Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość esss

Gdzie wyjechać na stałe?

Polecane posty

Gość esss
W takim razie powodzenia! :) Nie mogę się doczekać mojego startu w nowe życie. Najchętniej rzuciłabym to wszystko, spakowała się i wyjechała. Tylko zawsze zostaje ta obawa, że coś nie wyjdzie, że trzeba będzie wrócić... do niczego.

Gość najlepiej to niemcy
po 5 latach dostaje się obywatelstwo niemieckie

esss taka mysl jest najgorsza wlasnie , wiem po sobie, ja 2,5 roku jestem w Szkocji i poczatki byly tak zle ze plakalam i chcialam wrocic do Polski ! ale nie poddalam sie.. szybko poznalam mnostwo ludzi ktorzy nie pozwolili mi sie poddac ! i sie nie poddalam :) teraz mam swoj dom,cudownego faceta, prace a niedlugo byc moze zostane mama :) ( staramy sie ) wiec glowa do gory ! pamietaj tylko,zeby sie nie poddawac ! czytam sobie wlasnie to : http://www.stany.pl/pl/life_in_australia.html :D

Gość esss
arpad17 - dzięki, takie słowa motywują! Wiem, że początki są ciężkie i okrutne (moja ciocia wyjechała parę lat temu do Anglii, pamiętam jak płakała, że ledwo jej starcza na jakiekolwiek funkcjonowanie tam...) Muszę znaleźć w sobie tyle odwagi i determinacji, żeby przetrwać jakoś te pierwsze lata. Podziwiam Cię, Tobie z małym dzieckiem, na pewno musiało być bardzo ciężko.

Gość esss
Wyjeżdżałyście po skończonych studiach/kursach/z doświadczeniem? czy bez niczego i tam zaczynałyście wszystko od nowa? Bo zdaje sobie sprawę, że moje studia się tam nie liczą... słaba szkoła, inne standardy za granicą i w Polsce...

Gość Jajosmbnf
Mieszkam od ponad roku w Australii i jest to bardzo fajny kraj. Ale niestety żeby się tu dostać, trzeba załatwić masę formalnosci i wydać jeszcze więcej kasy. Nie wiem, jak to wygląda od strony osoby, która chce szukać tu pracy, bo jestem tu na innej wizie (znalazłam australijskiego męża ;)) ale wiem, że jest dużo zachodu z tym. No i poza odlegloscia (loty samolotem to masakra) i nadmierną ilością muzułmanów jest to super miejsce do życia. Poza metodą "na meza" możesz jeszcze spróbować przyleciec na wizę studencka, pracować można na 1/2 etatu i poszukać w tym czasie pracodawcy, który zasponsorowal by wizę na pełny czas pracy.

Gość esss
Metoda 'na męża' odpada, bo póki co mam już faceta :P Masakra, czytałam o tych kosztach.... Żeby tyle uzbierać, musiałabym przerwać studia (trochę mi szkoda), albo odkładać każdy grosz z 5 lat. A zależy mi na czasie, nie chcę już więcej się tu marnować. Jestem ambitna, lubię się uczyć, dlatego chciałabym wyjechać do Australii, początkowo kurs angielskiego + praca, a później jakiś college. A nie studiować tutaj o 'kant dupy' wrrr...