Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość r tr tt et

Ciaza a umowa czy cos mi grozi?

Polecane posty

Gość r tr tt et

W firmie w ktorej jestem pracuje 2 lata na Um. Zl. Jestem w 1szym mcu ciazy i chce poprosic szefa zebym mogla przejsc na umowe o prace, chce mu zwracac roznice w skladkach. Czy cos mi grozi jesli podpisze te umowe a po urodzeniu dziecka pojde na urlop macierzynski? pozdrawiam

Gość mnio
a co ma grozić za pójście na macierzyński?? inna sprawa czy szef się zgodzi na taki układ.

Gość r tr tt et
A czemu nie mialby sie zgodzic?

Gość r tr tt et
Nie rozumiem. Przeciez zwroce mu kase.

Gość skoro nie rozumiesz prostych
rzeczy lepiej usuń tę ciazę, dla dobra dziecka

Gość r tr tt et
ok. 200-300zl miesiecznie

umowa na najnizsza krajowa 1500 zł od tego składki pracownika to mniej wiecej 30 % , składki pracodawcy około 40 % do tego dochodzi podatek , itd

Gość r tr tt et
teraz mam umowe zlecenie i tak ze skladka emerytalna, moze byc nawet na najnizsza, ale niech bedzie, bo na pewno nie dam rady od razu wrocic do pracy :(

Gość mnio
no nie wiem -przy umowie zleceniu szef może tę umowę rozwiązać a jeśli da ci umowe nawet na czas określony to co najmniej do porodu musi cię zatrudniać. gdyby cię cenił to już dawno miałabyś umowę o pracę.

no to tylko pogratulować:o zajść w ciazę nie mając stabilnej pracy:o a ty myslisz ze pracodawca to będzie skakał z radości?? załoze się ze jak mu wyjedziesz z taką propozycją, od przyszłego miesiaca będziesz bez pracy

Gość r tr tt et
On jak ostatnio liczyl mowil, ze roznica jest kolo 300. Nie wiem czy bede miala sily szukac teraz nowej pracy.

ehh ja też nie rozumiem takiego podejscia , kurcze ja sie 2,6 roku prosiłam o um o prace i w koncu się udało, ale to tez nie oznacza ze trzeba od razu zaciązyc.:)

Gość mnio
to co sam szef ci to zaproponował? a umowa na jaki okres? czy może na czas nieokreślony?

Gość r tr tt et
Z tym szefem juz mialam rozne dziwne umowy, o tym jeszcze nie gadalam. Ciaza nie jest planowana, niespodziewana (tabletki i ginekolog mowil,ze najprawdopodobniej nie moge miec dzieci), ale nie zabije wlasnego dziecka - nie prosze tez o krytyke mojej sytuacji tylko o rady, co mozna zrobic.

Gość mnio
co do czepiania się to zus mógłby się czepić gdybyś od razu po otrzymaniu umowy poszła na l4 ale przy macierzynskim to nie sądzę.

co robić, co robić!! przede wszystkim myślec, a nie liczyć na to, ze ktoś pomyśli za ciebie:p idx do szefa, pogadaj, ale watpie, zeby poszedł na coś takiego. raczej powinnaś isę liczyc z nieprzedłuzeniem umowy

Gość r tr tt et
Przeciez kombinuje, tak? Mysle. Poki co umowe zlecenie mam do grudnia z mc terminem wypowiedzenia.

No ale umowa zlecenie nic Ci nie daje, nawet jak mu dasz l4 to Cie może zwolnic bo um zlecenie nie jest zawierana na podstawie kodeksu pracy.

ale wiesz zę przy umowie zleceniu nie jesteś chroniona?? mogą cie zwolnic w każdej chwili

Gość r tr tt et
Na umowie mam miesiac, wiec nie w kazdej chwili. Nic na to nie poradze, innej pracy nie znalazlam...

dobrze masz miesiąc wypowiedzenia, i co Ci to da ? Niestety nie przysługują Ci świadczwenia

Gość mnio
odnośnie zasiłku macierzyńskiego: "Reasumując, zasiłek macierzyński w wysokości 100% będzie przysługiwał tym zleceniobiorcom, którzy podlegali w chwili urodzenia lub przyjęcia na wychowanie dziecka dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu. Zasiłek ten będzie przysługiwał przez okres ustalony w Kodeksie pracy, jako okres urlopu macierzyńskiego, okres dodatkowego urlopu macierzyńskiego, okres urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego lub okres dodatkowego urlopu na warunkach urlopu. Podstawa prawna: art. 14 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2007 r. Nr 11, poz. 74 ze zm.)." więcej tutaj: http://www.eporady24.pl/umowa_zlecenie_a_ciaza_jakie_prawa_przysluguja_kobiecie_w_ciazy,pytania,2,79,2342.html

Gość r tr tt et
ew miesiac pracy wiecej