Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jhgjghjghjg

co jest według was tańsze ogrzewanie wody gazem czy prądem?

Polecane posty

Gość jhgjghjghjg

z waszego doświadczenia

Gość rozmowy o pedalstwie
pr adem

Gość gazem
zeby wytworzyc prad potrzeba paliwa np gazu

Gość ech...........................
pierdolicie... Gazem Przepływowy Nie wierz w bójdy z przed 40 lat. najtaniej jest pompą ciepła. Potem trotami, miałem, A potem już w zależności od kosztów i rodziny. NAjwygodniej i tanio przepływowy gazowy. Najtaniej jak masz więcej niż 4 osoby terma gazowa grzana wierzorem w II taryfie A potem to już skomplikowane intalacje. Np panele słoneczne prądowe i wodne. koszt raczej za duzy do istniejącego domu.

Taki jak podałaś tylko z zamkniętą komorą spalania. A najlepiej zamknięta komora 2 funkcyjny + ogrzewanie podłogowe. Po prostu przelicz... Ale w starym budownictwie po prostu nie opłaca się wymieniać ogrzewania. Jak masz dom i miejsce to troty lub miał. Jak nowy dom pompa ciepła + elektrownia

Gość tjkyksdo
ja ogrzewam wode gazem i miesięcznie latem gdy nie jest właczana ogrzewanie centralne to płace ponad 300zl

Gość Chung Tzong
pompa ciepła hahahahahaha, popma ciepła i mam wode do kapania taki chuj

Gość jhgjghjghjg
ale co mam latem w piecu palić? żeby miec ciepła wode

Chyba cie pojebało jakim cudem 300pln?? 300pln to płacą ludzie za 2 funcyjny w zimie. Może ci gaz ucieka ?? albo gotujesz dla 6 osobowej rodziny. Albo może masz nie przepływowy tylko reklamowaną termę gazową dla 2 osób a 100l wody trzeba nagrzać??

2 funcyjny bo nie wiem jaki dom jakie instalacje itd. Bo wtedy mieścisz się w 500pln na miesiąc spokojnie w sezonie grzewczym. W rzeczywistości gaz nie jest taki drogie. A piec 2 funcyjny kosztuje 3 tyś. 1 funkcyjny 1700 około. Dlaczeog zamknięta komora nie chce mi się rozpisywać. I to najlepsze wyjście jak nie masz domu na 500m działce i nie możesz pompy ciepła.

Gość erwrwrwe
za 2 - funkcyjny w zimie to ja ostatni rachunek dostałam na 2600 zł :p

Gość tjkyksdo
w zimie to ja płace 1500! :O 🖐️

Gość Chung Tzong
w lato bojler na prąd mam, rachunki takie same jak zimą za prąd, jakbym mial płaski dach to wstawił bym beczki pomalowane na czarno, zawsze coś by wody bylo ciepłej ze słońca, albo samemu solary bym zrobił ale nie mam warunków na dachu

Gość jara mnie pompa ciepła
pompa ciepła pompła ciepła założ sobie załóż sobie

Gość erwrwrwe
I to przed podwyzką, bo w marcu zrobili jeszcze 10% podwyzki na ogrzewanie gazem. Ja się niedługo z tego wypisuję... :(

Gość Chung Tzong
ale gadamy o grzaniu wody czy centralnym, centralne na gaz czy opał to zabojstwo chyba że ktoś sra kasą

Gość erwrwrwe
na gaz to się zgodzę, ale opał = tzn. paliwa stałe sa najtańsze. Pompa ciepła - jest dobra, ale na to to dopiero potrzebna kasa na inwestycję

Ludzie opamiętajcie sie ja nie wiem skad to w polacha dobrze ze z tad wyjedzam. Po 1 obecnie ogrzewa się niskotemperaturowo ( podlogowo ) Po 2 gie najtaniej jak masz kurwa miejsce głupi polaku wydaj te 50 tyś. Na pompę ciepła jak zobaczysz że się opłaca wydaj 2 gie 50 na elektrownię 8kw. Będziesz miał wodę, prąd, ogrzewanie i chłodzenie za free a za prąd który sprzedasz ( średnio dom bierze 2 3 kw) zakonserwujesz sobie sprzęt. Jak nie to kup za 5 tyś piec na troty. I wypierdol 20 30 ton trotów. Za ogrzanie cały rok wyjdzie cie 3 tyś. Nauczcie się wreszcie myśleć ?? Można kupić elektrownie słoneczną 4,5kw (40tyś) i 8 grzejników czy ile trzeba po 200pln I masz tez grzanie za free ale tylko 20 lat potem aku do wymiany ( ok 2 tyś) Jest tyle rozwiązań...... A w polsce węgiel i węgiel... I dziwicie się że unia nas karze. nawet jak węgiel wydaj na piec i pal groszkiem albo miałem. Zasypujesz i też lepiej

