Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Aikko.

Szkła kontaktowe.

Polecane posty

Gość Aikko.

Witam ^^ Okulary noszę od 4 podstawówki, obecnie jestem na pierwszym roku studiów. Myślę o tym, żeby zamienić je w końcu na szkiełka :D I stąd moje pytanie do Kafeterian - nosicie szkła? Jakie? Jakie są wady i zalety? (tylko proszę nie sypcie kopiowanym googlem, bo tyle mogę sama - chodzi mi o Wasze doświadczenia i opinie). Opłaca się kupować szkła?

Gość ja noszę
zależy od wady wzroku, ale wg mojej opinii opłaca, inaczej już sobie nie wyobrażam życia bez kontaktów ;-)

Gość ja noszę
to mogę coś uściślić, wybór szkieł jest dość szeroki ale każde oko jest inne i musisz sama popróbować dlatego ważne żebyś poszła do specjalisty który ma szeroki asortyment dostępnych szkieł... Wiele nosiłam i obecnie mam biofinity - jestem zadowolona. Oczywiście warto postarać się o te nowej generacji - silikonowo-hydrożelowe bo przepuszczają więcej tlenu do oka, a te lepsze teoretycznie można nosić i 24h/dobę. Zakładanie to nie jest problem jak już się odważy ;-)

wiekszosc osob twierdzi, ze jak raz wlozysz soczewki nigdy nie wrocisz do okalorw - w moim przypadku tak bylo. na poczarku troche trwa zeby opanowac zakladanie i zdejmowanie, ale pozniej zajmuje to kilka sekund ja kupuje je na allegro - jest duuuzo taniej, ale po raz pierwszy trzeba isc do okulisty aby dobrac krzywizne oka, moc i srednice. + niesamowita wygoda + nic nie paruje + pole widzenia normalne, nie jak przy okularach - jak sie nosi zbyt dlugo (kilkanasie godzin) to zaczynaja zachodzic mgla - problem jest na wyjazdach, imprezach - nie mozna w nich spac (sa tez takie do spania ale moje oczy ich nie toleruja) nigdy nie wroce do okuklarow

Gość ja noszę
madz jest duuży wybór tych "do spania" i któreś mogły by pasować, chyba że masz bardzo wrażliwe oczy. Nawet do wielogodzinnego noszenia w dzień bez spania w nich warto bo lepiej dotleniają oczy. Dla mnie właśnie pełen komfort oznaczało to że mogę pójść na imprezę i nie martwić się o soczewki ;-) Najdłużej nosiłam kiedyś 5dni i było ok. Próbowałaś oasisy, optixy albo biofinity?

Gość abcdefgkobieta
Nosze soczewki od 7 lat. Do okularow nigdy nie wroce. Mam duza wade, -7. Zalety? Nie paruja w pomieszczeniach, sa bardzo wygodne i nie czuje ze je nosze, lepiej sie czuje, widac makiaz, moge plywac na basenie (z wada -7 na slepo to byl problem a okulary cale zachlapane), sa zdrowsze dla oczu bo oko nie wysila sie tak bardzo jak przy okularach - co za tym idzie wystarcza mi moc -6 mimo ze wada jest wieksza. Wady? Nie zauwazylam :) cenowo wychodzi ok 150zl na 3 miesiace. Nosze tylko Johnsona Acuve Oasis i nigdy mnie nie zawiodly (inne nie byly zawsze takie komfortowe). Ogolnie - polecam