Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mama na wakacjach

Wakacje w cieplych krajach w ciazy... jakies wskazania?

Polecane posty

Gość Mama na wakacjach

Witam;) Jestem w piaym miesiacu, dokladnie 19 tydz...ciaza nie jest zagrozona, i poki sie nie turlam chcialam jechac na jakies sloneczne wakacje.. tak gdzies za miesiac. Czy sa jakies mamy ktore tez wypoczywaly w cieplejszym klimacie podczas ciazy? Wiem ze nie powinno sie naduzywac slonca, ale chyba nie ma wiekszych przeciwwskazan co..? Jaki krem z filtrem najlepiej miec? Dodam ze prawdopodobnie beda to wyspy kanaryjskie..;) Prosze o opinie mamy ktore w ciazy plazowaly sobie;)

Gość mama_lizaczka_2009
ja bym się najbardziej obawiała co tam będę jeść i pić żeby to było w 100% bezpieczne. No i żeby jakiegoś syfa nie złapać gdzieć w tamtejszych wodach

Gość abcabcd
siedx na tylku. chcialas dziecko to teraz masz.

Gość Mama na wakacjach
hyy daruj sobie.. zalozne

Gość Mama na wakacjach
ile w was jadu.. pewnie tak sie wypowiadaja zgorzkniale baby

Gość abcabcd
zalosne, to wyjezdzasc na wakacje w 5 miesiacu. a jak sie czyms zatrujesz? zle sie poczujesz? nie myslisz o tym.

Gość Mama na wakacjach
chyba po to jest ubezpieczenie zdrowotne tak?, juz nie popadajcie w paranoje.. w ciaze chcialam zajsc ale to nie znaczy ze kobieta w ciazy ma byc uziemiona..

Gość abcabcd
to poczekaj i jedz w 8 miesiacu. ciekawiej bedzie.

Gość Mama na wakacjach
a tak wogole prosilam o opinie mamy kktore w ciazy plazowaly.. wiec wynocha zawistne zolzy..

Gość Mama na wakacjach
hyy zglosilam cie do usuniecia nie bede sie szarpac i znizac do twojego poziomu

Gość JA MAM NAJFAJNIEJ :P
Wakacje w ciepłych krajach = lot samolotem = skoki ciśnienia, co nie jest dobre dla maluszka. Oczywiście możesz wybrać autokar, ale ja bym podziękowała za taką jazdę. Ubezpieczenie zdrowotne okej, ale to jest takie ubezpieczenie w razie np. złamania, rany ciętej do szycia itp. Jak stracisz dziecko będziesz się cieszyła z odszkodowania z takiego ubezpieczenia ? :o Aj dont fink soł !

Hej Ja byłam w zeszłym roku w ciąży na wakacjach na wyspie Kos. Był to 17-18 tydz, koniec czerwca. Wszystko było super. W dniu wylotu byłam u gin na kontroli, dostałam na czas lotu lek na uspokojenie, bo chciał nie chciał troszkę się lotem każdy stresuje i w razie czego luteine. Specjalnie wybraliśmy Kos bo tylko 2,5h lotu. Wypoczywalam na basenie pod parasolka, co chwilę moczylam się w basenie i dużo pilam. Faktor 20/15, na brzuch miałam 50 z ziajki dla dzieci+ ciągle przykryty malym reczniczkiem. Z jedzeniem nie było żadnych problemów. Nawet zjechalismy całą wyspę. Więc jeśli wszystko jest ok- jedz i odpocznij :-D

Jeszcze jedno- nie czekaj zbyt długo, niektóre linie lotnicze mają ograniczenia co do wieku ciąży, trzeba mieć zaświadczenie o braku przeciwwskazań do lotu mniej więcej od 30tyg a niektóre już na pokład nie wpuszczają. Lepiej to sprawdź w biurze podróży. Poza tym lepiej jechać wcześniej w 2 trymestrże zanim brzuszek zacznie ciążyć, no i zanim upały będą :-D

Gość smileeeeee
Byłam w Grecji pod koniec 5m-ca. Bardzo zle sie czułam i praktycznie nie wychodziłam z klimatyzowanego pokoju. Wszystko to jest sprawa indywidualna. Przed wyjazdem czułam sie super,PO również. Czyli różnie moze byc. Teraz za nic w swiecie nie pojade jak zajde w druga ciaze.Nigdzie w cieple kraje.

