Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hanka hanka

karmienie piersia trudniejsze niz butelka?

Polecane posty

Gość hanka hanka

ktory rodzaj karmienia jest wedlug was bardziej wymagajacy,ktory wymaga wiecej czasu,energii zaangazowania i sily? karmie wylacznie piersia juz 4 miesiace i nie spie od 4 miesiecy w nocy,a raczej nie przesypiam nocy,karmie co 2 godziny,zastanawiam sie czy kobiety ktore od razu karmily butelka powrocily juz do w miare normalnego zycia i czy przez caly czas karmienia piersia trzeba wstawac w nocy co 2 godziny i ile to potrwa,dodatkowo moje dziecko odmawia jakichkolwiek posilkow poza piersia,slyszalam tez glosy ze tylko glupia kobieta bedzie sie tak poswiecac-oczywiscie nie wprost... czy naprawde kamienie piersia musi byc takim poswieceniem?

Gość mnio
moje dziecko skończyło własnie 3mies. i w nocy je tylko raz. je po kąpieli i śpi ok 9godz. bez przerwy -potem jedno karmienie i śpi dalej do 6-7 rano. a i karmię tylko piersią bo maluch nie toleruje butli.

Gość blablbalablbalblbalbalablablab
Ja nie karmiłam piersią w ogóle, mały przesypia całe noce już bardzo długo, nawet nie pamiętam ile. Ma teraz 8 msc, ale chyba jak miał 2,5msc (coś w tych okolicach) to już spał całą noc.

Gość blablbalablbalblbalbalablablab
Uważam, że karmienie piersią jest bardziej wymagające - odpowiadając na pytanie. :P

Gość Ja karmiłam podwójnie
i powiem ci że karmienie piersią jest bardziej męczące. Karmienie piersią wymaga twojego ciała i dspozycji na zawołanie , obojętne jak długo dziecko będzie chciało ssać. Moja malutka ssała 40 minut tak by sobie dobrze pojeść a każde skracanie jej tego karmienia kończyło się tym że była nienajedzona. W nocy podawałam odciągnięte mleko z butli (mleko nocne - odciągałam w 10 minut ) i takie karmienie trwało z 15 minut w czym czasem wyręczał mnie mąż żebym mogła odespać (w kazdy weekend i piątek). Za dnia karmiłam na zawołanie piersią i tak toczyło się życie do 5 miesiąca choć powiem że im później tym szybciej piła to mleko . Ja butelki miałam już wyparzone i przygotowane na noc i topiłam je po zużyciu w wodzie z płynem antybakteryjnym i tak czekały aż do rana żeby umyć i wysterylizować ;). Napewno karmienie piersią jest fajniejsze jak jesteś poza domem bo nie martwisz się o ciepłą wodę na mieszankę tylko przystawiasz dziecko , zakrywasz się pieluchą i jest ok . Ja mieszkam w kraju gdzie karmienie piersią jest tak jak w Pl mocno propagowane z tą różnicą że naturalne i mile widziane nawet poza domem.

Gość hanka hanka
straszono mnie ze bede miala problemy,ze dziecko nie bedzie spac w nocy,ze moze byc tak ze nie bedzie chcialo jesc innych pokarmow i tak jest,podjelam sie zadania a teraz mam problemy niestety

Gość mkkjhkhkj
Zalezy, czasami karmienie piersią jest tak traumatyczne i stresujące, że pozostaje butelka. Bywa że mleka masz za mało, dziecko się nie najada, płacze, nie chce ssać, rzuca się na prawo i lewo.... masakra. Wtedy butelka jest wybawieniem. Moim zdaniem, prawdziwym wyzwaniem jest karmienie przez odciąganie laktatorem. Nie dość że spędzasz kilka godzin dziennie podpięta do kabla (lub machając ręką - jak masz laktator ręczny), to trzeba sobie tak zorganizować czas, żeby zciągać wtedy, gdy dziecko śpi, i nie omija cię cała zabawa z wyparzaniem i myciem butelek. Wiem, o czym mówię, 8 miesięcy tak się już morduję:(

a ja karmię już 10 miesięcy i jestem zadowolona :)bardzo się ztego cieszę tylko w nocy jest troszkę gorzej ale przyzwyczaiłam sie do wstawania w nocy i karmienia teraz mój synek tak się nauczył że od 11 w nocy bo o tej chodzi dopiero spac w nocy do 3 nad ranem cały czas musi spać ze mna w łózku i prawie cały czas budzi sie na cyca i szuka go tak fajnie buzia jak go juz znajdzie to hap do buzi i ssie i spi dalej :)a po 3 biorę go do jego łóżeczka i sobie śpi nie budząc się z 4 godziny...

Gość moja koleżanka urodziłaaaaaa
karmię ponad rok, sztucznym nigdy nie karmiłam, ale kilka tygodno odciągałam i dawałan z butli i tak na poczatku karmienie butelka jest wygodniejsze, krocej trwa itp ale potem niczego wygodniejszego niz karmienie piersia nie ma :)

Gość tak karmienie piersia
jest o wiele trudniejsze, wymaga wiecej czasu, poswiecenia i generalnie wysilku, do tego dziecko bardzo dlugo nie przesypia nocy i trudniej jest je nauczyc takiego typowego rytmu dzien/noc, dlatego ja po urodzeniu drugiego szczescia zdecydowalam sie na butelke i nie zaluje w ogole.

Gość karmienie
Jak słyszę teksty, że karmienie piersią jest wygodne to mi wzrasta poziom agresji. Dla mnie to był koszmar. Jak się ma dziecko, które zje w 20minut i śpi 3-4h to ekstra, moje jadło tak jak mówisz - co 1,5- 2 godziny, po około 40-60minut. A żeby było śmieszniej to w przerwach też chciało ssać, tyle że nie smoczek, a właśnie pierś. Wytrzymałam 1 miesiąc i na skraju depresji zaczęłam odciągać do butelki. Trochę odżyłam. Po kolejnym miesiącu laktacja niestety zniknęła więc sięgnęłam po mm.