Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kaliope39

spowiedź przed świętami,kto się spowiada?

Polecane posty

merkaba ja pikole w jakim ty świecie żyjesz ?????Caritas?????Czytałas-łes jakie przewijki tam robią-księża jakie działki kupują za kasę z Caritasu!!!No ale dzięki takim jak Ty to sobie moga kupować,wiesz ile procent z tego idzie na dzieci???????Owsiak ich przebija miliony razy!!-Boze co za ciemnogród:-D

świadectwo glori polo W mojej rodzinie zwykło się plotkować o księżach. Odkąd pamiętam, w naszym domu od małego mówiło się źle o księżach. Zwłaszcza mój ojciec mówił, że typy te to kobieciarze, uganiający się za każdą spódnicą i że wszyscy razem są bardziej pobłogosławieni pieniędzmi i bogactwem niż my, biedni ludzie. Wszystkie te oszczerstwa, my dzieci, powtarzaliśmy. Pan powiedział do mnie smutnym, ale surowym głosem: „Co myślałaś, że ty kim jesteś, aby tak czynić, jak gdybyś była Bogiem, i wydawać osąd o moich konsekrowanych, i przy tym oczerniać ich i im wymyślać? Kontynuował: „Są ludźmi z krwi i ciała. A jeśli chodzi o świętość księdza, to ta wspomagana jest przede wszystkim przez wspólnotę wiernych, przez parafian. Wspólnota wspiera konsekrowanego swoimi modlitwami, szacunkiem. A kiedy ksiądz dopuszcza się grzechu, wtedy nie powinniście tak bardzo wypytywać go o powód i obwiniać, lecz o wiele bardziej szukać winy we wspólnocie, która nie okazała mu szacunku, nie dała wsparcia, nie modliła się za niego lub robiła to w niewystarczającym stopniu. Pan pokazał mi wtedy, jak to za każdym razem, gdy krytykowałam księdza i stawiałam go w złym świetle, demony rzucały się i przylegały do mnie. Ponadto widziałam, jak wielkie zło czyniłam, gdy przedstawiałam konsekrowanego jako homoseksualistę a nowina ta szła lotem błyskawicy przez całą wspólnotę. Nie jesteście w stanie sobie wyobrazić, jakie wielkie i ogromne szkody wyrządziłam.

Nawet ci kapłani, którzy sami są wielkimi grzesznikami, mają moc odpuszczania grzechów jak i ważnego szafowania każdym sakramentem. Pan ukazał mi, jak to się dzieje. A dzieje się to w Ranie Jego Serca. Są rzeczy, które przekraczają ludzkie pojęcie, ale to duchowa rzeczywistość. Przez tę Ranę Pana dusza wznosi się do Boskiego wymiaru, wznosi się do Miłosierdzia Bożego, do bram Bożego Miłosierdzia; dusza wznosi się i oczyszczana jest w Sercu Wiecznego Arcykapłana, Jezus z Krzyża oczyszcza ją Najświętszą Krwią w Swoim wiecznym teraz. Widziałam, jak moja dusza została oczyszczona dzięki wyznaniu grzechów. Przy każdym grzechu, za który szczerze żałowałam i wyznawałam go, Pan rozwiązywał pęta, które mnie mocno trzymały przy szatanie. Jaka szkoda, że oddaliłam się od sakramentu pokuty i pojednania. Wszystko to jest dla nas możliwe tylko dzięki kapłanowi. Tak samo w przypadku pozostałych sakramentów: przyjmujemy je dzięki kapłanowi. Dlatego mamy obowiązek modlić się za księży, aby Bóg strzegł ich, oświecał i prowadził. Teraz można pojąć, dlaczego diabeł nienawidzi Kościoła i kapłanów, bo święty kapłan ma moc wyrwania szatanowi wielu dusz.

