoje 4 litery i podstemplowała papierek! Ja już po 6 karcie nie miałem ani czasu ani chęci na robienie samemu karty. Z roku na rok są głupsze przepisy i więcej do wypełniania. Zgłosiłem się do kancelarii Liderio zapłaciłem a teraz oni wszystko za mnie robią. Jeżeli wg Ciebie jest takie proste otrzymać kartę tym bardziej stałego pobytu to może ja u Ciebie ją po prosze?

Gość Ma sza
W Polsce można podwójne obywatelstwo, oczywiście będzie to napisane na karcie pobytu a nie w paszporcie. Paszport to jest Twój dowód a raczej dla Polski potwierdzenie że jesteś narodowości rosyjskiej. Przyjeżdżając do Polski musisz mieć polski dokument tożsamości więc na nim będzie napisane obywatelstwo oczywiście po otrzymaniu karty pobytu. Widzę że kolega jest tu troszkę nerwowy ale ma racje jeżeli chodzi o załatwianie formalności w polskim urzędzie. Co do kancelarii ja też z niej korzystałam i pomogli mi a w sumie to wszystko zrobili za mnie ja sobie siedziałam w domku i czekałam na kartę. U nich możesz wszystkiego się dowiedzieć pomogą Ci tak że śmiało możesz wyjaśnić wszystkie wątpliwości.

Gość gość
o boze to puste gadanja mam i kartu polaka i rodzina polska i kartu stalego pobytu .dom w polski i pracu co na ukrane mam firme tez w polsce...ale ne otschemaw obywatelstwa.odmowa

Gość gość
o boze to puste gadanja mam i kartu polaka i rodzina polska i kartu stalego pobytu .dom w polski i pracu co na ukrane mam firme tez w polsce...ale ne otschemaw obywatelstwa.odmowa

Gość gość
Widze że do tematu dość często wracacie to w takim razie polecam poradzić sie biura zajmującego sie legalizacją pobytu oraz uzyskiwaniem obywatelstwa.. zresztą sami sie przekonajcie ja już mam problem z głowy :)) Visa And Work ul. Polna 22/5 00-630 Warszawa Tel. (+48) 693565649

Gość Weronika125p
Trzeba wielu formalności by uzyskać polskie obywatelstwo, ale na szczęście wielu prawników doskonale zajmuje się tymi kwestiami, więcej informacji na temat potrzebnej dokumentacji i procedury tu: https://lexadvena.com/uslugi/karta-stalego-pobytu-polskie-obywatelstwo/ , wcale nie jest tak trudno uzyskać pozwolenie na stały pobyt w Polsce.

Gość Ołena
Apatris.pl Pomoże Ci z formalnościami, dodatkowo oferują usługę wglądu do akt, która w tym przypadku może być bardzo pomocna. Napisz na help@apatris.pl

Gość gość
Polecam zgłosić się do www.gbrothers.pl , może będą wiedzieli jak pomóc. Firma obsługuje cudzoziemców i prowadzi dla nich również inne usługi. Warto zajrzeć na stronę, tam znajdziecie więcej informacji.