Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aaaaaaaaaauuuuuuuu

Jaki szampon do włosów?!

Polecane posty

Gość aaaaaaaaaauuuuuuuu

Witam, proszę o wasze porady bo już sama nie daję rady. Sytułacja jest następująca: moje włosy nie wytrzymują dłużej niż 18h bez tłuszczenia sie... ;| Uzywałam różnych szamponów i nic. Moja przygoda z tłuściochami zaczęła się już ok 5miesięcy temu. Włosy przetłuszczały się bardziej i wypadały. Zauważylam taż zmiany na paznokciach staly się miękie, łamliwe. Zdecydowałam się wybrać z tym do dermatologa by przepisał mi jakiś suplement bo zmiany we włosach i paznokciach to był dla mnie znak niedoboru jakiś witamin. Dermatolog prepisała mi Merz Specjal-suplemen, cynk i miedź, magnez B6 do tego jakaś wcieranke na bazie spirytusu. Używałam różnych szamponów: Polytar, szampon babuni pokrzywowy, Dermene i nic z tego. Wlosy przetłuszczają sie nadal są w opłakanym stanie i jeszcze wypadają Jak je przetłuszcze to tym bradziej lecą. Bardzo proszę o Wasze porady. Miła ktoś podobny problem jak ja? Jak z tym walczyliscie? Jakisz szaponów używaliście? Jak długo trwała wasza kuracja?

Gość aaaaaaaaaauuuuuuuu
Czym bradziej wysusza tym bardziej się przetłuszczją ale mało tego próbuje nawilżyć skóre głowy też się przetłuszczają i tak jest w kółko. Mam bardzo wrazliwą skóre.

To spróbuj przejść na mycie szamponami gdzie składnik myjący nie jest drażniący (tzn wyklucz takie gdzie w składzie jest sodium laureth sulfate i sodium lauryl sulfate tj. SLES i SLS), albo w ogóle przerzuć się na mycie odżywką - początkowo mogą się tłuścić ale do miesiąca widać poprawę skóry głowy (tzn. odżywka jest bardzo delikatna dla skalpu i go nie podrażnia). Do tego kup sobie olej i olejuj włosy i skórę głowy - musisz najpierw wyleczyć skórę głowy żeby włosy przestały się tłuścić, wiem że oleje brzmią abstrakcyjnie ale - pomagają (olej amla, kokosowy, ze słodkich migdałów, nawet z pestek winogron). Zwykle problemy z tłuszczeniem i skórą głowy się biorą właśnie od podrażnień detergentami myjącymi, w efekcie skóra głowy wytwarza więcej łoju żeby się bronić przed detergentami, a im więcej ona wytwarza łoju tym mocniejsze szampony stosujemy, i to takie zamknięte kółko. Z łupieżem tłustym skojarzyło mi się przez wypadanie właśnie, bo zwykle przy nim jet mocne tłuszczenie włosów+wypadanie a nawet łysienie.

Gość traska 200
alterra z rossmana, tani niemiecki produkt odmienił moje włosy

Gość aaaaaaaaaauuuuuuuu
szukam własnie takiego odpowiedniego szamponu.. Juz mam dość zszczerze mówiąc eksperymentów. Jestem tak zdeterminowana, ze jestem gotowa po maturze ściąć wlosy na łyso i potem chodzić w takiej hipisowskej chuscie. Włosy mam od ciągłego mycia suche bez objętości.. Po prostu beznadziejne.

Gość aaaaaaaaaauuuuuuuu
Może głupie pytanie olejek kokosowy-spożywczy? Wybaczcie ale tak mi sie skojarzyło bo kiedyś moja mama mojej 2letnej siostrze nacierała skóre głowy olejkiem spożywczym takim jak sie dodaje do ciast na zalecenie deratologa.

Gość pomaga też dodawanie
octu do ostatniego płukania włosów.1-2 łyżki na szklankę wody.

Gość pomaga też dodawanie
olejek kokosowy musi być taki do włosów,ja kupiłam na allegro.

