Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Karalakajhgajls

kto zna niemiecki?:)

Polecane posty

Gość Karalakajhgajls

Chciałby ktoś pomóc mi w niemieckim?:)

Gość versiherung
ich mag deutsch !

Gość Karalakajhgajls
Musze napisać streszczenie bajki w czasie preteritum, ale nawet niezbyt dobrze wiem o co w niej chodzi. Lange, lange her... hinter sieben Datenflssen und sieben Datenbergen lebte in einer modernen Hardware ein Knig Hauptprozessor mit seiner Frau - Knigin Hauptplatine. Sie hatten eine Tochter - Prinzessin Festplatte. Die braven Ritter: das Modem, der Drucker und der Scanner wollten sich an sie anschlieen, aber sie wollte das nicht. Eines Tages ffnete Prinzessin Festplatte ihre Mailbox und fand da eine neue E - Mail von einem unbekannten Ritter. Sein Nickname war Softwareklau. Sie klickte das Ikon an. Er wollte sich mit der Prinzessin auf dem Chatforum treffen. Er war sehr charmant und freundlich. Prinzessin Festplatte wusste aber nicht, dass er oft mit seinen Viren im Netz surft. Die Internetuser nannten ihn schlauer Hacker und schlossen ihre Fenster, damit er ihre Datenbnke nicht plndert. Am nchsten Tag suchte die Prinzessin die Leitseite des Chatforums und meldete sich an. Als sie diese WWW-Seite ffnete, sendete der Ritter Softwareklau eine E - Mail an sie mit einer Anlange. Da waren seine Viren drin. Sie sollten die Daten auf dem PC lschen. Als die Prinzessin bemerkte, dass ihr Zuhause von Viren bedroht wurde, bat sie den Ritter Antivirusprogramm um Hilfe. Sie wollte sein Programm herunterladen, damit sie ihre Daten rettete. Der Ritter Antivirusprogramm durchsuchte mit seinen Freunden das ganze PC-Land und lokalisierte die Viren und lschte sie. Die Fehler wurden registriert und ausgedruckt. Der Computer wurde aufs Neue gestartet. Die Festplatte wurde formatiert und alle Daten wurden dann kopiert, umbenannt und gespeichert. Seit dieser Zeit lebte Prinzessin Festplatte mit dem Ritter Antivirusprogramm glcklich zusammen...

a jedno pytanko mam - kto w takim razie kazal Ci to streszczenie napisac skoro nawet tekstu nie rozumiesz? Czyzby sie nie uwazalo na lekcjach? ;)

Gość Karalakajhgajls
Nauczyciel wysłał ten tekst na meila. Jestem na bardzooo podstawowym poziomie i nie rozumiem go. A jak tłumacze pojedyncze słowa to w pewnym momencie się gubię i zdania wychodzą jakieś bez sensu.

w skrocie opisujac chodzi tu o wirusy, ktore rozsylane sa w sieci i bajka ta ma zapewne na celu apel o ostroznosc przedstawiony dosc humorystycznie :) historia opowiada o corce krola i krolowej dysku twardego ksiezniczce dysk twardy, ktora sposrod wszystkich adoratorow najbardziej zainteresowal ja pewien nieznajomy, ktory staral sie ja uwiesc, lecz nie wiedziala, ze jest hakerem, zlodziejem oprogramowania. Wyslal jej wirusa w mailu, ktory mial usunac wszystkie dane z komputera. Jednak Program antywirusowy przybyl z pomoca i udalo mu sie pokonac wirusy. I zyli dlugo i szczesliwie :D

Gość To już jest koniecc
dokladnie, tekst nie jest na poziomie podstawowym, poza tym ma poucinane lub pozmieniane wyrazy, stad klopoty masz w tlumaczeniu.

no to teraz Ci strescilam to sprobuj napisac po niemiecku podobnie. Sens juz znasz. Poza tym wierzyc mi sie nie chce, ze nauczyciel od tak wysyla tego typu teksty komus, kto jest na poziomie podstawowym. Pomoc, poprawic moge zawsze i chetnie ale odwalac cala robote za kogos komu sie nie chce nie zamierzam, sorry.

nieprawda nie ma pozmienianych wyrazow, wszystko jest ok, oprocz tego, ze na tym forum zjadane sa umlauty ale ja pisze zamiast nich ae ue oe ss

aa w tym tekscie wyzej napisalam 2x dysk twardy a to ta ksiezniczka ma byc wiec historia opowiada o corce krola i krolowej - ksiezniczce dysk twardy - tak mialo to byc :P

Gość poziom podstawowy ? hi hi
poziom podstawowy to słówka typu guten tag was ist das ? wie alt bist du a nie taki tekścior rany

Gość Karalakajhgajls
No własnie o to chodzi, ze nikt nie zdaje matury z niemieckiego więc nie robimy już materiału tylko ciągle streszczany jakieś głupie teksty;/ Nie wiem po co. Ale ja nie chce żeby ktoś mi go streszczał tylko napisał o co w nim chodzi. W kilku zdaniach. Nie wiem czy dobrze, ale ja rozumiem tak: że była księżniczka do której napisał meila rycerz softcośtam i chciał się umówić na czacie ale ona się bała wirusa i odmówiła. Ale później weszła na tę stronę i otworzyła meila i tam był wirus i poprosiła o pomoc rycerza antywirusa i zapisała dane on usunął wirusa i wgrał od nowa wszystko i wrzucil jej kopie i żyli długo i szczęśliwie... O to chodzi? Ale to głupie

moze zamiast sie czepiac tekstu wroccie uwage, ze samo zadanie napisania czegokolwiek w czasie prateritum nie jest poziomem podstawowym. Wiec cos tu smierdzi z tym mailem.

