Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jhgjghjghjg

co jest według was tańsze ogrzewanie wody gazem czy prądem?

Polecane posty

Gość erwrwrwe
tjkyksdo- a jaka powierzchnia domu?

Gość erwrwrwe
ale ja mam na piec góra 1000-1500 zł... :( jesli dam radę uzbierac.

Gość Chung Tzong
komu ten prąd chcesz sprzedać jak do remontu sam bedziesz potrzebował z vatenfall bo Twoja nie wyrobi hehe? liczysz że wiatr wieje 24 na dobe? bo nie wiem jaka ta elektrownia ma byc sloneczna? wodna no jaka nieźle ktoś ci namieszął w głowie:) pompa- fajnie ale prąd, psujące sie urządzenie jak np. sama pompa glębinowa, uslugi serwisowe firm co sie na tym znają, pewnie prad im w wiaderki dasz w zamian za usługe hehehe jak nie masz termosu z domu to gówno w mrozy nie nagrzejesz, bredzisz naprawde jakby ci połowe mózgu odpadlo

Gość ech...........................
elektrownia 8kv typowa jak ci przy drogach stoi do tablic na auostrade itd. Wiatrowo słoneczna Choć sama słoneczna 5kw też kupisz za tą cenę Jaka usługa chłopie do pompy. To zwykła lodówka jest :) A prad masz z elektrowni w czym problem ?? Klima za free z tego prądu w lecie?? Ile ci sie podwyższa standard życia " jak nie masz termosu z domu to gówno w mrozy nie nagrzejesz, bredzisz naprawde jakby ci połowe mózgu odpadlo " Racja... Dlatego najlepiej 50cm styropianu i okna mocno izolowane i piecem kaflowym nagrzejesz

Gość Chung Tzong
Wszystko wiąże się z inwestycjami które sie NIGDY nie zwrócą, takie sa realia, budowa takich rzeczy to tylko hobby lub chęć posiadania i tyle, jak napisałem wiatr zawsze nie wieje a w polsce słonca jest jak na lekarstwo. Niestety ale popmy sie psują, lodówki także tyle że naprawa takiej lodówki to fachowcowi sporo sie płaci, inewstycja w ocieplenie murów, stolarka i dach - nastepne 60tys. te zabawy sa nieoplacalne chyba że stawiasz dom, masz mase gotówki możesz nieco polepszyć ekonomie ogrzewania, nawet zabawić sie w prąd z systemem buforowym, nie dla zwykłych ludzi zabawki

Gość ergerh
haha prądem nie rozśmieszaj mnie

Dla zwykłych ludzi budujących nowy dom prze ciebie.... Po 1 mało kto wie że styropian 50cm jest tani. Cena ta sam co 25 cm Bo nie wiem ludzie sie boją grubych murów ?? po 2 gie inwestycje te sie zwracaja jak nie robisz aku. I tu problemy z polskimi firmami energetycznymi i tyle. W szwecji norwegi każdy niemal dom jedzie na choćby pompie ciepła. To jest naprawde proste urządzenie kompresor sterownik. Skraplacz i tyle jak klimatyzacja czy lodówka. NIESTETY 70% ludzi w polsce na to nie stać i tu jest ból. Bo mało kto ma 150tyś na dom. A na dom dobrze zaizolowany z pompą i elektrownią 350tyś.

Gość erwrwrwe
ech- to wreszcie cos zrozumialeś, więc już nie wyzywaj ludzi od głupków

Gość ergerh
jaki ty dom za 350tys wybudujesz jesteś jakimś debilem

Gość Chung Tzong
150tys na dom? gdzie? chyba jak go wlasnymi rękami zbudujesz i bedzie to stan surowy zamknięty max 150m2 z kotłownią, garażem spiżarką, bo ala kotlownie musisz mieć, z urzadzen do pompy jest hałas w duzym pokoju tego nie postawisz. nie to jakas abstrakcja jest nie porównuj polski do szwecji czy norwegii

Jaki hałas przy pompie ciepła człowieku?? To ma 50db max ciszej niż pralka przed wirowaniem. Tylko pykanie kompresora. Mówimy o stanie zamkniętym z oknami 120m2 i instalacjami.

