Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość piska@@

nadciśnienie przed ciążą a ciąża

Polecane posty

Gość piska@@

witam szukam pań w ciąży albo już mam które miały taki sam problem jak ja - mam 3 lata temu zdiagnozowane nadciśnienie tętnicze teraz jestem w 12 tyg. ciąży , lekarz bardzo mnie straszy przebiegiem ciąży i komplikacjami może ktoś podzieli się swoimi doświadczeniami? będę bardzo wdzięczna

hej. Ja jestem mamusia 8.5 miesiecznego chlopca Olivierka. Cala ciaze mialam wysokie cisnienie... Ogolnie ciaza u mnie przebiegala prawidlowa . Jedyny minus to co tydzien mialam wizyty u poloznej na badanie cisnienia i moczu czy nie ma tak zwanego bialkomoczu....Nie martw sie na zapas. Jesli bedziesz miala faktycznie problemy z cisnieniem to lekarz prowadzacy skieruje Cie na cc .Duzo odpoczywaj, mniej stresu...

Gość piska@@
dzięki za wpis:) pytanie tylko czy miałaś nadciśnienie już przed ciążą czy dostałaś dopiero w trakcie ciąży a wcześniej nie miałaś problemów bo to niestety dwie całkiem różne rzeczy :( co do odpoczynku jestem na l4 i wiadomo że już nie będę mogła wrócić do pracy , już teraz chodzę co tydzień do gina a co do cc powiedział że jeżeli wszystko będzie ok i ciąża się utrzyma do rozwiązania to już teraz wiadomo że innego rozwiązania nie będzie a jak wysokie miałaś ciśnienie w trakcie ciąży? w którym trymestrze największe czy rosło razem z wiekiem ciąży ? ja już teraz na lekach mam 170/130 :(

Ja mam wysokie ciśnienie i jestem w kolejnej ciąży 13tc, już przed ciążą zmieniłam leki na dozwolone w ciązy. Chodziłam w poprzedniej i w tej na wizyty co dwa tyg. Dodatkowo na konsutacje do kardiologa. Całą poprzednią ciąże leżałam, teraz to niemożliwe, bo córka ma 19mc i potrzebuje duzo uwagi. Jakie leki bierzesz i w jakich dawkach?

Ciezko mi powiedziec czy mialam problem z cisnieniem, bo tak naprawde zadnuch klopotow nie mialam zdrowotnych. Dipiero w ciazy okazalo sie ,ze cisnienie mam wysokie i sama bylam w szoku.... Cala ciaze ciesnie mialam 160/130 i mniejsze nigdy nie bylo, tylko wyzsze... Tez sie martwilam bardzo bo w polowie pokazal sie bialkomocz,ale w nie duzych ilosciach. Ostatecznie wysokie cisnienie nie zazkodzilo mi wogole w ciazy i pracowalam do 8 miesiaca... Kazdy organizm jest inny i ciezko powiedziec jak u Ciebie przebiegnie.. Ale jesli zle sie czujesz to cc nie jest zle.... Sama jestem po cc i jesli sie zdecyduej na dziecko drugie to rowniez ta metoda.... Jesli jestes pod stala opieka bedzie wszystko dobrze... Ostatniosprawdzalm cisnienie i mam 150/100, wiec pewnie i przed ciaziamialam wysokie,ale nie zwracalam na to uwagi.... Teraz powinnam chyba isc do lekarza.... Sama juz nie wiem....Pozodrawiam..

Dziwne Monisiu, że z takim ciśnieniem lekarz pozwolił Ci pracować. Nadciśnienie jest groźne nie tylko dla matki, ale dla malucha może mieć okropne konsekwencje, niedotlenienie wewnątrz maciczne, hipotrofię. Ja na lekach mam około 140/90 czasami skacze na 160/100, kardiolog zmienił mi dawkowanie leków i czekam na efekt.

No wlasnie umnie to dluga historia bo ja mieszkam w Szwecji. Tutaj calkiem inaczej podchodza do opieki nad kobiata w ciazy.... Ostanie dwa miesaice mialam polozna we wtorki i piatki i co dwa tygodnie lekarz i usg. Mialam 9 usg wiec wiedzialam ,ze z dzieckiem wszystko ok.... Nie bylo latwo bo sie denerwowalam . Im wiecej czytalam informacji tym bardziej sie nakrecalam...Pracowalam bo nie mialam zadnych innch objawow wysokiego cisnienia i ciaza przebiegala prawidlowo....Jak to moja polozna nazwala -dzwiny przypadek....

Gość piska@@
dziękuję bardzo za odezew:) fdee widzę że mamy bardzo podobną sytuację biorę isoptin 40 mg 4 razy dziennie ale chyba niezbyt mi on pomaga - słyszałam już opinie że to lek bardziej na regulację tętna niż na nadciśnienie ciśnienie mam między 125/70 do 170/130 mam dni że przez kilka z rzędu przy 4 sztukach isoptinu mam 120-125/70-80 i mam takie dni jak wczoraj że awryjnie wzięta 5 i 6 sztuka ( kardiolog w sytuacji skoku pozwolił mi zwiększać max do 6 szt) nie pomaga nic i rośnie mi cały czas w górę:( a jak było u ciebie w pierwszej ciąży też tak miałaś? poród przez cc? ja najbardziej boję się że stanu przedrzucawkowego i rzucawki bo gin już mnie tym straszy mówi że to sam początek i już tak złe ciśnienie moniska- widzę że też miałaś dosyć wysokie, i pewnie masz rację że przed ciążą też było tylko byłaś nie świadoma tego:(

Dokladnie tak bylo.... Ja nie rouzmiem jak moza Cie tak straszyc. Wiadomo,ze jest ryzyko wstrzasu,ale kazdy organizm reaguje inaczej. Jak tak sie boisz to masz prawo poprosic o cc w 37 tyg. ciazy. Porozmawiaj z nim jakie widzi rozwiazenie i nie martw sie.Mam nadzieje, ze bedzie wszystko ok. Ja nie dostalam zadnych lekarsw na wysokie cienienie i urodzilam zdrowego chlopczyka...Wiem,ze jest strach,ze cos moze byc nie tak.Ale mysl pozytywnie i pilnuj wizyt. Teraz najwzniejsze jest zebys byla pod staka kontrola lekarza. Ja kupilam sobie cisnieniomierz i zapisywalam cisnienie jak tylko sie obudzilam .... Nie raz ryczalam,ale jak widac cuda sie zdazaja..... Pozdrawiam..

Gość arginiusz
A może spróbować suplementu obniżającego cisnienie? np. ProArgi 9? Nie będzie zdrowiej niż isoptiny itp?