Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość teswieta___

Co podajecie na święta gościom? Da się zrobić bigos do 25, 30 zł?

Polecane posty

Gość teswieta___

W poniedziałek przychodzą do mnie goście, tzn rodzice narzeczonego i jego brat z siostrą. Obiadu raczej nie chcę robić. Jedynie pomyślałam, by postawić jakieś dwie sałatki, do tego może kiełbasę białą, chleb. No ogólnie taka bardziej przekąska. Ale chciałam do tego coś jeszcze postawić na ciepło. Myślałam o bigosie, jednak nigdy nie robiłam - ale mogę spróbować. Tylko z tego co widzę drogo to wychodzi. Da się zrobić dobry bigos do 25, 30zł?

Gość makóweczka
daj im w prezencie śliski kocyk

Nie umiem Ci podac proporcji dla takiego stadka. Tanszy bigos - duzo pieczarek zamiast normalnych grzybow, jakies tanie mieso + kielbasa, paczuszka sliwek suszonych, daje jeszcze cebule, przyprawy no i kapuste A dla gosci bedzie zur

Gość kkkiiikkkaaa
Moim zdaniem się nie da, chyba, że kiepski, a nie o to przecież chodzi. Musiałabyś kupić kiełbasy, boczek, jakąś szynkę, schab, a to wszystko kosztuje. Zresztą sama robiłam niedawno i na samą kapustę wydałam 6zł (3zł za kg kiszonej i tyle samo za główkę zwykłej). Porażka. Poza tym bigos wydaje się mało świąteczny:) Może lepiej kup jakieś mięso, np. kg filetu z indyka i upiecz?

Gość teswieta___
A co do tego mięsa pieczonego? Normalnie ziemniaki lub ryż tak?

Gość kkkiiikkkaaa
ja bym dała zwykłe ziemniaki.

Gość nigdy nie robiłaś
to wymyś coś innego chyba że chcesz zrobić kapuchę z mięsem bigos to trudna potrawa trzy dni się robi

Gość teswieta___
Oki to z bigosu zrezygnuje - trudno. Ogólnie to nie chciałam też robić obiadu na ich przyjście.. Myślałam raczej po prostu o kawie, cieście.. I do tego myślałam, by zrobić sałatkę jarzynową i gyros, może jakąś kiełbasę na ciepło, do tego przystawki w formie jajek z majonezem i jakąś szynkę na talerzach. Ale nie wiem czy to wypada tak?

Gość lela***
paszteciki z pieczarkami z barczykiem udka pieczone

Gość lela***
do tego sałatka, ciasto i kawa wsjo

Gość lela***
ja bym podała albo paszteciki albo udka i nie zawracała sobie głowy jakimś wielkim pichceniem najważniejsz byście miło spędzili czas :)

Gość teswieta___
lela - a co myślisz o moim pomyśle? Tzn zrobię te dwie sałatki, do tego kiełbasa biała (tzn taką zapiekankę z niej zrobić chcę), jajka, szynka, chleb, udka pieczone, ciasto, kawa ? Czy brakuje tu raczej jakiegoś posiłku?

Gość powiem i ja........
najtaniej Cię wyniosą udka od kurczaka upieczone w piekarniku

Gość brakuje brakuje
masełka do chlebka w porzo :)

Gość lela***
Kochana, pomysł dobry, ja Ci tylko podpowiadam, byś zrobiła coś sprawdzonego i szybkiego. Mam nadzieję, że miło spędzicie czas :)

Gość teswieta___
Oki a te udka to wystarczy, że zjedzą je z chlebem czy coś do nich potrzeba?

Gość starczy :)
taką posiadówę z gadaniem i żarełkiem robisz a nie obiad przy stole fajnie :)

Gość teswieta___
A jak u Was przygotowania? Ja nic nie mam jeszcze kupione :/:/:/ Bo dużo pracy w tygodniu było i do tego chora jestem od wczoraj i po pracy to się położyłam z kompem z gorączką i szukałam pomysłów, ale w końcu to olałam. Dziś przynajmniej gorączki nie ma ;) Tak pytam o wszystko, bo pierwszy raz spędzam Wielkanoc na nowym mieszkaniu :) Na niedzielę jedzenia nie potrzebujemy, jedynie na poniedziałek. I tak się zastanawiam, czy dziś już mogę coś przygotować? No ale sałatki mogę zrobić jutro, udka to upiekę w poniedziałek, ciasta to chyba też jutro, by były świeższe?

Gość teswieta___
No tak. Tak, aby coś było i by można coś zjeść.