Gość Chung Tzong
oczywiście dzialak od babci wiec nie wliczamy, ogrodzenie i media też w promocji juz sa. powtarzam, jak to własnymi dlonmi zbudujesz to się zgodzę

Gość centers20
najtansze i najlepsze rozwiazanie to sa pompy ciepla. Jak się je poprawnie zainstaluje to nie ma praktycznie zadnych problemow. poczytaj sobie o tym na tej stronie http://pompy-ciepla-ceny.pl

Gość czerwienistousta
Pompa ciepła ma być najtańszym rozwiązaniem? No nie wiem, wiem natomiast że zakup i instalacja już jest kosztowna i co prawda w czasie się zwraca i ogólnie jest to dobry sposób i oszczędny jeśli chodzi o otrzymywanie ciepła. Mnie niestety nie było stać na to, dlatego tańszym kosztem zapodałam przepływowy ogrzewacz wody, produkcja ciepła w prawdzie wychodzi drożej niż w przypadku pompy ciepła, ale na pewno taniej niż ogrzewanie gazem. Przynajmniej w moim rejonie biorąc pod uwagę zużycie ciepłej wody, ceny kubika gazu a cenę kilowatogodziny prądu.

Gość czerwienistousta
W dodatku żeby oszczędzić zamiast zmywania naczyń ręcznego zapodałam energooszczędną zmywarkę do naczyń. Zjada prądu 1 KW/h a przy ustawieniu eko myje z powodzeniem i dokładnie przez 1,5 godziny. Wstawiam zmywarkę co 3 dzień i to też zaoszczędza. Widzę to po rachunkach.

Gość gość
moi rodzice mieszkaja w domku i wode grzeje sie w bojleru w piwnicy przez piec co. w lecie poprostu zakreca sie doplyw ciepla do kaloryferow, pare minut i jest goraca woda w bojeleru przez caly dzien(maja duzy bojler)

Gość gość
GAZEMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM

Gość suksahj
jeśli mamy domek to opłaca się wpakować kasę w pompy ciepła, jest to ekologiczny sposób ogrzewania i posłuży wiele lat. tutaj można poczytać jak cenowo przedstawia się kwestia odwiertów pod te pompy

Gość gość
To się przejedź po mieście i po wsiach i zobacz w tych biedniejszych budynkach jak maja ludzie Widzisz te kominy pod oknami? To powiem ci co to jest To są piece gazowe- są różne, ale jak ktoś liczy pieniądz to takie rozwiązanie jest najtańsze Nie powinnam nawet o tym pisać, ale niech tam.

Gość gość
www.dobregrzejniki.pl tam macie i grzejniki i piece i bojlery.

Gość gość
chyba gazem, zalezy jeszcze od jakiego dostawcy, ja mam np od nich gaz www.termika.pgnig.pl i rachunki niskie i cieplutko w domu prawie zawsze kiedy mam na to ochote;)

Gość gość
Zdecydowanie gazem jest taniej. Jak szukacie dobrych podgrzewaczy wody to zdecydowanie warto zajrzeć tutaj http://www.przeplywowe.pl/ Dobrze jest też przed zakupem porozmawiać ze sprzedawcami. Potrafią dobrze doradzić, nakierować itp.

Gość DobryWybór25
Każde z rozwiązań posiada plusy i minusy. To wszystko zależy od tego ile wyniesie nas instalacja. Jednak uważam, że gaz jest lepszym rozwiązaniem u mnie koszty się zmniejszyły. Polecam przeczytać ten artykuł może zalety gazu będą dla was jaśniejsze. http://maskulizm.pl/gaz-czy-prad/ Pozdrawiam

Gość Dufi134
Ja na szczęście nie przepłacam za ogrzewanie wody bo używam przepływowy podgrzewacz wody. Jest energooszczędny i łatwy w obsłudze ,a zajmuje niewiele miejsca w łazience. Mam go zamontowanego pod umywalką i sprawdza się bardzo dobrze. Możesz taki znaleźć tutaj http://ogrzewacze.dafi.pl/

Gość gość
Ja mam u siebie zasobniki ciepłej wody – polecam, świetna rzecz jak chcemy przechować już ciepłą wodę. Dla zainteresowanych polecam te od www.zbiorniki.szczecin.pl są bezawaryjne i w konkurencyjnych cenach. Naprawdę świetna rzecz do domu, duże oszczędności

Gość gość
Jeżeli zdecydujecie się na ogrzewanie gazowe to warto rozejrzeć się za firmą, która zajmuje się ur********iem i serwisowaniem kotłów gazowych. Ja korzystam z usług firmy www.v-serwis.pl i mogę polecić ich wszystkim z okolic Poznania.