Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość joan3n3ana

Katolicka hipokryzja? Co Wy o tym sądzicie?

Polecane posty

Gość tryrertre
wierzę ale nie podoba mi się to co wyrabiają, wygadują, zakazują, nakazują, polscy księża, przestałam chodzić do kościoła po ostatnich 'wybrykach' księży przy moim ślubie, naukach małżeńskich (o zgrozo - mój mąż jest lekarzem - nie mógł tego wysłuchiwać!!) !!!!) i pogrzebach dziadków...:( może źle trafiałam (jest to możliwe by WCIĄŻ TRAFIAĆ na materialistycznych despotycznych pseudo despotów??) ale tak mnie skutecznie zniechęcili do instytucji kościoła ŻE WŁAŚNIE BY SIĘ ODCIĄĆ OD TEJ SZOPKI , modlę się sama w ciszy i jak byłam na uroczystości ślubu prawosławnego i mszy w kościele protestanckim straciłam wiarę w ....polskich księży niestety:(:( p.s moje dziecko będzie chodzić na etykę - choć będzie wytykane w tym kraju palcmi!

huj na kółkach słabo szukałeś Czyściec Dlatego właśnie sprawił, że złożono ofiarę przebłagalną za zabitych, aby zostali uwolnieni od grzechu (2 Mch 12:45). Post Zachowuję post dwa razy w tygodniu, daję dziesięcinę ze wszystkiego, co nabywam (Łk 18:12). Przeto i teraz jeszcze - wyrocznia Pana: Nawróćcie się do Mnie całym swym sercem, przez post i płacz, lament (Jl 2:12).

mszy w kościele protestanckim nie ma Dlaczego protestanci mówią „nabożeństwo zamiast „msza Dlatego, że msza i nabożeństwo to dwa różne wydarzenia. Msza w teologii katolickiej to zgromadzenie kościoła połączone z rytuałem przeistoczenia (transsubstancjacji), czyli zamiany przez kapłana chleba i wina w ciało i krew (fizyczne) Jezusa Chrystusa. Kiedykolwiek ów rytuał ma miejsce, ma miejsce msza. I tak np. nabożeństwa majowe dlatego to nie msze, bowiem przeistoczenie się na nich nie odbywa.

Gość ide spac 2
buhaha kolezanka nie wie, ze koscio katolicki zniosl nakaz postu w piatki? biedna dziewczuna umartwia sie na marne :D

Gość ide spac 2
powiedz ze masz dobra nowine moze jesc hamburgery w piatki

który kościół zniósł post bo nie kk i nawet coraz wiencej ludzi posci w środy i piątki o wodzi i chlebie w ryznych intencjach np o pokuj na swiecie

Gość ide spac 2
merkaba ozywiscie, ze KK zniosl nakaz postu w piatki (procz Wielkiego P) jestem ateistka i wiem wiecej od was :D poza tym dziwne, nie? to co bylo grzechem jeszcze kilka lat temu i musieliscie sie z tego spowiadac..dzisiaj juz grzechem nie jest

chodzi o piątki nawet jest przysłowie kto w piątki skacze ten w niedziele płacze

Gość mniammmmm
Wszystkie religie sa takie same i zawsze znajdziesz w nich cos zlego. Religia to opium dla ludu.

Gość ide spac 2
merkaba z artykulu, ktory wkleiles Można jednak nie jeść mięsa, ale w to miejsce kupić sobie inne przysmaki. Jaki sens ma wtedy taki post? Ważne jest właściwe rozumienie terminu: post. Nie chodzi tylko o to, aby nie jeść potraw mięsnych. Potrawy mięsne z reguły są droższe, dlatego odmawiając ich sobie jesteśmy zachęcani, aby zaoszczędzone środki przeznaczyć na potrzeby ludzi najuboższych. W wielu kościołach można spotkać puszki z napisem „Jałmużna postna. Jeżeli na przykład ktoś jest wegetarianinem i normalnie nie je mięsa, jest zaproszony do tego, by w inny sposób narzucić sobie wstrzemięźliwość w jedzeniu i okazać swą łączność z Chrystusem, bo piątek to przecież dzień Jego męki i śmierci.

Bolszewizm i faszyzm twierdzili ze Religia to opium dla ludu. Działo się to w czasach, kiedy władza radziecka zaciekle zwalczała religię jako opium dla ludu i zabobon. Nauczycielka na lekcji oznajmiła dzieciom, że Bóg nie istnieje, więc nie muszą sobie nim zawracać głowy. Jako praktyczny dowód zaproponowała: - Wszystkie dzieci robią figę i unoszą rączki do góry. Zobaczycie, że się nic nie stanie, bo nie ma Boga! Wszystkie dzieci z wyjątkiem jednego posłusznie podniosły rączki. - A ty czemu, Abramku, nie zrobiłeś figi? - Bo to jest tak, proszę pani. Jeśli Boga nie ma, to komu ja tę figę pokazuję? A jeśli jest - to po co sobie psuć stosunki?

i dla tego poszcze o wodzie i chlebie w intencji by kapłani przywrócili msze trydencka

Gość i spadac nawiedzeńcy
mam w dupie wszelkie świeta,posty srosty,jem co chcę i kiedy chcę,a dziś to szczególnie mi goloneczka smakowała i to pod setkowego

golonka prowadzi do otyłości, zwiększenia stężenia cholesterolu we krwi, a także chorób sercowo-naczyniowych.

wszystkie religie sa takie same, buduja na zwyklym ludzkim strachu przed smiercia.. jesli bedziesz z nami i w te dni tygodnia, o okreslonych porach bedziesz robil to, a w inne nie bedziesz robil tego... jesli bedziesz sie nas sluchal-to jestes uratowany, czeka cie wieczna szczesliwosc jesli nie -masz przejebane wszystkich ktorzy nie sa z nami musisz zajebac, ale nie zapomnij ze my tak generalnie to milosc niesiemy wladza, wladza, wladza ludzie to jest tak zalosne , ze az smieszne

Gość piany wtorek
słuchaj się znaków drogowych jak nie będziesz to czeka cie śmierć

Gość kirinn
ortokatole to bestie a Kk to samo zło

Gość mnmnmnmnmnmnzszsz
kościół to kościól,a BÓG to BÓG! niestety ja to rozdzielam.bo to co kosciol wyprawia jest dla mnie nie do przyjecia

Gość solveigaa
ale w polsce to nie bog rządzi tylko Kk ze swoimi politykami

Gość mnmnmnmnmnmnzszsz
no niestety i jak tu dzici wychowywac w wierze. moj syn 14 zbuntowal sie i powiedzial,ze na religie chodzic nie bedzie. ma od tego roku nawiedzona katechetke,PIS-owa i rydzykowa ,na rydzyka nie mozna powiedziec inaczej niz profesor rydzyk,zadaje im na pamiec sentencje z bibli,kaze pisac sprawozdania z mszy. to nie ma nic wspolnego ani z programem,ani z podrecznikiem. wszystko jest zlem i grzechem,nawiedzone babsko