Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość elołeno

Chcę mieć SKLEP, czy spółka to dobry pomysł??

Polecane posty

Gość elołeno

chce otworzyć sklep ( kosmetyki- mało dostepny towar), jednak dysponuje tylko 10 tysiącami. Zeby taki sklep otworzyc tak naprawdę potrzeba 30-40 tysięcy. Czy warto wejsc w spółke z koleżanką?? Czy jest sznasa że zarobimy na siebie??

Gość efwefewefw
Tak jeśli znajdziecie dobrą lokalizacje i kolejne 20 tys na promocje sklepu. :classic_cool:

Gość elołeno
Lokalizacja nie ejst tu bardzo istotna bo to małe miasto i szybo roznosi sie wieść o nowo powstałych sklepach

Nie bo pieniądze kłócą. Poza tym czy taki wam interes pójdzie. Moja mam od 20 lat ma kilka sklepów z kosmetykami których u nas nie ma i raczej przychodzą do niej klienci stali, bardzo mało nowych. Nigdy bym nie podjął się otworzenia spółki bo dość, że kiedyś przyjdzie czas, że pokłócicie się to jeszcze stracisz koleżankę.

Gość ciekawy temata
a jaka jest marza na kosmetykach? musisz skalkulowac, czy to oplacalne

Gość elołeno
Nie boję się tego że się pokłócimy bo wtedy wiadomo ze można sie rozejść-jedna spłaca drugą z wkładu pienięznego do spółki, ale chodzi mi bardziej o to czy jest szansa zeby utrzymać ze sklepu 2 osoby?? wiadomo zusy po 1 tysiąc, wypłaty, opłaty stałe

Gość Żeberko
Mówiły jaskółki..... ja właśnie rozchodzę się ze wspólnikiem. Nic miłego!

Gość spolka to zly pomysl....
uwierz mi , bedziesz zalowac. w zyciu bym sie nie zgodzila na spolke.

Gość elołeno
stałe opłaty -czynsz w granicach 1200 zł - zusy 2000 zł ( dla 2 osób) -media ok 200 zł - wypłaty dla nas?? ok 4000 zł ( jeśli mnie to nie ma sensu bawic się we własna działanosc) A wiec musiałybysmy w miesiącu zarobic pona 7 tysięcy:-( Przeraża mnie to...czy to wogole jest realne?? Oprócz tego trzeba tez zarabiać na ciągle dofinasowanie i ulepszanie oferty firmy...

Gość elołeno
Niby zły pomysł ze spółką, wiem ale kurczę nie mam 30-40 tysiaków na działalnośc. A otwierać coś za 10-15 tysięcy to porażka. Dzis zeby cos sie rpzyjeło to musi być super a nie byle jak i najtanszym kosztem...

Gość elołeno
zarobek na kosmetykach to 30-40 procent(zalezy od produktu)

Gość Żeberko
Dzisiaj etat to najlepsze wyjście!!! Handel słabo idzie.

Gość Żeberko
Już widzę te kolejki po wasze kosmetyki...

Gość elołeno
żebrko a czym sie zajmowaliście?? jesli nie chcesz mowic dokładanie to powiedz przynajmniej jaka branża.. Wiesz ja znam ludzi którzy maja sklepy i nie narzekają, a na etacie mam pracę za 1500 zł wiec chyba jednak nie mam za wiele do stracenia??

Gość Żeberko
Ale jak ci nie pójdzie biznes to możesz nie mieć dokąd wrócić.

Gość kropka i kreska
A internetowy sklep?

Gość Żeberko
Moja branża to transport. Ale też znam kilka osób,które mają sklepy i coraz gorzej przendą. Niektórzy mają jeszcze stałych odbiorców i jakoś tam na koszty zarabiają kręcąc na fakturach, a reszta topi pieniądze rodziny. Dzisiaj sklep i restauracja to pralnia pieniędzy z zupełnie innych interesów.

