Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość taka sobie jedna mama

Ciąża doszczętnie zniszczyła mój organizm. Szczerze o ciąży.

Polecane posty

Zawsze marzyłam o dzieciach. Nie o jednym. Chciałam miec swoja gromadkę. Niestety wiem, że więcej dzieci już nigdy miec nie będę, nigdy nie urodzę. Dlaczego tak mało mówi się o tym jak ciąża wyniszcza nasze zdrowie? Jak odmienia nasze życie? Po porodzie pozostały mi wielkie blizny, rany i pieniadze w aptece. Z młodej atrakcyjnej dziewczyny stalam sie potworem. Na nogach mam żylaki i popękane naczynka. Ohydne rozstępy na brzuchu szerokości ok 2,3 cm a długosci gdzies ok. 10 - nie licze juz nawet tych na udach czy biodrach. Na początku ciąży wypadła mi większośc włosów, biust obwisły i swlaczały. Zdrowe i zadbane zęby - teraz odczuwam ból, nie byłam jeszcze na wizycie kontrolnej ale domyślam się że nie mogę spodziewac sie niczego dobrego. Hemoroidy tak bolesne, ze kazda wizyta w toalecie to trauma. Cukrzyca. Moje malżeństwo to porażka, nie wyobrażam sobie współżyc od czasu porodu. Przestalismy wspołzyc juz w 3 mc ciąży, tak jest do dzisiaj. Mysle o rozwodzie. Nic nie wrocilo do normy a na pewno nie wygląd mojej waginy. Nie wspomne o dotkliwym bólu którego nigdy nie zapomne, choc większosc osób twierdzi ze jest inaczej. Pytanie do Was kobiety. Dlaczego tak mało mówi się szczerze o ciąży ? O porodzie ? Czy naprawde istnieją kobiety którym maluszek wszystko rekompensuje ? Czy miłosc do dziecka naprawde rekompensuje bycie potworem ? Ten dotkliwy i niezapomniany ból ? A może tylko tak sobie to tłumaczycie by zagluszyc wspomnienia i realny obraz tego wszystkiego ? Czy moze to wszystko są klamstwa, okłaujecie inne kobiety bo twierdzicie że skoro wy przez to przeszylyscie to dlaczego inne miałyby tego uniknąc? Nie twierdzę, że na każdego ciąża tak działa. Jest na pewno wiele kobiet którym ten błogosławiony stan służy. Cieszą się wspaniałym zdrowiem i wyglądem. Niestety ja do nich nie należę.

Wspolczuje naprawde :( Ja jestem w 3 ciazy i nic z takich "skutkow negatywnych " ciazy nie mam.. Wydaje mi sie,ze masz depreche :( Moze tak naprawde nie jest tak zle ? Zrob cos dla siebie ? Bo tak byc nie moze :(

Gość Ty jestes jedna za wszystkie
Ty jedna pozbierałaś wszystkie skutki negatywne chyba jakie można miec i innym kobietom nic już nie zostało... :D Kurde, ja też urodziłam dziecko 2 lata temu i jakoś nic z tych rzeczy nie mam. Myślę już o drugim. Jak ma się taki organizm jak Ty to nawet jak weźmiesz zwykłe tabletki bez recepty to będziesz miała wszystkie skutki uboczne opisane w ulotce... Na szczęście nie każda kobieta ma takiego pecha. Współczuję, bo hahhaha takie przeżycia dla mnie też były by maskarą :D

zależy od kobiety. Ja miałam cc prawie na życzenie (no, przynajmniej z wielką ulgą przyjęłam fakt, ze jednak cc) - jestem 3 miesiące po i nie jest najgorzej. Mam za duzo ciałka tu i ówdzie, ale na wdechu włażę w stare ciuchy;);) Poza tym nie jest źle. Na współżycie miałam akurat ochotę jeszcze w szpitalu:) Chyba zależy od osoby. Ja tam się po prostu nie przejmuję wyglądem, staram się być zadbana, ale snu mi to z powiek nie spędza. I tyle

Dokladnie tutaj chyba genetyka gra duza role,ja naprzyklad sie modlilam choc o dwa kg zeby mi po ciazy zostalo,nic z tego ...w ciazy przybieralam normalnie a z porodowki wychodzilam juz jako chudzielec i naprawde zero rozstepow ani sladow ciazy,ale moja mama miala tak samo ..