Gość your.nickname
ojciec to procesor, matka płyta główna, a córka dysk twardy. Reszta się zgadza. Najwyraźniej wywaliło wszystkie nietypowe litery. Ty tak dostałeś, czy tylko na kafe tak się wkleiło?

Gość Karalakajhgajls
Aaaa Mychol nie zauwazyłam że już wcześniej napisałaś mi to streszczenie. Dziękuję Ci bardzo. Jednak ja trochę źle zrozumiałam:)

Gość Karalakajhgajls
Hehe to jest na serio poziom podstawowy:) I serio nauczyciel wysłał meila... A czy ten tekst nie jest w preteritum? Matko... Mamy tak głupiego nauczyciela... Ja bym nawet obrazka nie umiała opisać po niemiecku a ona takie teksty daje.

Gość Karalakajhgajls
on* ;)

Softcostam :P mozesz przetlumaczyc jako Zlodziej oprogramowania ;) I tak, on napisal do niej maila i zaprosil ja na forum z czatem (chatforum), byl bardzo szarmancki, mily itd. i ona nie ze nie chciala, tylko nie wiedziala, ze to w rzeczywistosci haker, ktory rozsyla wirusy. Nastepnego dnia weszla na ten czat i sie zameldowala po czym haker znow wyslal jej maila w ktorym byly wirusy majace usunac wszystkie dane z komputera. Poprosila antywirusa o pomoc, on przeszukal PC znalaz wirusy i je usunal. Zarejestrowal i wydrukowal bledy, zrestartyowal komputer, sformatowal dysk twardy i wszystkie dane skopiowal i zapisal. Od tego momentu zyli dlugo i szczesliwie :)

Tak, tekst jest juz w prateritum, i streszczenie tez ma byc w tym samym czasie.

Gość Karalakajhgajls
Ok, strasznie Ci dziękuję! Teraz chyba dam radę streścić:) Jeszcze raz dziękuję:)

Gość Karalakajhgajls
A będę mogła za jakieś 20 min wysłać to co napisałam i sprawdzisz czy dobrze?:)

Gość akabarbiette
napisz lepiej bajke kot stefan bez imienia.

Gość Karalakajhgajls
Wiem, trochę skopiowałam żywcem ale nie wiedziałam jak to inaczej ująć:) Ostatnio się nie czepiała jak trochę wzięłam "żywcem" ;) No więc: Das ist die Geschichte von Prinzessin Festplatte. Viele Ritter wollten sich an sie anschlieen, aber sie wollte das nicht. Eines Tages ffnete Prinzessin Festplatte ihre Mailbox und fand da eine neue E - Mail von einem unbekannten Softwareklau Ritter. Er wollte sich mit der Prinzessin auf dem Chatforum treffen. Sie wusste nicht, dass er war schlauer Hacker. Am nchsten Tag suchte die Prinzessin die Leitseite des Chatforums und meldete sich an. Da waren seine Viren drin. Die Prinzessin bat sie den Ritter Antivirusprogramm um Hilfe. Der Ritter Antivirusprogramm durchsuchte das ganze PC-Land und lokalisierte die Viren und lschte sie. Die Festplatte wurde formatiert und alle Daten wurden dann kopiert. Seit dieser Zeit lebte sie glcklich zusammen.

hmm troche za dlugie jak na streszczenie. czekaj zaraz Ci pomoge tylko musze cos zalatwic zaraz wroce

Gość Karalakajhgajls
Boję się żeby z drugiej strony nie było za krótkie. ostatnio napisałam na 1,5 str ale co prawda był 2 razy dłuższy tekst. będę wdzięczna za wszystkie sugestie :)

wiec tak.. pierwsza sprawa jest taka, ze kiedy uzywasz po przecinku dass,weil itp. to czasownik (war, hatte itp.) laduje na koncu zdania, nie tak jak zazwyczaj na 2 miejscu :) Moze zamiast tak szeroko pisac napisz po prostu: Historia opowiada o ksiezniczce Dysk twardy. Sposrod wielu adoratorow tylko jeden ja zainteresowal - nieznajomy rycerz, ktory zostawil jej e mail na skrzynce pocztowej. Niestety okazalo sie, ze byl to podstepny zlodziej oprogramowania, ktory uwiodl ksiezniczke by wyslac jej wirusa. Na szczescie antywirus zgodzil sie jej pomoc i uratowal krolestwo przed wirusami, i zyli dlugo i szczesliwie. Moze sprobuj to samo po niemiecku? :)

Fakt, to jest krotke aczkolwiek sam tekst jest bardzo krotki wiec streszczanie go poprzez wyciecie jednego zdania tez nie bedzie streszczeniem, prawda? :P