Gość ciekawy temata
jesli to Twoja pierwsza dzialalnosc to przez dwa lata moglabys placic preferencyjny zus ( to jakies 400zl/miesiac ) a tak z ciekawosci to jaki jest metraz lokalu i jak duze jest miasto? pytam, bo u nas na glowy popadali z czynszami-miasto male 10tys, a ja place za 26m 1200zl i cena nie podlegala negocjacji :-O -za media na bank nie bedzie 200zl -woda-po najmniejszej lini oporu 1m to jakies 10-15zl -sam prad to 200zl (chyba, ze nie doswietlasz i masz mega wielka witryne i duzo swiatla w pomieszczeniu) -smieci- w zaleznosci od ilosci 30-70zl/miesiac a gdzie ogrzewanie w sezonie zimowym, a gdzie koszty telefonow? musisz WSZYSTKO policzyc inaczej dooopa

Gość elołeno
internetowy sklep oczywiscie też wówczas bedziemy prowadzic równolegle... Zeberko Ja sie jeszcze zastanawiam czy nie lepiej na poczatku zostać na etacie a zatrudnic jakąs studentke na zlecenie?

Gość elołeno
Tak to bedzie moja/nasza pierwsza działanośc. Wiem ze na poczatku sa znizki ale ja juz biorę pod uwage ten gorszy wariant ktory bedzie za 2 lata. Co z tego ze teraz zarobimy na siebie jesli za 2 lata nie damy rady?? Musimy odrazu zarabic tyle że bedzie nas stać na opłatę pełnowaryosciowego zusu...

Gość elołeno
lokal w granicach 30-40 metrów u nas w takiej cenie. Bede szukała lokalu przede wszytskim z centralnym ogrzewaniem, nie chce zadnych butli gazowych czy farelek. miasto 20 tysiecy

Gość Żeberko
Jak nie pilnujesz interesu osobiście, to po ptokach. Zaraz coś zginie, albo kasa sie nie odliczy. A branżowe kontakty gdzie nawiążesz będąc w starej pracy?

Gość elołeno
ciekawy temat a ty jaka branża?

zdziwię sie jeśli przez pierwsze miesiaće cokolwiek zarobicie . cokolwiek . odradzam , serdecznie odradzam spółkę . W moim biznesie nawet mój mąż nie jest ze mną spółką a co dopiero koleżanka . Jak nie macie pojęcia o realiach a oczekiwania jak widze spore - niesnaski pojwaią sie lada moment .

Gość ciekawy temata
jest jeszcze inne rozwiazanie tnace koszta rejestracja firmy za granica, np w UK koszty 2x mniejsze, a emerytura z odprowadzanych skladek 2x wieksza zyjemy w zlodziejskim panstwie niestety, placa maly zus tylko 150zl idzie na ubezpieczenie emerytalno rentowe, a az 250zl na zdrowotne! to jakas paranoja nawet jak pracujesz na etacie i otwierasz dzialanosc musisz placic zdrowotne pomimo tego, ze masz je juz oplacone a jak zachorujesz to co? dostaniesz 2x wiecej pieniedzy na leczenie? oczywiscie , ze nie nie moge zrozumiec jak panstwo moze tak doopczyc ludzi 😠

ponadto kosmetyki i to jeszcz z górnej półki dobre są w bogatych dużych miastach . W mieście 20 tys zaraz Rossman sie otworzy albo inna sieciówka i doopa .

Gość Żeberko
ciekawy temat W UK emerytura dla wszystkich jest taka sama, na dzień dzisiejszy ok 100f tygodniowo. Ale warunkiem jej otrzymania jest ukończone 67 lat i nieopuszczanie wysp przez więcej niż 138 dni w roku, czyli żeby musisz tu mieszkać żeby pobierać emeryturę. Ja mam firmę w UK i płacę składki ok 40f miesięcznie.

Gość elołeno
Aha czyli według was bez kominowania nie ma szans na utrzymanie sklepu na dwie osoby?? Ale z drugiej strony sklepy czesto zatrudniaja po 2-3 osoby i jakoś dają radę

Gość elołeno
strasznie mnie kusi zeby cos swojego otworzyć tym bardziej ze zarabiam gówniane pieniadze. Nie mam za duzo do stracenia . Nie myslalabym o swojej dzialalnosci gdybym zarabiała 3 tysiące