Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ancymonka21

do tych ktorzy biora slub w Polsce a wszystkie formalnosci zalatwiaja za granica

Polecane posty

jak jest z tymi zapowiedziami? place ksiedzu za granica a w Pl beda wywieszone? czy za spisanie protokolu sie placi? za co w ogole placi sie ksiedzu?

Gość gasha
skoro slub masz w pl to po co zapowiedzi za granica placic? my mieszkamy za granica, slub bedzie w polsce, i wszystkie formalnosci zalatwaimy tez w pl - zapowiedzi, protokoly, itp.

o zapowiedziach decyduje ksiadz z ktorym bedzie podpisany protokol (czy maja isc w waszej "zagranicznej" parafii czy tam gdzie bedzie slub). nie wiem czy sie placi za protokol, podejrzewam ze "co laska", wybieramy sie niedlugo do ksiedza tylko na dokumenty z pl czekamy

gasha - ksiadz mi powiedzial ze do tej parafiii w Pl juz nie naleze bo minelo pol roku... teraz moja parafia jest parafia za granica i wlasnie tam musze spisac protokol bo inaczej slub bedzie niewazny, chyba ze ksiadz z zagranicy da pozwolenie na slub (licencja), mowil ze dokumenty musza przejsc przez Misje Katolicka w Londynie, potem do kurii w Pl i nastepnie do mojej parafii... troche to zamotane ale mam nadzieje ze wiesz o co chodzi... tylko zalezy mi na tym zeby zapowiedzi byly wywieszone w Pl a nie za granica i nie wiem jak to zalatwic ;/

Gość stara mężatka
Coś ten ksiądz mataczy,moja siostra mieszka w Londynie a slub brała w Pl,wszystkie sprawy załatwiała w Polsce,jedynie nauki przedmałżeńskie miała w Londynie,ksiądz z Uk wystawił zaświadczenie że nauki są zrobine ,oni przetłumaczyli na język polski i dali księdzu w Pl,zapowiedzi były w PL

Gość gasha
ancymonka21 --> nie wiem na jakiego ksiedza trafilas - my normalnie bez problemu mamy wszytsko w pl zalatwiane. nie musimy zadnych papierow za granica robic. dziwne troche ze cie "wymeldowal" z parafii bo minelo pol roku ;/ w kazdym razie ja slub mam we wrzesniu - protokoly ade zalatwiac w czerwcu nauki i w poradni tez zrobimy wszytsko w trybie przyspeiszonym w czerwcu i zadnych problemow z tym nie mielismy ze za granica jestesmy a slub chcemy w pl. no ale jesli twoj ksiadz takie ma "widzi mi sie" to nie macie wyjscia:/ zycze powodzonka w zalatwianiu formalnosci :)

gasha - tez mam slub we wrzesniu :) ksiedza sie nie wybiera i bede musiala go przezyc...ale i tak bede chciala postawic na swoim i zapowiedzi beda wywieszone w Pl... dzieki i zycze Ci powodzenia w przygotowaniach do tego pieknego dnia :)

Gość gasha
ancymonka21 ---> my ksiedza wybralismy :P - co wiecej - wybralismy inny kosciol niz nasze parafie, do ktorych nalezymy :) a z jakiego mista jestes i ktorego masz slub? ja 15-go w Elblagu :)

gasha- ja caly czas pracuje za granica i jestem zdana na tego ksiedza, niestety nie mam czasu biegac za innym ;/ a slub bedzie w mojej parafii w Pl :) ja mam slub 29 wrzesnia, a jestem ze slaska :)