Gość SabinkaPoznan
mi na luzpiez pomogl clear zajebisty szampon

Delikatny produkt do mycia włosów można kupić w rosmannie - zwykły żel dla dzieci Babydream (taki niebieski w pudełeczku z pompką). Bardzo dobrze myje włosy i nie drażni skóry głowy, tylko po nim MUSEM jest odżywka, bo on tak domywa że włosy są mocno poplątane i nie do rozczesania - no i musiałabyś zrezygnować z większości kosmetyków do włosów, bo są w nich silikony z którym babydream może mieć problem ze zmyciem. Kosztuje ok. 10 zł. Do tego odżywki i maski bez silikonów no i praktycznie nie możesz żadnych kosmetyków do modelowania używać (silikony, alkohol - on wysusza). Dobre są takie odżywki: Isana z olejkiem babassu, Alterra z morelą (obie w rossmanie), balsam aloesowy miss potters, gloria. Te odżywki możesz dodatkowo uzdatnić dodatkami z netu - ze stron z półproduktami kosmetycznymi. np. mazidła, zrob sobie krem, biochemia urody. Kupujesz keratynę hydrolizowaną, jedwab hydrolizowany, i np. to http://www.zrobsobiekrem.pl/pl/p/Ekstrakt-wzmacniajacy-wlosy/100 i to http://www.zrobsobiekrem.pl/pl/p/Ekstrakt-z-karnityna-arginina-i-kofeina/101 , do porcji odżywki którą nałożysz na włosy dodawaj tak po 5 kropli.

Gość aaaaaaaaaauuuuuuuu
Myślałam tez o nacieraniu skóry głowy wywarem ze skrzypu lub pokrzywy. Zrobie sobię coś w rodzaju toniku ze skrzypu a z pokrzywa bedę robiła płukanki.

Skrzyp i pokrzywę lepiej wewnętrznie, znaczy kup zioła i zaparzaj do picia - najlepiej nie gotowe w torebeczkach a paczkę świeżych ziół. Pokrzywę możesz też sama zebrać, obmyć i wysuszyć :)

A ocet to ma bardziej działanie zamykające łuski włosa niż nawilżające - jest dobry żeby dobre składniki z odżywki były zamknięte we włosie i działały od wewnątrz na niego :) Ale tutaj polecałabym ocet jabłkowy, broń boże zwykły :P

Gość aaaaaaaaaauuuuuuuu
Moze to wyda się głupie i nie wiem czy mozna porownywać skóre głowy do skóry twarzy ale.. ja moją twarz myję tylko przegotowana letnią wodą i do tego przemywam robionym tonikiem z rumianku bo po produktach sklepowych i aptecznych dostaję takich jakby białych potówek i skóra momentalnie robi sie sucha. Dlatego myślę, ze taka robiona odżywka to całkiem niezly pomysł. Jeszcze gdybym znalazła jakiś szampon na bazie ziół.. Kiedyś robiłam z mydlnicy lekarskiej skrzypu i rumianku ale nie zdał resultatu.

Tutaj masz liste szamponow delikatnych dla wlosow, może się przyda :) http://wizaz.pl/forum/blog.php?b=5041 http://wizaz.pl/forum/blog.php?b=7671 Ja ogólnie też wolę proste i naturalne rzeczy niż sklepowe, więc to rozumiem ;) Ale nie zawsze ziołowe=delikatne, bo jak do tego ziołowego wcisną SLS albo SLES to on już delikatny nie jest :(

Gość ytutyuii
Słuchaj. Musisz PRZETRZYMYWAC włosy- wtedy sie beda mniej przetluszcac. wiem co mówie. Mi sie tak tłusciły, to zmieniłam na szampon bez silikonów i np myłam głowe co 2, 3 dni. Mimo tego,że były tłuste bardzo, przetrzymywałam je. Po 2 miesiacach mam lepsze włosy. Serio. pierwszego dnia umyje mam puszyste, drugiego mam fajne, 3 juz takie mniej puszyste a 4 myje. I przynajmniej nie traktuje skory detergenatami bo im bardziej bedziesz wysuszała skóre głowy to ona zaczyna sie bronić i wzmazac produkcje łoju to jak z cera!

