Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tatina7

Lekarz zalecił mi podawanie już zupek a dziecko ma dopiero ponad 3 miesiace!help

Polecane posty

Gość tatina7

dziecko ma 3 miesiace i 1 tydzien, ma silny refluks i lekarz zalecil podawanie już zupek, nie chce wchodzić w jego kompetencje ale czy to nie za wczesnie? ktos mial podobny problem?

Gość góraleczkaaa
A moja lekarka zaleciła podawanie soku dla dzieci (tych od 4 m.ż) mojej córce, gdy ta miała ledwo 3 miesiące. Stwierdziła, że mała jest duża, dobrze przybiera na wadze i ona nie widzi przeciwwskazań. Jeśli masz dużo wątpliwości, to nie słuchaj lekarza!

Gość Exetta
Nie podałabym. Ewentualnie skonsultowała z innym.

Gość tatina7
i podawalas soki?

Gość tatina7
chyba odczekam jednak jeszcze , chociaż ze 2tygodnie. bo jeednak troche sie boje

Gość omgodddd
Lekarz zaleca, a ta słucha kwok na forum. To KURWA nie chodź do lekarza i dalej przeglądaj internet, skoro jesteś najmądrzejsza...

Gość góraleczkaaa
Podawałam, podawałam, minimalne ilości, nic się nie stało; niestety nie pamiętam, dlaczego lekarka kazała podawać jej te soki. Pamięc mam dobrą, ale krótką. Teraz córka ma ponad dwa lata i pija tylko wodę:)

Gość tatina7
hehe no tak bywa z tą pamięcią.:)

Gość ja podawałam po 4 mies
ale znam dużo rodziców.którzy dawali po 3 i dzieciom nic nie było,oczywiście po tropchę.

Gość ja tez po 4
ja tez po 4 ale rowniez znam mase rodzicow ktorzy miesiac wczesniej juz podawali:)

Córce lekarz (gastroenterolog dzieciecy) też zaproponował wcześniejsze podawanie innych rzeczy niż mm. Podobnie w szpitalu, gdy mala trafila majac prawie 4msc (tam własnie potwierdzili że ma bardzo nasilony refluks) czy miała juz diete rozszerzaną. Własnie ze wzgledu na refluks ten pospiech niby byl wskazany. Ale sama dieta nie pomogła, dopiero leki.

Gość Autorko ja to
przechodziłam i byłam pod opieką dobrego lekarza z tym że mojej córce przeszło jak miała 4 miesiące natomiast to schorzenie zazwyczaj trwa do (najdłużej) 6 miesiąca kiedy już naprawdę układ trawienny osiąga dojrzałość bo jeżeli po 6 miesiącu problemy nadal sie utrzymyją i nie złagodniały nic a nic to znaczy że trzeba podjąć bardziej inawazyjne kroki jak USG wziernika żołądka i dalej postepowanie. Ja odradzam ci podawanie jakich kolwiek zupek ! Mój lekarz też wspominał o tym że kiedyś taka była metoda (mieszkam w Niemczech) ale czasy się zmieniły i mówi że są mądrzejsze metody na przykład w postaci podawania mieszanek zagęszczanych mączką z chleba świętojańskiego (ja podawałam Nestle Beba AR czyli poslki Nestle Nan antyrefluksowy). Jeżeli karmisz piersią to karm nadal ale zaraz po tym podaj rozrobione twoje mleko z kleikiem ryżowym bądź kaszką jaglaną (jest bezglutenowa i najłagodniejsza dla tego wieku.) Wszystko inne nie jest odpowiednie dla 3 miesięczniaka i choć stare metody są dla niektórych lekarzy święte to ty nie musisz w tą świętość wierzyć bo uwierz że sa różne opinie i niekoniecznie twój lekarz ma rację (jak dla mnie nie ma).

Gość Zgadza się ...
...najlepsze są mieszanki z dodatkiem mączki chleba świętojańskiego bądź bezglutenowej skrobii natomiast jak ktoś karmi piersią to trzeba przed karmieniem podać kleik ryżowy bądź skrobię bezglutenową na swoim mleku bądź wodzie (trzeba zapytać w aptece , także o ilość jeżlei nie pisze na torebce).

Gość Zgadza się ...
Oczywiście kaszkę ze skrobii podajemy łyżeczką i musi to być konsystencja dość rzadka (naklepiej wymieszać ze swoim mlekiem)

Gość boszsz takie małe
ja trtaktuje lekarzy z dystansem.moja intuicja mnie nie zawodzi.karmilam do pol roczku tylko piersia i dzidzia rosla jak sie patrzy.

Ale Wy czytacie same siebie? Zupki i soczki od 4 miesiąca. A kiedy jest czwarty miesiąc? jak dziecko skończy 3 ;P Czyli jak dziecko już MA 3 miesiące to można wprowadzać, jeśli lekarz tak uznał, bo takie są normy. Ja akurat karmiłam tylko piersią do 5, ale jak dzieci są na butli, to wcześniej się urozmaica posiłki.