Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

asiuniak0090

technikum czy liceum?

Polecane posty

Gość mamdośćmamdośćmamdośćmamdośćma
Wybrałabym technikum, masz maturę, więc możliwość studiowania, ale i zawód.

idź do psychiatry czy popracuj nad swoją samooceną, bo tutaj raczej nie znajdziesz miejsca na dowartościowanie się...

Gość RAPRAPER
plusy technikum to rok więcej do nauki, egzamin zawodowy, większy luz na lekcjach plusy liceum większy poziom nauczania, ładniejsze i bogatsze laski

Gość ta po technikum
Wybierz sobie technikum, wprawdzie uczysz sie rok wiecej i jest duzo przedmiotow ale za to nie musisz sie w kolko uczyc matmy i polskiego. I masz zawod a potem jak pojdziesz na studia i zdecydujesz sie wybrac taki sam kierunek jak w technikum to bedzie Ci znacznie latwiej ogarnac wszystko

Gość allelujassijhuja
nie przejmuj się nowa trollem chyba lepsze technikum zawód i matura to pod ciebie się podszywałam? :)

Gość ta po technikum
i jest wiekszy luz, bo nie ma natloku zajec :)

po ogolniaku nic nie masz, a po technikum masz juz zawod w dloni i tez mozesz isc na studia, niezastanawiaj sie nawet, ogolniak to strata czasu i takie labowanie.

Gość RAPRAPER
kończę w tym roku technikum; pierwsze 2 lata cieszyłem się z wyboru na lekcjach dużo swobody, jak chcesz się przygotować dobrze do matury to się przygotujesz materiału nie brakuje do nauki, ale ja żałuję że nie poszedłem do lepszego technikum; w mojej miejscowości nie ma praktycznie wyboru, a do ogólniaka nigdy bym nie poszedł; jak średnio się uczysz to idź do technikum, a jak jesteś dobra to do najlepszego technikum taka moja rada; w mojej klasie na 19 osób do matury przystępuje 8 osób, a do zawodowego wszyscy; musisz zdać egzamin zawodowy, żeby mieć technika; do skończenia szkoły nie musisz mieć ani matury ani technika; żeby iść na studia musisz zdać maturę to tyle

Gość elka0091
Warto zerknąć sobie tutaj http://lodz.sei.edu.pl i sprawdzić ofertę edukacyjną. Wszystko zależy od tego czy chcemy mieć konkretny zawód po szkole średniej czy też chcemy go zdobyć na studiach. Uważam, że zawsze warto wybierać Szkoły Edukacji Innowacyjnej, gdzie mają nowatorskie metody nauczania.

Zgadzam się, że http://lodz.sei.edu.pl/ to dobre szkoły. Mój syn chodził do technikum informatycznego. Po skończeniu szkoły dostał pracę i kontynuuje naukę na studiach. Jest mu dużo łatwiej, bo ma już sporo wiedzy z tego zakresu. To był dobry wybór.

Warte zainteresowania są zawodowe szkoły średnie, np. technikum logistyczne (TEI Łódź). Kończąc taką szkołę można nie tylko zdać maturę, ale i zdobyć ciekawy zawód. Jak ktoś pójdzie na kierunek logistyczny - będzie mu dużo łatwiej, bo będzie już dużo umiał.