Gość aaaaaaaaaauuuuuuuu
Mi często nie służą produkty sklepowe. Bardzo często.. Mam bardzo wrażliwia skóre glowy i nie tylko głowy bo i twarzy i skórę na całym ciele. Śmialo mogę stwierdzić, że przez przesuszenie skry glowy mam właśnie to przetłuczszanie... Polytar zalecila mi na przetłuszczjące się włoys pani farmacełtka. Teraz mam szampon od dermatologa: DUCRAY SABAL ale tez mi nic nie daje. A wydaj się być bardzo deikatny i cena... jest strasznie drogi a nie wydajny. U nas w aptece dałam za ten szmpon ok 50zł

Gość aaaaaaaaaauuuuuuuu
Boje się że ja tak przetrzymam to dostane jakijś grzybicy.

Gość xsdfghjuh
NIGDY TLUSTYCH WLOSOW SIE NIE PRZETRZYMUJE!!!!!!!!! nie sluchaj tych pierdol autorko bo cebulki wloso sa zaczopowane i wlopsy rpzez to wypadaja!!!!

A jaki ma skład ten szampon łagodny? Lepiej nie przetrzymywać bo będzie to co z łupieżem tłustym :o bardziej będą wypadać :o Lepiej myć czymś bardzo łagodnym albo odżywką.

Już znalazłam skład... makabra :o AQUA, SODIUM LAURYL SULFATE, LAYRYL BETAINE, OLETH-10, CITRIC ACID, PARFUM, CL 42053, HYDROXYPROPYL GUAR HYDROXYPROPYL TRIMONIUM CHLORIDE, MAGNESIUM LAURETH SULFATE, MAGNESIUM-8 SULFATE, MAGNESIUM OLETH SULFATE, PEG-18 GLYCERYL OLEATE/COCOATE, PIROCTONE OLAMINE, POLYQUATERNIUM-22, SERENOA SERRULATA, SODIUM CHLORIDE, SODIUM LAURETH-8 SULFATE, SODIUM OLETH SULFATE Jak to jest łagodne, to ja jestem księżną anglii... woda, detergent najmocniejszy jaki jest czyli SLS!!!!, emulgator, emulgator, kwasek cytrynowy, ZAPACH (strsznie wysoko w składzie! wszystko co jest po zapachu to ilości śladowe po prostu!), dalej głównie środki myjące a ta cała palma która ma być tak genialna dla włosów jest pod sam koniec składu (SERENOA SERRULATA), więc jak jest jej pół kropelki na cały szampon to góra...

Gość aaaaaaaaaauuuuuuuu
Dermatolog zapewniała ze alergicy to stosuja wiec mi nie zaszkodzi.

Gość the cotlet shabovee
albo mydla naturalne kupujcie, sa delikatne do skory glowt

Gość the cotlet shabovee
to znaczy mydla do mycia wlosow

Gość norwegia to dobry pomysl ale
wiem co mowisz - tez tak mialam, ze najlepiej byloby myc wlosy 2 razy dziennie i nic nie pom,agalo az odkrylam timotei szampon ogorkowy. nawet 2 dni wytrzymują.

Gość wiemcowiem//
Tylko szampon VICHY DERCOS Z SELENEM. Skończy się przetłuszczanie i wypadanie. Miałam ten sam problem. Polecam pierwsze mycie szamponem dla dzieci a drugie szamponem vichy z selenem. Teraz myję co 3-ci/4-ty dzień. Włosy się nie przetłuszczają i przestały wypadać.

Gość the cotlet shabovee
seboradin ma lepsza skutecznosc niz vichy

Dziewczyno, jeżeli mówisz że masz wrażliwą skórę głowy to nie powinnaś używać szamponów z SLS i SLES! Przecież w składzie tego szamponu są praktycznie same drażniące środki myjące i kropla palmy!! Co on może dobrego dla włosów robić i skóry głowy? Chcesz żeby wypadały Ci jeszcze bardziej to ok, myj nim włosy ale potem nie becz żeś łysa! SLS to detergent używany w płynach do mycia naczyń, umyłabyś nim swoją wrażliwą skórę głowy? Jak masz wrażliwą skórę głowy to albo myjadła dla dzieci, albo odżywka, albo jak ktoś napisał - specjalne mydło (nie używałam, ale słyszałam że z LUSH są świetne do tego). 2 lata temu włosy mi wypadały tak że straciłam POŁOWĘ, leciało ich po 400-500 dziennie (byłam w takiej desperacji że liczyłam!!!!), i udało mi się to opanować tak jak wyżej opisywałam, ale rób co chcesz, używaj szamponu z najsilniejszym detergentem na rynku, na pewno się poprawi :o