Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość może ktoś poradzi)))))))

jak przygotować karkówkę?

Polecane posty

Gość może ktoś poradzi)))))))

chciałabym upiec na święta karkówkę w kawałku tak 1,5-2 kg ale nie wiem jak ją wcześniej przygotować, raz jadłam gdzieś na uroczystości taką ładnie krojoną w grubsze plastry do obiadu i niektórzy mówili że ona musiała być peklowana, ale nie była wściekle różowa czy czerwona jak to peklowane mięso , nie była też szara czy bardzo brązowa, bardzo smaczna w smaku , i tak sobie myślę że może była peklowana ale użyto o połowę mniej peklosoli a więcej innych przypraw, nie wiem czy to ma sens ale może ktoś poradzi , bo nie chcę żeby zrobił mi się baleron do chleba tylko takie mięsko dobre i na ciepło i na zimno, dziękuję

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lotta 23
Karkówkę , posolić , oprószyć pieprzem, natrzeć czosnkiem.Odstawić w chłodne miejsce na parę godzin. Piec w rękawie w piekarniku . Można tez piec na gazie,wtedy najpierw trzeba obsmażyć mięso, potem podlać wodą dodać pokrojoną cebulę.Dusić do miękkości, takie mięso można wykorzystać do obiadu albo na zimno.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość poradniczkaaa
ja robię tak: przygotowuję marynatę: łyżka sosu sojowo-grzybowego, trochę oliwy, rozprowadzam to wodą, dodaję 2-3 zmiażdżone ząbki czosnku, pieprz, kostkę rosołową, 1-2 łyżki miodu, przyprawy sypkie: pieprz, kminek, massalę (dodaj to co lubisz i używasz). Do marynaty wkładam mięsko, zostawiam na noc w lodówce. Rano wstawiam do piekarnika, można jeszcze obsypać je rodzynkami lub suszonymi śliwkami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość te poradniczkaaaaa
moze mieso wsać w domestos, awartośc chemii dokładnie taka sama... Wsadź mieso w przy prawy jakie lubisz.Ja daje duzo ziół i czosnku.Potem wszystko wsyp do wody i wstaw tam mieso.MArynuj kilka dni a potem upiecz w rekawie .Do mieska mozesz dołozyc cebule w pasterki,zrobi ci się smaczny sos:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość heeeehhhhe
poradniczkaaa, wracaj do krów. Kostka rosołowa cię dyskwalifikuje z miejsca, a mieszanie masali (Indie), sosu sojowego (Chiny) i kminku (Europa) plus rodzynki może dać tylko efekt wymiotny. Przyznaj, jaja sobie robiłaś tym "przepisem"?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość vdjhsd
Ja robię tak: zioła prowansalskie, majeranek , oliwa, czosnek, liść laurowy, cebula, pieprz ziołowy, musztarda ostra i zostawiam na noc.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość weolijja
Karkowka musi sie marynowac przynajmniej kilka dni a nie kilka godzin tak jak radzi lotta23.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość babka jedna z was........
super przepis :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość karkówkę,schab lub szynkę
szpikuję małymi plasterkami czosnku ,smaruję cienką warstwą musztardy sarebskiej,lekko posypuję pieprzem,obkładam kilkoma listkami laurowymi i kilkoma kulkami ziela angielskiego,polewam leciutko oliwa i pozostawiam na 48 godzin w chłodnym miejscu,daje w rękaw i piekę w 180 stopniach przez czas zależny od wagi tj: 1 godzina jeśli mięso wazy 1 kg:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
trzymanie mięsa kilka dni w dodatniej temperaturze... dla mnie to obrzydliwe (nawet 48 godzin wydaje mi się za długo) ja pekluję przez noc, albo wcale, zależy, czy mam na to czas

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ewka pytanie mam
a skąd przypuszczenie ze w dodatniej temperaturze?Dla mnie zrozumiałe jest ,ze to sie wkłada do lodówki....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wiem dlatego nie jadam wędlin kupnych i nie trzymam mięsa w soli, w ogóle staram się używać jak najmniej soli i nie jadam staroci a co do "kiedyś" - rozumiem, że wiesz, jaka była kiedyś srednia długość życia człowieka?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość weolijja
A ty wiesz jaka byla przyczyna krotszego zycia " kiedys" ? Bo napewno nie zywnosc, ktora byla o niebo zdrowsza mimo uzywania soli.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość przeciez kupione mieso
i takj bylo trzymane przez kilka dni w dodatniej temperaturze i daj boze, zeby tylko przez kilka dni :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
no i wystarczy, że w sklepie było poza zamrażarką ileś tam nie dokładam jeszcze od siebie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jestem zaaa tym
Ewka srać i spać!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość karkóweczkamniam
Ja daję moje ulubione zioła: kolendrę, majeranek, kminek, dodaję czosnek, czerwoną cebulę pokrojoną w cieniutkie plastry, oliwę, pieprz, łyżkę miodu rozprowadzonego letnią wodą - i w to wkładam mięsko. Na noc do lodówki, rano do piekarnika, wychodzi pyszne:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×