Gość erwrwrwe
ech- to ty się naucz myślec. Ja mieszkam w domu przedwojennym, mam dochodu 1700 zł na dwie osoby, i mam wg ciebie teraz przerobic go na ogrzewanie podłogowe? Albo kupic pompę ciepła, której nawet nie dałoby się chyba zrobic bo to trzeba robic od zera? Dla mnie od kilku lat nie udaje się wymienic nawet jednego okna rocznie, jak ja kubie takie debilne porady.

Gość Chung Tzong
ech ty burak jesteś i tyle, 100tys wjebac w te twoje pierdy to idiota zrobi, najtaniej miał 2,5tys na rok, a zeby nowoczesnie ogrzewac jak pompa czy ekogroszek trza miec nowa chałupe pacanie, nie każdy ma aby miec podłogówki i chalupe jak termos kretyn

Gość jara mnie pompa ciepła
nie mam 50tys na pompe. dobry piecyk nie jest zly:D

Gość Chung Tzong
i kiedy jelopie 100tys sie zwróci? po 30latach? cepie jeden a liczyłes naprawy, konserwacje itp?

Gość erwrwrwe
80 % osób zarabia 1400-1600 zł, ale co tam wydac 50 tys., to przecież grosze... :(

Nie debilne tylko realne Masz dom przed wojenny tak?? masz dużo miejsca ?? Troty kosztują cie najmniej. Jedyne co robisz to rano zasypujesz pojemnik zima lato. ustawiasz tmp i włączasz. Obecnie nawet same się zapalają i można ustawić start np o 17 zeby o 20 była ciepła woda. Znasz tańsze dla siebie rozwiązanie ?? Dla starego domu? Może nie potrzebnie koncentrujesz się na podgrzewaczu?? I lepiej kupić malutki gazowy czy prądowy nad umywalkę w kuchni tylko?? A wode mieć z grzania trotami?? Nie masz miejsca. To porada 1 ogrzewacz gazowy z zamkniętą komorą. Chcesz remontowacz patrz na niższe porady

Gość erwrwrwe
i kiedy jelopie 100tys sie zwróci? jakby nawet miec te 100 tys., i nie wydac na ogrzewanie tylko miec na lokacie, to zyski z oprocentowania będa większe niż z osczędnosci na ogrzewaniu

Gość tjkyksdo
u mnie jest chujowo ogrzany dom gdzie szczeliny są kilkucentymetrowe przy dachu no i zimą za miesiące listopad-kwiecień jak jest ogrzewanie włączane płace około 3,5tysia za gaz :O

Gość erwrwrwe
edyne co robisz to rano zasypujesz pojemnik zima lato. ustawiasz tmp i włączasz. mowa o jakichś drogich piecach z podajnikiem? Mam w tej chwili piec gazowy, 2 -funkcyjny 6- letni, jakby go sprzedała może dostanę z 500 zł, ale nie wiem czy uda się przed pazdziernikiem uzbierac mi chocby dodatkowy tysiąc na inny piec. Bo muszę spłacac rachunki za gaz. Do tego, w piwnicy nie ma komina, i musiałabym chyba zrobic kotłownię w kuchni albo wszystko przerabiac co będzie drogie

Widzę żę sie posypało więc liczmy sam prąd tak?? Ile płacicie za prąd miesięcznie 100pln ??200pln ?? Liczmy 150 dla średniej 150pln * 12 miesiecy = 1800pln 50 tyś / 27 lat A sprzedane kw ?? produkujesz ok 3kw na h kw w skupie kosztuje ok 22 - 33gr czyli 24 * (22*3) = 15,34pln dziennie * 365 = 5600pln dla ciebie rocznie Czyli ile według ciebie inwestycja sie zwraca ?? 10 lat max Nie masz aku bo jesteś podłaczony pod sieć. TY sprzedajesz. A jakbyś potrzbował coś włączyć, remontował czy coś masz z sieci. Liczmy pomppę Instajacja z podlogową ok 50 tyś Ile wydajesz na ogrzewanie 3 tyś rocznie ?? W pompie aaaaaa nie chce mi sie liczyć bo i tak nie przegada... Tą pompę zasilasz za darmo z elektrowni i jeszcze sprzedajesz.