Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość isntitdotty

Moj synek nie chce przyjmowac pokarmow stalych :(

Polecane posty

Gość isntitdotty

Witam Mam 5 miesiecznego synka i od miesiaca probojemy podawac mu pokarmy stale takie jak przetarty ziemniak, marchewka, groszek, jablko, banan, sliwki, gruszka. Niestety karmienie jest meczarnia. Synek nie chce przyjmowac pokarmow, nie otwiera buzi, kiedy mu wloze lyzeczke do buzi "silowo" zje to co mu dam, ale przeciez nie bede mu wciskac jedzenia na sile, nie chce go zmuszac, zeby go jeszcze bardziej nie zniechecic. Probowalam kaszke ryzowa sama lub z owocami o roznej konsystencji, kaszke mleczna bezglutenowa, ale na prawde nic go nie interesuje. Nie wiem co mam robic. Najgorsze, ze moj synus ma refluks i nie moge mu podawac wiecej mleka bo i tak wszystko zwymiotuje a porcje mleka ktore otrzymuje nie sa juz dla niego wystarczajace. Wczesniej spal po nocach, teraz noce sa koszmarem dla nas, bo maly ciagle sie budzi. Wiem, ze to dlatego, ze otrzymuje za malo pokarmow w ciagu dnia. Co radzicie?

Gość mnjbjbhjgb
rozumiem, ze karmisz sztucznym mlekiem i dlatego tak sie spieszysz z papkami?

Gość isntitdotty
tak ale przede wszystkim bo mleko mu juz nie wystarcza. Lekarze zalecaja przejscie na pokarmy stale wczesniej bo pomaga to z refluksem. Synus nie potrafi wypic wiecej niz 150ml mleka a tyle wypijal odkad skonczyl 1miesiac. Gdy proboje mu podac wiecej zwymiotuje cala roznice. Nawet przy 150ml ulewa po kazdym karmieniu. POkarmy stale pomoga mu zatrzymac to mleko w zaladku.

Gość isntitdotty
tak, gotuje sama.

Gość 150 ml mleka
miesiecznemu dziecku????????????????? na jedno karmienie????????????? czy w ciągu całego dnia nie wypije więcej niż 150 ml?

ja bym sie nie przejmowała nocami mój synek jadł na noc kaszke manne i to spore ilosci i tak budzil sie w nocy - nadal sie budzi :)

Gość jaujhjhv
To jest dopiero dziecko 5-miesięczne, dopiero zaczyna z pokarmami stałymi, więc to normalne, że może być niechętne, daj sobie czas, niech pozna nowe smaki, oswoi się z tym, po miesiącu dwóch prób powinien już jeść te pokarmy w miarę ładnie.

Gość isntitdotty
oczywiscie ze na jedno karmienie 150ml i przesypial noce odkad skonczyl misiac wiem ze sie budzi bo nie je wystarczajaco kiedy w niego "wmusze" 2 male posilki to spi cala noc a kiedy sie nie uda to sie budzi :(

Gość a ty co?????????????????
rozwaliłaś mu metabolizm, wariatko! :O jak można dawać miesięczniakowi 150 ml mleka? nie umiesz nawet przeczytać zaleceń na opakowaniu???

Gość isntitdotty
A Ty jestes pozbawiona jakiejkolwiek kultury osobistej. Idz sobie powyzywac ludzi na inne forum.

Poprzedniczka niestety ma rację. Należy stosować się do zaleceń producenta, a nie wciskać dziecku na chama ile wlezie. Mój Synek ma 6 miesięcy i też niechętnie je. Wg zaleceń producentów powienien wypijać 180ml 4x dziennie, a wygląda to tak, że rano czasem zje tylko 60-80ml i nie da rady więcej. W ciągu dnia jest lepeij, ale zupki tez nie zje do końca. O owocach to sobie mogę pomarzyć - albo zupka albo owoce. Myślę, że najlepiej zrobisz jak zastosujesz się do zaleceń producenta wg mojego Dziecko w Twoim wieku powinno jeść: 4 x 180ml mleka (Bebilon 1) + zupka (chociaż pół słoiczka) i soczku ok. 100ml, spróbować dawać też przetarte owoce. Powodzenia!

Gość mi_zielone
Moze na poczatek mu zagesc to mleko kleikiem , bedzie bardziej pozywne no i powinno zapobiec ulewaniu. Przynajmniej na wybrane posilki. A z obiadkami, to po prostu trzeba miec troche cierpliwosci. Dzieci do 6 miesiaca zycia maja odruch wypluwania, jego zachowanie jest calkiem normalne. Dawa po dwie trzy lyzeczki a pozniej mleko, z czasem zwiekszaj ilosc obiadu a zmniejszaj mleka. Moja bratowa miala patent, jak jej dzieci nie chcialy jesc na poczatku. Lyzeczka obiadu a pozniej smok.Lyzeczka i smok. Nie wiem, sprobuj, moze sie uda. Powodzenia.

