Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ubuibnuibnuib

niedługo rodzę... szczepić dziecko czy nie?

Polecane posty

Gość ubuibnuibnuib

u mnie w rodzinie jest sporo małych dzieci, 6cioro jest nieszczepionych od urodzenia, 4ro szczepionych do czasu i 8ro szczepionych na wszystko.. z obserwacji widze ze nieszczepione nie choruja, nie maja alergii itp a szczepione astma, przeziebienia, zapalenia uszu, azs, biegunki itp.. nie wiem co robic.. a termin porodu juz niedlugo...

Gość hanarta
ja nie wiem czy można nie szczepic w obowiązkowe szczepionki ? bo w te nie obowiązkowe nie szczepiłabym

Gość ubuibnuibnuib
pewnie że można, siła cie nie zmusza.. chodzi mi o nieszczepienie w ogole

Gość a ja tak zapytam
ale w szpitalu przeciez szczepia zaraz po urodzeniu i nie pytaja o zdanie

Gość mireczkowataa
ja zaczełam szczepić jak córka skończyła rok. Nie popeiram całkowitego braku szczepień.

Gość Szczepić
Zawsze będziesz miała pewność, że zrobiłaś wszystko, by uchronić dziecko przed chorobami

Gość mi_zielone
Szczepic z glowa. To znaczy olac nierefundowane szczepionki, wybierac tylko te refundowane przez NFZ.

Gość ubuibnuibnuib
ja nie wiem jak w innych szpitalach, ale w moim o wszystko pytaja, pozatym nawet jakby nie pytali to jestem caly czas albo ja albo maz z dzieckiem, a jak nie wyraza sie zgody to w wozeczku z dzieckiem naklejaja kartke ze nie szczepic

Gość o glupoto ludzka bez granic
Jesli masz tylee nieszczepionych dzieci w rodzinie to Ty swoje zaszczep koniecznie! Zebys pozniej nie zalowala jak stanie sie tragedia.

Gość a ja tak zapytam
a czy za to nie grozi jakas kara? bo cos slyszalam ze jesli szczepienie jest obowiazkowe to trzeba koniecznie szczepic a te szpitalne chyba sa obowiazkowe

Gość ubuibnuibnuib
nie, kary sa bezprawne, zyjemy w wolnym kraju i nie ma przymusowych zabiegow medycznych.. jaka tragedia niby?

Gość ubuibnuibnuib
ja już się naczytalam, nasluchalam itp, nie znam nikogo kto by zaplacil kare, w sadach wygrywaja rodzice

Gość a ja tak zapytam
ok rob jak uwazasz ale skoro jestes pewna ze nie chcesz szczepic to po co pytasz, ja swoje zaszczepilam i tez nie choruje

Gość ubuibnuibnuib
pewna nie jestem czy szczepic czy nie, poprostu kar sie nie boje

Gość mireczkowataa
skoro nie jestes pewna, to odrocz szczepienia. Zobaczysz jakie bedziesz miała dziecko, doczytasz o szczepieniach, popytasz lekarzy.

Gość Liyahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
nie szczep, do roku przynajmniej, potem mozesz zaczać szczepic i nie bój sie kar bo nie ma żadnych kar

Gość Miraculum5
W szpitalach szczepią bez pytania, chociaż to ich zasrany obowiązek. Ja dziecko tymi podstawowymi szczepiłam, ale podarowałam sobie, dziecku i domowemu budżetowi rotawirusy i pneumo itp itd, bo to moim zdaniem wywalanie kasy w błoto.