Gość To dziwne bo
Ja dziś przeglądałam swoje zdjęcia sprzed sóch lat i prawdę mówiąc nie jestem już tą dziewczyną. Mam wiszącą skórę zamiast sprężystego jak kiedyś brzucha, mam obniżony biust , rozstępy na brzuchu i udach i to wszystko pomimo tego że bardzo dbałam o natłuszczanie i nawilżanie skóry jak i o wagę w ciąży . Ja miałam nadciśnienie, wielowodzie (stąd wielki brzuch którey teraz wisi). Ja nadal tęsknię do prawdziwej siebie sprzed tych dwóch lat ale nie obwiniam za to ciąży a jedynie swoją genetycznie słabą tkankę lączną i zwyczjnie swój organizm. Po jednym dziecku mam ciało jak po dwójce choć znam przypadki gdzie po trójce kobieta wygląda świetnie więc to już takie geny i nic się na to nie poradzi.

Nie jest taka pewna tego czy genetyka gra tak 'duzą rolę'. Moja mama urodziłą troje dzieci i żadnych rozstępów nie miała. Wręcz przeciwnie. ------> w 3 miesiacu ciazy tez zadnych takich objawow nie mialam. Rozstepy pokazaly mi sie dopiero ok 7, zylaki i naczynka rowniez. Figurę mam jak z przed ciazy ale coz tego ? Jak mialabym pokazac to ochydne cialo męzowi ? Ochote na seks tez mam ale jak sie niby pokazac? Najbardziej smieszy mnie jednak to jak inne kobiety udają że po porodzie 'tam na dole' wszystko wraca do stanu z przed. hahahaha nie wiem jak mozna byc takim zakłamanym. dziecko to nie tampon czy penis :) To prawie tak jak wmawiac ze po seksie nadal jestes dziewicą,

Gość dom jest zapewne teściowej
A skąd pomysł, że kobiety, które nie mają żadnych negatywnych skutków po ciąży, nie są szczere? Pewnie myślisz, że tak naprawdę wyglądają tak jak ty, tylko na kafe udają, że jest inaczej? :D Otóż wyobraź sobie, że na ogół ciąża nie wyniszcza zdrowia samicy, czy to ludzkiej, czy zwierzęcej, bo do tego jesteśmy stworzone, by nosić i wykarmiać potomstwo. A to, że ciebie spotkało tyle dolegliwości świadczy o tym, że i przed ciążą nie byłaś okazem zdrowia, widocznie nie zdawałaś sobie z tego sprawy, i dziecko zabrało ci to, co miało, a dla ciebie zostało za mało.

Gość zagalla
jestem po porodzie sn i uzywam tamponow rozmiaru mini, wieksze mi nie wejda:D nie kazda ma tak jak ty, widac na kogos musialo trafic:D ja nie narzekam, maz tez nie, zaraz spadam na calkeim fajne sobotnie bzykanko:D byeee:D

No i jeszcze agresywnie atakuje :D To, że ty masz wiadro i popękałaś, a mąż na ciebie patrzeć nie może, nie świadczy, że wszystkie mamy tak samo :D Dziewczyno :D

nigdy w to akurat nie uwierze co tutaj jest pisane, zbyt wiele położnych znam które zbyt wiele widziały. ale rozumiem ze takie zgrywy jakie to jestescie fajny i nienaruszone dziewice po ciazy sa po to by zagluszyc rzeczywistosc

Gość tez mama
cholerna egoistka!

Gość w złym dziale dodałas temat :-
no autorko jak myslałas ze cie tutaj pocieszą to jestes w błedzie. w tym dziale cieszą sie z cudzego nieszczescia a jak takowego nie opisujesz to nastapi licytacja ich zalet. tutaj kobiety po porodzie mają super gładkie cipki bez blizn oczywiscie, zero zaburzen hormonalnych libido oczywiscie jest ogromne no bo jak pisałam hormony nie wariują zero pajaczków rozstepów i zeby jak z reklamy.

