Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość vitalia1974a

badania hormonalne

Polecane posty

Gość vitalia1974a

Dostałam skierowanie od ginekologa z przychodni na badania hormonalne. Może ktoś się orientuje czy są one płatne czy refundowane z NFZ.

Jeżeli dostałaś skierowanie od lekarza z NFZ to będą bezpłatne. Tylko zazwyczaj jest tak, że musisz je zrobić w konkretnym laboratorium, do którego masz skierowanie.

Gość Krzywatutka
odbiegając nieco od tematu - macie już plany, co będziecie robić w Sylwestra?

Gość vitalia1974a
Jak już zrobię te badania to będę się pewnie bzykać.

Gość vitalia1974a
najbardziej lubię na pieska. ciaśniejsza dziurka jest też d o dyspozycji

Gość vitalia1974a
No to widzę że sobie podyskutowałam. Też mi się wydawało że powinny być refundowane. Ale byłam dzisiaj w laboratorium tej przychodni z której dostałam skierowanie od ginekologa z NFZ i poinformowali mnie że badania są pełnopłatne.

Gość w praktyce badania hormonalne
refundowane przez NFZ można wykonać chyba tylko w szpitalu. Ja tak właśnie robiłam. Dostałam skierowanie od ginekologa na oddział, na którym on pracuje i badania miałam wykonane w trybie pobytu dziennego. Warto poszukać lekarza, który da takie skierowanie, bo jeśli trzeba przebadać więcej hormonów, to wychodzi to dość drogo (w moim przypadku, gdybym chciała zrobić badania w laboratorium poza szpitalem, zapłaciłabym ok. 350 zł).

ja miałam skierowanie od lekarza na badania w laboratorium szpitalnym ale badania były płatne

http://www.nfz.gov.pl/new/art/4816/vademecum_2012_03_06.pdf Na dole strony 54. "kieruje na badania O potrzebie skierowania na badanie decyduje lekarz. Lekarz specjalista może kierować na wszystkie badania diagnostyczne niezbędne do rozpoznania choroby, postawienia diagnozy i prowadzenia terapii. Badania diagnostyczne, na które kieruje lekarz specjalista, wykonywane są na podstawie skierowania w miejscu wskazanym przez lekarza. Na badania takie jak rezonans czy tomografi a (ambulatoryjne świadczenia diagnostyczne kosztochłonne ASDK), również kieruje lekarz z poradni specjalistycznej. Pacjent może je jednak wykonać w wybranej przez siebie pracowni, laboratorium czy zakładzie diagnostycznym. Pacjent nie ponosi żadnych kosztów badań. Pobieranie dodatkowych opłat za badanie (np. za baterie do aparatu Holtera) jest niczym nieuzasadnione. kieruje na badania kontrolne Jeżeli pacjent objęty stałą opieką specjalistyczną wymaga wykonania badań kontrolnych, skierowanie wystawia lekarz z poradni specjalistycznej. Świadczeniodawca pokrywa także koszty wykonania zleconych badań. Dotyczy to również lekarza specjalisty, do którego pacjent ma prawo zgłosić się bez skierowania." :)