ja bym szczepiła tym bardziej że w najbliższym otoczeniu masz tyle dzieci nieszepionych :/ choroby zakaźne takie jak np odra mają teraz swoją drugą młodość u naszych południowych sasiadów zaraz bedzie euro i przywloka nam to paskudztwo :/ sama choroba może nie groźna ale jej powikłania mogą być nawet śmiertelne po co ryzykować? od szczepionki się nie umiera!!! ja szczepię moje dzieci na wszystkie refundowane szczepienia i nie żałuję dzieci nie chorują, super się rozwijają mój wujek tez był taki do przodu z nieszczepieniem i kuzynka prawie na nic nie była szczepiona teraz jest w ciązy i stres bo każda choroba zakaźna w ciąży może zakończyć się tragicznie a ona już przechodziła odre jakieś 3 miesiące przed ciążą i znosiła ją paskudnie (gorączka, bóle głowy, ogólne osłabienie i ciągneło się kupe czasu)

Gość Waterlo
astma to pikus, zaszczep sobie 1/80 po szczepieniach autyzmu dostaje

Gość Podobnie
Nie wiem jak można być tak głupim żeby nie zaszczepić własnego dziecka. Pieniędzy Wam szkoda? Moja kuzynka nie zaszczepiła na rota bo kasy nie miała i jak jej się dwójka pochorowała to w ciągu 2 tygodni wydała na leki, lekarzy, wyjazdy na kroplówki i pampersy 2000 zł. Nie licząc nieobecności w pracy - gdzie poleciała jej premia.

:P:P:P:P:P a wyobraz sobie ze mozna umrzec po szczepionce, wiele dziewczynek nastoletnich zmarło po szczepionce na HPV , a moja córka została po urodzeniu zaszczepiona a po kilku dniach okazało sie za ma ZUM zaraziła sie ode mnie bakteria w czasie porodu i te szczepienia mogły ja zabic powiedziała mi to lekarka która ja leczyła

Gość mireczkowataa
pieniędzy mi nie szkoda, bo i tak jak córa miała rok szczepiłam tymi refundowanymi.

Gość ubuibnuibnuib
pieniedzy mi nie szkoda to raz dwa te nieszczepione dzieciaki o dziwioo jak w przedszkolu panuje swinka to nie łapia, a 2 szczepione na swinke po szczepieniu zachorowały.. żeby miec powikłania po odrze to trzeba byc albo osłabionym antybiotykami, albo z patologicznej rodziny, albo niedozywionym itp.. moja ciotka jest pediatra w szpitalu i mowila mi kto ma powiklania i nie sa to dzieci ogolnie zdrowe silne i z dobrych domow

Gość ubuibnuibnuib
wciaz jestem w punkcie wyjscia...

Ja swojego w ogole nie szcepilam i nie zamierzam szcezpic,maly ma juz 3.5 roku i jest okazem zdrowia. Mojej kuzynki dziecko po szczepionce jest chore ma problemy neurologiczne,dziecko urodzilo sie zdrowe ,rozwijalo sie podrecznikowo gdy skonczyl 9 miesiecy zostal zaszcepiony (nie wiem dokladnie jaka szczepionka) ale z dnia na dzen zanikly mu wszelkie umiejetnosci,dzis ma 1.5 roku i jeszcze nie chodzi nie raczkuje i ma trudnosci z samodzielnym siedzeniem.Lekarze twierdza ze stracil 50% zdrowia :( wiec pytam gdzie te bezpieczne szczepionki sa???

autorko polecam Ci to forum -------> http://szczepienia.org.pl/ myslę że opinie na nim pomoga podjąć Ci decyzje ;)

Gość ubuibnuibnuib
ok poczytam na tamtym forum ubuibnuibnuib

Gość RozsądnaMama
Zdecydowanie szczepić obowiązkowymi szczepionkami, szczególnie, że masz w otoczeniu tyle nie szczepionych dzieci.

Gość Xymenna
żeby miec powikłania po odrze to trzeba byc albo osłabionym antybiotykami, albo z patologicznej rodziny, albo niedozywionym itp.. A to jakiś mit i legenda. Nie mam w rodzinie niedożywienia i patologii, a powikłania się zdarzyły. Zaznaczam, że rodzina lekarska.