Gość Alphacentauri
Nie mów fałszywego świadectwa przeciw bliźniemu swemu. Lubicie opowiadać plotki? Powtarzać bez zastanowienia to co 'się gada'? A może najpierw zajrzycie do swego sumienia zanim ocenicie innych? Jeśli widzicie prawdziwe zło, które ksiądz z waszej parafii popełnia, to trzeb, TRZEBA je zgłosić. A jeśli nic takiego nie robi, to po co te opowieści? Tak żeby powtarzać bezmyślnie za innymi?

ja nie chodze do spowiedzi,bo i tak rozgrzeszenia bym nie dostala.Zreszta nawet gdybym mogla sie spowiadac to i tak pewnie bym nie chodzila poniewaz nie wierze w spowiedz,jest to wymysl ksiezy,wymyslili sp[owiedziedz dawno temu po to by miec wladze nad plebsem... By wiedziec co ludzie mysla jak zyja i w jaki sposob grzesza.Pelna kontrola i tyle......Spowiedam sie z serca tak jak ktos wyzej napisal,kocham Boga i wierze w niego i tylko w niego.

merkaba boję się takich ludzi jak Ty kojarza mi się z szatanem którego bardzo sie obawiam-nie potępiam Cie że uczestniczysz w mszach św-niech każdy robi to co uważa za słuszne.....a z tym Caritasem to sobie poczytaj jak faktycznie jest może zmienisz zdanie-pozdrawiam

caritas jest też prowadzony przez świeckich ludzi a może nawet i ateistów Jezus też miał judasza

nie byłam u spowiedzi chyba dwa lata.. w sumie to nie wiem, dlaczego tak długo. rok żyłam w związku nieformalnym ale pteem mogłam już iść. wiem natomiast, że bardzo ważny jest spowiednik. jak się trafi na właściwą osobę to naprawdę taka spowiedź dużo daje

ECH....Biblia i kościół to dla mnie dwie sprzeczności.....i bardzo trudny temat dla takich ludzi jak ja ,Ty wogóle dla ludzi.....Zyczę mimo co spokoju na te święta🌼

Gość malinkowa piwonia
nie ide do spowiedzi bo nie dostane rozgrzeszenia bo mam nowego partnera i mam z nim sex i nie zamierzam przestac:)

Scott Hahn (ur. 28 października 1957) teolog katolicki i apologeta, były pastor, nawrócony z prezbiterianizmu, (protestant ) Pod wpływem lektury i analizy dzieł Ojców Kościoła oraz Pisma świętego doszedł do wniosku, że naukę Chrystusa w pełni głosi Kościół katolicki, do którego przystąpił na Wielkanoc 1986 roku. Później katoliczką została także jego żona Kimberly. Od tamtego czasu zaangażowany w upowszechnianie i apologię wiary katolickiej. Jest założycielem i prezesem Centrum Teologii Biblijnej im. Świętego Pawła. Związany jest również ze stacją telewizyjną EWTN. a tutaj jego świadectwo i jak jako protestant nienawidził kk Scott Hahn Convertion http://www.youtube.com/watch?v=aI0dqLiEyHE&feature=player_embedded#! http://www.youtube.com/watch?v=xrU_FMc12bo&feature=related http://www.youtube.com/watch?v=Moh4jSRgaw8&feature=related http://www.youtube.com/watch?v=bFy2-snhSkU&feature=related

spowiedź nie jest wymysłem kk ale Jezusa kazał spowiadać apostołom

musze iść do spowiedzi , bo będe chrzestna, doszły mnie jakieś słuchy, że dzisiaj jest ostatni dzień na spowiedź przed świętami ???? U siostry w kościele wlasnie dzisiaj ostatni dzień spowiadają . Widze że niektórzy są w temacie kościelnym, czy coś się zmieniło ??? Kiedyś pamietam że jak się szło z koszyczkiem w sobotę to wszystkie konfesjonały były pełne, ale moze jakieś nowe zarządzenie jest ?

Gość Alphacentauri
U nas w sobotę zawsze były puste. Ale w piątek jak najbardziej można się było spowiadać. Ja zamierzam jutro iść do kościoła, spowiedzi i Komunii.

