Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ola888888

mononukleoza-czy ktores dziecko chorowalo?

Polecane posty

Gość ola888888

córka ma 2 lata i ma najprawdopodobniej mononukleoze, napiszcie jak ona u was wyglądała i jak długo goraczka i stan podgoraczkowy sie utrzymywał.Szaleje z nerwów.

Gość izadddddd
czym sie objawia ta choroba?

ja chorowałam :) a moje dziecko na cytomegalię, to bardzo podobna choroba niczym specjalnym nie grozi, ale przez pierwsze dni może być wysoka gorączka ale nie musi objawy są podobne do świnki - opuchnięte węzły chłonne pod szyją i możliwy lekki obrzęk twarzy także obrzęk organów wewnętrznych - szczególnie śledziony i wysoki poziom białych krwinek, monocytów chyba

Gość ola888888
moja ma nawroty goraczki-6 dni nie ma a potem 4-5 dni ma., monocytow tez miała podwyzszony poziom.Martwi mnie ta goraczka

aha - dziecko może nie chcieć jeść - nie zmuszaj - to ochronne działanie samego organizmu, któy mając powiększone wszystkie narządy trawienne nie chce jeszcze bardziej ich obciążać i w żadnym wypadku nie pozwól, aby jakiś bniedokształcony lekarz przepisał jej na to antybiotyk z grupy penicylin bo może się to skończyć ostrą reakcją alergiczną to się leczy tylko i wyłącznie objawowo, tylko leki przeciwgorączkowe, o ile wiem

może być chora nawet 3-4 tygodnie, tyle może to trwac do ustąpienia gorączki i obrzęku

Gość ola888888
ja jestem zrozpaczona-codziennie prawie jestem z córką u lekarza , który mówi ze temp moze byc nawet przez 6 tyg.

Gość ola88888888
mzo ktos jeszcze cos napisze

Gość ola88888888
z Zabrza jestem

Gość ola88888
proszę moze ktos jeszcze się z tym spotkał

Gość doradcy
chrzesnica mojej koleżanki właśnie przechodzi; bolało ją gardło 2 dni, a potem miała gorączkę przez 2 tyg., bardzo poruszyły się jej wyniki krwi, w szpitalu podejrzewali białaczkę, miała w usg powiekszona sledzione i wątrobę; na szczęście, na hematologii stwierdzili że to nie białaczki i kazali iść na oddział zakazny; mądry zakaznik dał antybiotyk i po 1 dawce gorączka spadła; powiedział że anonimowość jest nieocenione chorobą i wymaga dużo szacunku; radzę skonsultować dziecko z dobrym zakaznkiem

Trwa 3-4 tygodnie. Nie podawac antybiotyku z grupy penicylin, ale mozna antybiotyki makrolidowe (szczegolnie, ze moze sie wywiazac ropne zapalenie migdalow). Powiekszona watroba i sledziona to czeste objawy. Mononukleoze mozna potwierdzic badaniem krwi Odczyn Paula-Bunnella-Davidsohna, ale u malych dzieci wynik nie zawsze bedzie pozytywyny ( u doroslych tak). Wszystko bedzie dobrze, tylko dziecko moze byc dlugo oslabione po chorobie.

Gość doradcy
wcześniej pisałam z komórki dlatego jest dużo błędów, powinno to wyglądać tak: "chrześnica mojej koleżanki właśnie przechodzi; bolało ją gardło 2 dni, a potem miała gorączkę przez 2 tyg., bardzo pogorszyły się jej wyniki krwi, w szpitalu podejrzewali białaczkę, miała w usg powiększoną śledzione i wątrobę; na szczęście, na hematologii stwierdzili że to nie białaczki i kazali iść na oddział zakaźny; mądry zakaźnik dał antybiotyk i po 1 dawce gorączka spadła; powiedział że mononukleoza jest niedocenianą i lekceważoną chorobą i wymaga dużo szacunku i trzeba się nad nią pochylić, bo niby objawów strasznych nie ma, ale moze dać poważne powikłania; radzę skonsultować dziecko z dobrym zakaźnikiem; chrześnica koleżanki chodzi do podstawówki i ma zakaz ćwiczenia na w-f do końca roku