Gość to i ja się wypowiem autorko
ja bym się nie zdecydowała. Najważniejsze byłoby dla mnie zdrowie mojego dziecka, a nie wylegiwanie się w ciepłych krajach zwłaszcza, że nie wiesz jak tam może być. W ciąży dziś jest dobrze, jutro możesz wylądować w szpitalu na podtrzymaniu. Nie wiesz jak zareagujesz na wysoką temperaturę, zmianę klimatu czy lot samolotem. Nie daj Boże się czymś tam zatrujesz i zagrozisz nie tylko sobie ale i dziecku, a jak z szczepieniami? Nie musisz się zaszczepić wylatując tam przeciwko jakimś lokalnym chorobom? Musisz wszystko wziąć pod uwagę, najlepiej skonsultuj się z 2 lekarzami co oni myślą o takim wyjezdzie w twoim przypadku. Słońce też nie jest zbyt wskazane a ciągłe go unikanie w ciepłym kraju bywa uciążliwe i wkurzające.

brzuch zakryty woda tylko z butelki krem do twarzy z filtrem 30 lub 50 by plamy nie wyszły jak najkrótszy lot wizyta u gina przed wylotem i jego poinformować

Gość tikal
ja bym nie podjęła takiego ryzyka

Gość Ustipa
Jeszcze do wypowiedzi myszki: - unikaj gwałtownych zmian temperatur: jakaś klima, wchodzenie do wody - powoli, żeby szoku nie było - pij dużo wody: butelkowej, niegazowanej, żeby się nie odwodnić - ja bym jeszcze zabrała już nie tylko w ciąży to ważne podkładki na kibelek, płyn do higieny z kwasem mlekowym, probiotyki jak lacibios femina - w ciąży łatwiej o infekcje - i płukanie jamy ustnej i mycie rąk też wodą z butelki Ale osobiście też bym nie ryzykowała chyba. Pozdrowienia!

Gość gość
I co Mama na Wakacjach? polecialas? juz widze jakis czas temu byl post ale aktualnie tematem sie zainteresowalam...

Gość podróżniczkaaaa
ja pierdzielę, jakie tu zacofane baby siedzą :D nie wierzę:D Jasne, że leć i baw się dobrze. To będą super wakacje :) Lot samolotem nie jest w ogóle niebezpieczny dla kobiety w ciąży- pytałam o to moich 2 ginekologów, sama leciałam w 6 mc na Sri Lankę i było super. Teraz jestem w drugiej ciąży (5 mc) i pojutrze lecimy do Tajlandii i Wietnamu + 2 letnie dziecko, które już zjeździło z nami 16 państw :D Weźcie ludzie wyjdźcie z tego ciemnogrodu i korzystajcie z życia, a nie tylko siedzicie przed kompem i biadolicie. A życie ucieka! :) Autorko- poważnie myślę, że te wszystkie przytyki to z zazdrości i frustracji. Leć i baw się dobrze!

Gość gość
Straszny ciemnogród,zrobiłaś sobie dziecko to siedz w domu na doopie... masakra co za baby tu siedzą albo siedzialy bo to temat z 2012r ale wracajac do temtu bo moze komus sie przyda ja bylam dwa lata temu w sierpiu w Turcji i byl to gdzies 16 tydzien ciąży lot zniosłam ok pobyt tez super, pilam duzo wody i napojów, troche leżalam w słoneczku troche w cieniu na zmiane i nic sie nie stało. oczywiscie nie skakalam do wody czy nie bylam w saunie ale dobrze sie bawiłam i odpoczełam i nie bylo to dla mnie żadne ryzyko podróżniczkaaaa ty nie boisz sie z tym dzieckiem teraz do tej tajlandii a propo trzesien ziemii itd. ja jednak jestem za krajami europejskimi w tym roku poraz pierwszy z nasza półtoraroczna córcią lecimy na wyspy kanaryjskie :)

Gość gość
a ja nie ryzykowalabym lezala ze mna kobieta, ktora urodzila w 30 tyg ciazy na wakacjach w cieplych krajach. Walczyli, zeby dziecko z matak sprowadzic do kraju. Opowiadala mi, ze wykazala sie tylko i wylacznie ignorancja i glupota, zalowala bardzo