Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość klokil

mam pare pytań do honorowych krwiodawców

Polecane posty

Gość klokil

chcę zostać dawcą krwi i mam pare pytań: - czy to prawda, że jak się odda krew to już trzeba oddawać przez cały czas ponieważ potem organizm sam produkuje jej więcej i trzeba oddawać? - ile tej krwi się oddaje w mililitrach? - czy potem mogę zle się czuć? podobno na początku bardzo dużo się śpi po oddaniu? - jakie są przeciwskazania oprócz chorób, np. słyszałam, że nie mogą oddawać osoby z tatuażami, z migreną? - czy liczy się moja waga, wzrost? Podobno poniżej 50 kg jak ktoś waży to nie pobierają? Na razie tyle, jak coś mi się przypomni to będę pytać. Proszę o poważne odpowiedzi.

- nie trzeba oddawać stale - organizm produkuje tyle krwi, ile potrzebuje - o ile pamiętam kobiety 450 ml, faceci 600 ml - po może być Ci trochę słabo przez niedługi czas - po tatuażu przez pół roku nie wolno, jak i przy schorzeniach zakaźnych. Migrena taką chorobą nie jest. - nie słyszałam o tym, żeby liczył się wzrost i waga, chyba że masz skrajną niedowagę

Gość klokil
dziękuję

Gość OTAOROoopvokr
A po co chcesz oddawać krew ?

Gość klokil
OTAOROoopvokr z potrzeby serca

Gość OTAOROoopvokr
:D he he dobre

Gość ytui
nam babka na zajeciach powiedziala, ze ci ludzie co oddaja regularnie krew to potem maja taki własnie problem, ze nawet jakby juz nie chcieli to musza sie pozbywac okreslonej ilosci krwi z organizmu

Gość hhhjgfhdghj
Tam wyżej to nie do końca prawda. Nie chodzi o stosunek wzrostu do wagi, tylko o to, że aby oddawać krew musisz ważyć minimum 50 kg - niezależnie od tego, czy masz 130 cm, czy 180. Poza tym wszyscy oddają tyle samo - 450 ml. To, że jak się raz odda, to już trzeba oddawać, jest największą bzdurą :d. Po oddaniu każdy reaguje inaczej. Przez 24h po oddaniu możesz czuć się osłabiona, absolutnie nie powinnaś pić alkoholu lub intensywnie ćwiczyć. Ja zaraz po muszę się przespać ze dwie godzinki, a później nie czuję, że w ogóle oddałam krew :).

Gość ytui
nie chodzi o jednorazowe oddanie ale o regularne przez kilka dobrych lat - tak nam mówili na zajeciach z fizjologii krwi

Gość klokil
a jeśli będę odawać przez dłuższy czas to co ile tygodni, miesięcy sie oddaje?

Gość oo jesssu
kobiety moga oddawac co 3 miesiace, faceci co 2 :)

Gość oo jesssu
ytui, nie wiem kto prowadzil te zajecia, ale to jest wielki mit, ktory byl obalany tysiace razy.

Gość ytui
najważniejsze, że dają 5 czekolad potem

Gość cxdfshs74586497
1) nie trzeba oddawac później nic sie nie dzieje złego 2) 450ml 3) lekkie osłabienie, ale zależy od organizmu chyba 4) trzeba być ogólnie zdrowym 5)waga minimum 50kg, wzrost bez znaczenia

Gość cxdfshs74586497
1) nie trzeba oddawac później nic sie nie dzieje złego 2) 450ml 3) lekkie osłabienie, ale zależy od organizmu chyba 4) trzeba być ogólnie zdrowym 5)waga minimum 50kg, wzrost bez znaczenia

Gość cxdfshs74586497
czekolad 8 sie dostaje a nie 5 🖐️

Gość cxdfshs74586497
czekolad 8 sie dostaje a nie 5 🖐️

Gość TO CHCESZ
oddać krew żeby czekoladę dostać? Trochę to głupie...