Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość no powiedzcie mi bo ja

wielkanoc bez jaj

Polecane posty

Gość no powiedzcie mi bo ja

juz nie wiem. Jak przygotowac swieta bez uzycia jaj. Mam na stanie alergika, wiec wszelkie jajka faszerowane i tradycyjne ciasta odpadaja.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wielkanocna podrozniczka
no po prostu zrob jakies potrawy, ktore lubisz, aby nie jaja. a z ciast zrezygnuj i spox.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dokładnie zrób potrawy w których nie ma jaj :) A robiłaś może szarlotkę sypaną? Smaczna,tania i prosta i oczywiście bez jaj :D SZARLOTKA: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru (lub mniej, w zależności od słodkości jabłek) 1 szklanka kaszy manny 1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 kg jabłek, najlepiej kwaśnych (w UK: Bramleys) odrobina cynamonu, jeśli lubicie 3/4 kostki masła (około 170 g) Mąkę, cukier, kaszę i proszek wymieszać. Podzielić na 3 części. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Tortownicę o średnicy 23 wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Boki wysmarować masłem. Na dno formy wysypać jedną część suchych składników, na nie rozłożyć połowę jabłek (każdą warstwę jabłek można oprószyć delikatnie cynamonem, jeśli lubicie). Następnie wysypać drugą część suchych składników, rozłożyć równomiernie resztę jabłek. Na wierzch wysypać ostatnią porcję suchych składników. Masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach i równomiernie rozłożyć na wierzchu ciasta. Piec w temperaturze 180C przez około 60 minut. Masło podczas pieczenia się topi i razem z sokiem z jabłek zespala wszystkie warstwy. Warto podczas pieczenia spód zabezpieczyć większą formą (np. położoną poziom niżej w piekarniku), ponieważ często nadmiar soku i tłuszczu wydostaje się z tortownicy (u mnie około 3 łyżek). Szarlotka bardzo dobrze się kroi nożem z piłką, nawet na ciepło. Ma lekko chrupiący wierzch, który kolejnego dnia mięknie. Większość serników na zimno jest bez jaj. Mam dobry przepis na "torcik" serowy z galaretką i owocami : Składniki na spód: 150 g pokruszonych biszkoptów 100 g rozpuszczonego masła masa: 500 g twarogu o niskiej zawartości tłuszczu 250 g cukru (dałam 200 g, wg mnie to wystarczająca ilość) sok z połowy cytryny otarta skórka z połowy cytryny aromat waniliowy 20 g żelatyny 1/2 szklanki wrzątku (około 100 ml), do rozpuszczenia żelatyny 150 g jogurtu naturalnego (użyłam double cream) 300 ml śmietany kremówki Pokruszone biszkopty wymieszać z roztopionym masłem na jednolitą masę. Wyłożyć nią dno tortownicy. Zmiksować twaróg, cukier, wanilię, sok i skórkę z cytryny do czasu rozpuszczenia cukru. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, wymieszać, lekko ostudzić, połączyć z jogurtem i dodać do masy serowej. Dokładnie wymieszać. Kremówkę ubić na sztywno. Dodać ją do masy twarogowej i dokładnie wymieszać. Wyłożyć masę do formy z ciastem, przykryć folią spożywczą i wstawić na kilka godzin do lodówki. Na torciku ułożyć owoce, zalać tężejącą galaretką.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×