Gość to i ja odpowiem
150 ml na raz miesiecznemu dziecku? boze! moj syn tez od poczatku na mm jedzie i jak mial miesiac wypilal po 30 ml teraz (ma 6 miesiecy) na jedno karmienie pije 120ml ....!!!!! dlaczego podalas mu az tyle mleka? rozwalilas mu metabolizm

Gość to i ja odpowiem
z reszta zasada jest jedna i to sie tyczy i dzieci i doroslych jesc mniej a czesciej moj syn chcetnie zjada stale pokarmy, mleczne poki co problemow nie mamy ale nigdy nie podalam mu na raz takiej ilosci pokarmu na raz i to tylko po to zeby dlugo spalo !!!!! dodam ze moj syn jedzac po te 30ml od 5 tyg zycia przesypia cale noce wiec zasada zeby napchac dziecko mlekiem im wiecej tym dluzej spi jest bledna

Gość isntitdotty
niestety si enei zgodze, mohe dziecko tyle potrzebowalo i tyle dostawalo. Nie bede bo glodzic bo opakowanie mowi ze mam mu podawac 30ml mniej. Jesli potrzebuje 30ml wiecej to mu tyle podam. Nigdy w niego nie wpychalam mleka, ale skoro po 120ml placze ze chce wiecej to mu podam wiecej. Probowalam go karmic przed podaniem mleka, ale placze ze chce butelke, a jak mu podam butelke najpierw to potem w ogole nie jest zainteresowany jedzeniem. Probowalam podac mu ok 100ml i przestac, podac kilka lyzeczek i dokonczyc mlekiem, ale placze bo chce wiecej mleka. On po prostu kocha swoje mleczko i nie chce nic innego :)

Gość isntitdotty
karmie go co 3h i powiem szczerze, ze widze, ze mu to nie wystarcza. Wim o czym mowisz, ale kazde dziecko jest inne. Mam 4 letnia coreczke i ona wypiajala bardzo malo a gdy przeszla na pokarmy stale nie mielismy w ogole problemow. Zjadala wszystko co sie jej podalo i od razu dosc spore ilosci.

Gość mama maluszka :)))
hej ja tez miałam małego zarłoka, na opakowaniu jest tylko przykładowa porcja ale kazde dziecko jest indywidualne i jesli jest glodne nadal to jak mozna nie dac wiecej mleczka tylko dlatego ze tak jest napisane na opakowaniu... to moze niech matki ktore karmią piersia tez wyliczają im jedzenie... ale pytalas o co innego...no wiec moj maly ma 9miesiecy kiedys chetniej jadał obiadki ale teraz juz nie ma na to takiej ochoty a mleko mu nie wystarcza jednak nic nie moge zrobic jak nie chce jesc... zazdroszcze ze przesypia ci nocki, mój sie czesto budzi a to zabki a to jesc , czasami wieczorem uda mi sie podac mu syta kolacje ale to bardzo rzadko, a tak wypija 2 razy po 180ml przed snem i roznie z tymi pobudkami bywa. a moze twojemu maluszkowi ida ząbki? mój wtedy to juz praktycznie nic obiadku nie zje...wiadomo bolą dziąsła i nieprzyjemnie mu jesc takie konkretniejsze jedzonko

Gość mi_zielone
Wlasnie tez pomyslam o zabkach. W sumie juz moga wychodzic. Wiesz co, autorko, sprobuj cos slodkiego, na przyklad gruszke mu dac, ze sloika oczywiscie. Moze mu posmakuje.

Moj Synek niedlugo skonczy 4mies i wypija 180ml mleka,choc na pudelku dla 4 mies zalecaja 210ml..

Gość producent jakiego mleka
zaleca 210 ml dla 4-miesięcznego dziecka???????

ja slyszalam nie raz do lekarzy zeby dawac dziecku tyle ile zje. Moze faktycznie 150 ml na miesieczniaka do za duzo. Tyle moja 4 miesieczmna cora zjada. Ale np w 2 czy 3 miesiacu mala chciala wiecej niz "jest na opakowaniu", i jej dawalam. Ale to raptem 20-30 ml. A jak maluszek nie chce jesc stalego to poczekaj tydzien potem podaj, albo sprobuj cos innego. Moja tez nie chciala ale jak jej dalam biszkopciki i kasza manna czy czyms takim HIPPA to tak zasmakowala ze teraz je inne sloiczki. Oczywiscie raz ladniej raz gorzej, ale je;)

Moja tez miała refluks i jej zagęszczałam mleko kleikiem bądź mąka ryżową. Pomogło od pierwszego podania:) Może Twoje dziecko nie lubi jeść łyżeczką? A z zagęszczonym mlekiem poradzi sobie przez butelke:)