Jak dostąpić Bożego miłosierdzia Dostąpienie Bożego miłosierdzia zależy wyłącznie od nas. Musi być aktem naszej wolnej woli, bo Bóg ze swej strony zawsze jest gotowy obdarzyć nas swoim miłosierdziem, jeśli tylko dobrowolnie otworzymy się na Niego. Naszą rolę w dostąpieniu miłosierdzia można by opisać jako 3 x 0: Odwrócenie się od grzechu; Otwarcie serca; Odpowiedź Bogu. Te trzy akty naszej wolnej woli wiążą się ze sobą i zazębiają, jako że jeden prowadzi do drugiego. Odwrócenie się od grzechu: Odwracając się od grzechu i naszego egoizmu, a zwracając się w stronę miłosiernego Boga, uznajemy flaszą winę i potwierdzamy potrzebę miłosierdzia, Zał za grzechy daje nam możliwość przemiany życia przez laskę i Boże miłosierdzie. To tak, jakbyśmy opróżniali samych siebie ze wszystkiego, co w nas nie jest z Boga, po to, aby wypełnić się Jego miłosierdziem. Jako katolicy mamy wielki dar w postaci sakramentu pojednania. Przychodzimy do „Trybunału Miłosierdzia, jak Pan opisał sakrament pojednania błogosławionej Faustynie, aby z rąk przedstawiciela Chrystusa na ziemi otrzymać miłosierdzie, a nie wyrok potępienia. Przecież nie sporządzamy listy zakupów ot tak sobie, ale czynimy to po to, aby kupić odpowiednie produkty, przynieść je do domu i przygotować posiłek, którym się posilimy. Tak też celem sakramentu nie jest sporządzenie listy grzechów, ale przedstawienie Ojcu naszej potrzeby miłosierdzia i później przyjęcie Jego miłosierdzia. Modlitwa rozgrzeszenia, którą kapłan wypowiada nad penitentem, ukazuje Boże miłosierdzie zdobyte dla nas w odkupieniu dokonanym przez Jezusa Chrystusa i udzielone nam przez Ducha Świętego. Każdy fragment formuły rozgrzeszenia jest modlitwą o miłosierdzie: Bóg, Ojciec miłosierdzia, który pojednał świat ze sobą przez śmierć i zmartwychwstanie swojego Syna i zesłał [Jucha Swiętego na odpuszczenie grzechów, niech ci udzieli przebaczenia i pokoju przez posługę Kościoła. [ja odpuszczam tobie grzechy w imię Ojca i Syna, i Ducha Swiętego. Ameit Nieustannie musimy wzbudzać żal za popełnione zło; nie jest to tylko jednostkowe wydarzenie. Załowanie za grzechy można porównać do kręcenia kierownicą samochodu, aby utrzymać go na drodze, Musimy ustawiać się tak, aby mieć zawsze przed oczami Jezusa i na Nim się koncentrować. Musimy żałować za grzechy (por. Nhr 12,2). Dzięki niech będą Bogu, że nie nuży Go nasza pokuta! Za pośrednictwem błogosławionej Faustyny Bóg mówi nam, że największym Jego smtttkiern jest utrata dusz, dusi, które nie żałują za grzechy (por Dz. 1397). W rzeczywistości gorsze od popełnionego grzechu jest trwanie w nimi nie zwracanie się do Bożego miłosierdzia, oznacza to bowiem, że odrzucamy Jego miłosierdzie. Żałować za grzechy znaczy prosić o miłosierdzie, W tej prośbie kwi sedno sprawy. Adami Ewa nigdy nie błagali o miłosierdzie. Ale król Dawid, wybrany i umiłowany przez Boga, po skarceniu go przez Proroka Natana za cudzołóstwo i zbrodnię, błagał o miłosierdzie; Zmiłuj się nade mną, Bożel (por. Ps 51), Bóg odpowiedział na Jego błaganie o miłosierdzie i wybrał go na tego, z którego rodu wyjdzie („lirystus. Jakże inaczej wyglądałby dziś świat, gdyby Adam i Ewa „zawołali do Pana: „Zgrzeszyliśmy przeciw Tobie. Zmiłuj się nad nami w swoim wielkim miłosierdziu! Otwarcie serca: Jak ważne jest otwarcie serca na miłosierdzie boga! Bo tylko przez Jego miłosierdzie możemy dostąpić przebaczenia, oczyszczenia i odkupienia. Tylko przez Jego miłosierdzie sami możemy być miłosierni dla ludzi w potrzebie, miłosierni tak jak Ojciec nasz niebieski jest miłosierny (por. Lk 6,36), Aby otrzymać Boże miłosierdzie, musimy nie tylko odwrócić się od grzechu, ale także zaufać Bogu. Ufność jest całkowitym oparciem

Gość kaliope39

Gość Alphacentauri
A dlaczego tylko przed świętami? Należy spowiadać się regularnie.