Moge poslac foty w stroju kapielowym na maila :) he he smieje sie..:P Jesli chodzi o sex to po porodach szczytuje dluzej i szybciej :)

Gość hola hola koleżanko
nie pluj jadem i nie uogólniaj "Najbardziej smieszy mnie jednak to jak inne kobiety udają że po porodzie 'tam na dole' wszystko wraca do stanu z przed. hahahaha nie wiem jak mozna byc takim zakłamanym. dziecko to nie tampon czy penis To prawie tak jak wmawiac ze po seksie nadal jestes dziewicą" a kto ci powiedział że każda ma tak jak ty miałaś?? ty masz wiadro więc inne na pewno tak samo?? proste myślenie ale rozczaruję cie każda z nas jest inna ja po porodzie sn dopiero zaczęłam wyglądać kobieco ale mam teraz wreszcie biodra wcześniej nie miałam ich wcale, fajny cyc a moja waginka spokojnie wróciła do rozmiarów sprzed porodu, nie mam praktycznie żadnych śladów po ciąży, porodzie i ani jednego rozstępu tylko dzidziuś mi o tym przypomina ale nie musi mi niczego rekompensować, tylko że ja go chciałam..... może z tym masz problem. PS wydaje mi się że to jakieś sobotnie prowo Noxi.....

Gość jakaś walnięta jesteś.......
Sama napisałaś na końcu, że są kobiety, którym ciąża służy. To dlaczego, kiedy te właśnie kobiety piszą, że nie mają po ciąży żadnych problemów, rzucasz się jak wesz na grzebieniu, że są zakłamane i nigdy nie uwierzysz w te brednie? :D

Gość biedroneczkisafkropeczki
i mi cycki wisza jak worki po ponad rocznym karmieniu.tzn.zawsze byly spore to i szansa na opadanie,ale po karmieniu zmiana jest ogromna.Rozstepow nie ma,ale porod wspominam tak,ze mysl o kolejnej ciazy doprowadza mnie do ataku paniki.

Gość Do dom teściowej
Otóż widać ze masz braki wiedzy Skad pomysł To nie pomysł tylko fakt To facet jest do rozdawania nasienia i pozostaje sprawny i gietki Kobietę ciąża wyniszcza Skoro tego nie wiesz ... Mało wiesz :o Poszukaj artykułów na ten temat jeśli nie wierzysz

Gość backspace me
urodzilam dwoje dzieci jedno sn drugie cc poza blizna po cesarce nie mam zadnych sladow po ciazy dzieci maja 5 i 2 lata ani rozstepow, nadwagi-nic dbalam o siebie przed ciaza, w trakcie i po sa kosmetyczki, dobre kosmetyki, fitnes kluby troche samozaparcia i ogarnia sie swoje cialo trzeba chceiec a nie jęczec tak jak ty narzekasz na zeby? wybierz sie do stomatologa i dzialaj a nie placz masz problem z pochwa-pytaj gina o plastyke pochwy, poodobnie hemoroidy, sa zabiegi, leki, masci na ich usuniecie badz leczenie rozstepy-dobra kosmetyczka i laser dziala cuda nadwaga i malo jedrne cialo-cwicz i tyle jeszcze cos?? swoja droga mam wrazenie ze to jakas prowokacja majaca na celu zdyskredytowanie matek jako kobiet atrakcyjnych .....

Gość hola hola koleżanko
jakiś dziwoląg z ciebie albo faktycznie masz niezłą depresję, dawno urodziłaś?? A co to za straszne blizny po porodzie o których piszesz?? tam nie mogą być duże blizny bo nawet jakby nacięcie było po dwóch stronach to po zrośnięciu nie widac tego zbytnio. Najczęściej tak tną jak ma miejsce brak współpracy z położną lub słabizna fizyczna

Czego nie zrozumiałaś? Przeliterować, czy co? Jeśli przed ciążą miałaś wystarczający poziom np.wapnia w organizmie, to dziecko zabierze część, a tobie zostanie tyle, ile trzeba. Tak to natura zorganizowała. Ale jeśli miałaś mniej, niż należy, to powylatują ci zęby, to chyba logiczne? No ale czego ja oczekuję od kobiet, które pierwsze badania w życiu przechodzą dopiero w ciąży, bo lekarz im kazał :D Ciemnogród!

