Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aaaaaaaaaauuuuuuuu

Jaki szampon do włosów?!

Polecane posty

Gość aaaaaaaaaauuuuuuuu
Ktoś z was moze używal szamponu dermena? mi tylko podrażnił skóre a przynajmniej mam takie wrażenie.

Gość aaaaaaaaaauuuuuuuu
Wiekszosc srodkoww ma SLS. Dermena tez?

No właśnie większość ma SLS albo SLES. Sztuka polega na tym żeby znaleźć taki bez tych składników, to skóra głowy się uspokoi bo jej detergenty nie będą drażnić. Wcześniej wklejałam Ci 2 linki i tam są wymienione szampony bez SLS czy SLES,tutaj też jest obszerna lista kosmetyków bez nich: http://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=140497 Niestety w zdecydowanej większości szamponów drogeryjnych i aptecznych SLS i SLES to podstawa jest - wszystkie garniery, pantiny, timoteje i inne. Wystarczy jak pójdziesz do łazienki i zobaczysz z tyłu na opakowaniu swoich szamponów różnych jakie mają detergenty w sobie. Mało tego że drażnią skórę głowy to jeszcze wysuszają włosy. Z tej dwójki 'bezpieczniejszy' jest SLES (sodium laureth sulfate), ale jak jesteś mega wrażliwcem to też bym go nie używała. Wiadomo jest z tym trochę zachodu, z czytaniem skladów i analiz w necie (z czasem człowiek się sam trochę uczy tego), ale mając przed sobą widmo całkowitego wyłysienia to ja wolałam jednak pogrzebać i pobabrać się w tych składach i analizach. Odwiedzałam państwowo i prywatnie i dermatologów i trychologów i nic nie pomogli, tylko naciąganie na kasę i kosmetyki które są u nich dostępne i które oni polecają, dopiero jak sama się wzięłam za szukanie w necie to odkryłam kompletnie inne zalecenia niż tych "lekarzy".

akurat lush jest dość chemiczny i ma SLS ;) mydełka np Lavea, naturalne szampony jak Alterra, Alverde. ważne jest by myć na 2 razy gdzie za pierwszym razem zmywa się tylko włosy nie ruszając skóry głowy a dopiero przy drugim myciu dokładnie palcami oczyszczamy skórę głowy. jeśli masz dość silny stan, to może spróbuj CATZy? jest co prawda na SLES z tego co pamiętam ale ma leczniczą substancję. sprawdź, czy się sprawdzi. poza tym codzienna higienia, co dzień mycie. i pamiętaj o higienie szczotki do włosów, bo często o tym ludzie zapominają :O

najdelikatniejszym detergentem jest Cocamidopropyl Betaine, ale ważne by nie było razem w składzie z SLES, SLS. i chciałam do tego dodać ALS/ALES czyli Ammonium Laureth/Lauryl Sulfate, działają tak samo albo i bardziej drażniąco niż ALES/ALS. poruszyłaś temat płukania pokrzywą - to bardzo dobry motyw. tak samo jak picie pokrzywy.

"czyli Ammonium Laureth/Lauryl Sulfate, działają tak samo albo i bardziej drażniąco niż ALES/ALS." miało być że działają bardziej drażniąco niż SLS/SLES

dodatkowo można sobie robić glinki na skórę głowy, one ładnie oczyszczają i niwelują stany zapalne, glinka zielona jest najlepsza bo ma chyba najsilniejsze działanie, można zmieszać glinkę ze zwykła oliwą z oliwek albo innym olejem, choćby rzepakowym albo słonecznikowym

Gość tanova
Ja tez mam taki problem z włosami , ostatnio odkrylam szampon, moze nie leczniczy , ale efekt jet wrecz spektakularny!!!!!To Sleek Line szampon z jedwabiem i do tego odzywka. dostepny jest w sklepach z zaopatrzeniem fryzjerskim , kosztuje okolo 10 zł i odzywka kosztuje 14 , warto uzywac , naprawdę!!!!! Ja brałam wszystko co mi przepisywali dermatolodzy , uzywalam wszystkiego . I tylko Sleek Line jest skuteczny , polecam

Gość tanova
I to nie jest reklama , choć tak moze wygląda:)