Gość tak, jak sie najadłąm
w zyciu nie pojde do tego pajaca sie spowiadać :o idioci

Gość Alphacentauri
Ja się spowiadam przed każdą Komunią. Inaczej bym nie przystąpiła.

Gość nienieiueiei
Spowiedź w konfesjonalne,na ucho księdza jest po to aby księża wiedzieli co ludzie robią. W mojej parafii(już niewierząca jestem) konfesjonał jest taki,że jak się po spowiedzi całuje stułę,to ksiądz widzi całą postac "grzesznika",no i wtedy co nieco wie o ludziach,tym bardziej,że to niezbyt duże miasto .Gdy jeszcze wierzyłam,to przestałam chodzićdo spowiedzi,bo zmadrzałam i nie dałam z siebie robić durnia,a przyjęcie komunii nie było mi do niczego potrzebne,nawet raz poszłam bez spowiedzi :-) i jakoiś nic mi sie nie stało :-) W najblizszej przyszłosci ,gdy będę gdzieś w dalekim miejscu od domu pójdę do konfesjonału,wszystko księdzu wyznam i powiem mu,że mam w nosioe cały ten cyrk z bogiem ,kościołem i księżmi. Ktos napisze,że hipokrytka jestm,bo nie pójdę do księdza w swoim miescie.MOże i hipokrytka,ale nie chce narażać swoej rodziny na różne niesnaski,bo myślkę,ze po usłyszeniu takich koncowych słow ksiądz z mojej miejscowosci nie zachowałby tego tylko dla siebie.Już nieraz byłam świadkiem jak na ambonie gadał o ludziach zdradzających swoje połowki,nie wymieniał nazwisk,ale w małej parafii ludzie co nieco sie znają.

Gość Alphacentauri
Rozumiem, że osoby niewierzące nie spowiadają się ani nie przystępują do Komunii. To logiczne. Dziwiłabym się gdyby było inaczej. Ale osoby wierzące, praktykujące, ceniące sobie nauki swojego kościoła i pozostające w tej doktrynie świadomie mówią nagle, że spowiedź jest zła. Po po co pozostawać w takiej wspólnocie, która naucza czegoś co uznajecie za złe? Nie należy w takim razie odejść? Albo znaleźć sobie kościół, z którego doktryną będziecie się zgadzać? Po co trwać w czymś co uważacie za niewłaściwe? I to nie tylko spowiedź wam się nie podoba. Księża też są nie tacy jak trzeba, organizacje kościelne na różnych szczeblach również. To po co tam jesteście?

Gość nienieiueiei
Alphacentauri ta cała wiarta,w ogole kazda wiara to całowite zakłamanie.Nie od zawsze nie wierzyłąm,kiedys "wierzyłam"jak kazdy z wierzących,nie nawiedzonych,bo po prostu w takiej wierze zostałam wychowana. Teraz mam spokój z wiarą.

Gość Alphacentauri
No i dobrze. Fajnie, że świadomie podjęłaś decyzję. Moja decyzja też była świadoma. Inaczej zostałam wychowana, kim innym jestem teraz. Ja się dziwię osobom, które chodzą do kościoła, przystępują do Komunii 'bo święta', 'bo uroczystość rodzinna', 'bo co powie babcia'. Zamiast odejść od kościoła/znaleźć sobie inny/ zostać w nim-bo tak chcę, a nie dlatego, że ktoś tego oczekuje, albo że tak się robi.

Gość mozemiktosodpowiedziec77
przestancie Boj jest, obiecuje Wam:)

Gość mozemiktosodpowiedziec77
a nawet nie Boj tylko Bog;pppp

a co ja pedał, by do uszka szeptać, swoje grzeszki jakiemuś dziadowi w kietce, tego juz za wiele....jakby spowiadały jakies młode zakonnice, to mozna by z ochotą poszeptać do uszka bogobojnej mniszce, swoje perwersyjne grzeszki.

Gość kaliope39

Gość Alphacentauri
Kaliope39, a Ty mas zaburzenia obsesyjno-kompulsywne, że nie możesz przestać pisać tego samego w kółko? ;)