Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

buba1983

Chrzest w Kościele Katolickim

Polecane posty

Ja - Katoliczka, On - były Świadek Jehowy, kilka lat temu został wykluczony, nie chodzi na zebrania, nie praktykuje. Jeśli urodzi się dziecko i będziemy mieli tylko ślub cywilny czy ksiądz nie będzie robił problemu ze chrztem dziecka w Kościele ?

Gość kkkiiikkkaaa
Daj dziecku spokój, po co chcesz je chrzcić na siłę.

dlaczego , skoro jesteś katoliczką chcesz brać ślub tylko cywilny ?

Chcialabym Kościelny, ale on nie ma chrztu ze wzgledu na to ze wychowal się w rodzinie Świadków Jehowy. Slub koscielny jest mozliwy, ale on musialby przejsc na wiarę katolicka..

Gość malinowa dama kier
moja kuzynka tez nie ma slubu koscielnego bo wyszła za rozwodnika i nie było problemu z chrztem, normalnie im ochrzcił dziecko i sama byłam na uroczystości i nie było problemu tyle ze chrzest odbył sie w sobote wieczór a nie w niedziele bo taki jest zwyczaj w ich parafii u nas zawsze w niedziele

Gość czyli rozumiem
ze on nie chce przejsc na wiare katolicka?

Gość malinowa dama kier
a i raz tez słyszałam o chrzcie w tygodniu na wieczornej mszy swietej, tez dla osób bez slubu koscielnego wiec nie wiem czy rodzice sobie tak życzyli taki termin czy ksiądz im to narzucił by nie było w niedziele, nie wiem ale wiem że tak czasem jest że nie w niedziele ale zawsze ksiądz jednak chrzci dziecko jak proszą rodzice

nie chce.. moze tez ze wzgledu na swoja rodzine, bo na pewno by sie od niego odwrocili.. tak juz jest w tamtej wierze, ze nawet swojego dziecka potrafia sie wyrzec

Gość czyli rozumiem
ja chrzcilam dziecko nie majac slubu koscielnego w niedziele na mszy i zadnych problemow nie robil

czy nie warto siezastanowić więc czy i waszego dizecka , jeśli odróci sie od organizacji ojca też sie nie wyrzeknie ? Człowiek wychowany , pochodzący o z rodziny o silnych wpływach na rozwój duchowy może byc trudnym mężem i ojcem . Dlaczego go wyrzucili ŚJ ?

Wlasnie martwi mnie tez to, ze jesli ochrzcimy dziecko to jego rodzice też go nie zaakceptują.. Jednak chcialabym zeby uczestniczyli w zyciu naszego dziecka..

Gość abcdefgkobieta
wiesz - może być problem ale to zależy od księdza. są tacy, którzy cieszą się, że ludzie chcą chrzcić i nie robią problemów z braku ślubu, a są i tacy którzy za nic nie dadzą chrztu dziecku, którego rodzice "nie praktykują wiary katolickiej". kto na tym cierpi? oczywiście dziecko, któremu odmawia się chrztu. Ale taki kościół.... Są księża, którzy w Twojej sytuacji kazaliby poszukać innego partnera skoro z tym nie możesz wziąć ślubu kościelnego :/ jakby to było ważniejsze od miłości do drugiej osoby...

Nie musi brać chrztu by wziąć z Tobą ślub kościelny, nie pamiętam dokładnie gdzie to jest zapisane, ale wiem, że jest taka mozliwość. Jakby był np. nieochrzczonym ateistą dla niego to będzie po prostu uroczyste przyrzeczenie a dla Ciebie przysięga przed Bogiem. Tylko musisz popytać młodszych księży.