Gość mamamalekM1985
ja waze mniej niz przed ciaza, jeden rozstep mi sie zrobil, biust no coz ale chcialam karmic i caly czas to robie, to dla mnie wazniejsze niz obwisle cycki.....generalnie wyglad taki sam. za to w ciazy w trzecim czwartym i polowe piatego miesiaca mialam tak ze z lozka wstac nie moglam bo mi rzygi prawie uszami wylatywaly, nie moglam jesc, pic, czuc zapachow. zgadzam sie ze genetyka ma znaczenie, w ciazy smarowalam sie oliwka razdziennie lub raz na dwa dni, 9 miesia kompletnie odpuscilam bo mi sie nie chcialo, a jeden rozstep mi sie zrobil. porod katastrofa, sama rodzilam brak znieczulenia zielone wody. a jednak chcialabm miec jeszcze jednego dzidziusoa. mama 7 miesiecznej niuni

Gość mamamalekM1985
tak mi zeby tez polecialy, zaczely sie kruszyc, na szczescie te z tylu...:)

Gość dziwi mnie , że jesli kobieta
pisze, ze ma po porodzie wiadro, rozstepy , obwisly biust, to te, ktore nie rodzily natychmiast przyjmuja to za cos, co ma dotyczyc wszystkich. Jesli mowi, ze ani wiadra, ani rozstepow, ani wiszacych piersi, to jej nie wierza. Poniewaz ciaza jest stanem fizjologocznym nie ma powodu wyniszczac , chyba,zeby sie rodzilo rok po roku przez wiele lat w warunkach niedozywienia, stresu itd. organizm w czasie ciazy i karmienia mobilizuje sie, wytwarza dodatkowo hormony. W dawnym NRD zaowdniczkom, alby mialy lepsze wynii zalecano zachodzenie w ciaze, poem ja przerywano - znana sprawa. Kobietom po porodzie najczesciej poprawia sie cera i wlosy, przestajamiec bolesne miesiaczki ( to statystyki, choc i ja tego doswiadczylam). Przeciez kobiety sa bardzo rozne. Rozna budowa, rozny stan zdrowia, geny. Czesc kobiet wyglada tak, czesc inaczej, nie tylko w ciazy. niektore kobiety wczesniej sie starzeja, siwieja, maja zmarszczki, inne nie.itd itp.

Gość bbbhhhhmmmmmmm
dom jest zpewne tesciowej pokaz mi jedną kobiete która przed ciąza bada poziom wapnia!

Gość A prawda jest taka, że...
Niestety prawda jest taka, że kobieta, która choć raz urodzi, już nigdy nie powróci do pierwotnego stanu. Chodzi mi głównie o blizny po nacięciach przy porodzie, zależy też od lekarza, jak je zeszyje. Resztę skutków ciąży i porodu da się nadrobić wg mnie potrzeba na około pół roku, nie krócej, bo co nagle, po diable i skóra stanie się zbyt wiotka tu ....i tam. Sam poród jest ogromnym wysiłkiem dla organizmu, który potem jest bardzo osłabiony i to odbija się na zdrowiu kobiety. To przeogromna miłość macierzyńska do dziecka pozwala nam zapomnieć pamiętnych doznaniach i skutkach porodu. Takie życie. Nie wszystkie kobiety nadają się do bycia mamą wielu pociech, niektóre z ledwością urodzą jedno, a innym ciąża służy i bez problemu rodzą kolejne dzieci, jak ze skutkami u nich, tego nie wiem, ale wiem, że nie obędzie się bez nich.

Nie wiem, w jakim towarzystwie się obracasz, ale ja badałam i wszystkie moje znajome również. Załamujesz mnie w tym momencie, naprawdę. Badałam choćby po to, by nie mieć problemów z zębami, o innych powodach już nie będę pisać, bo widzę, że perły przed wieprze normalnie :O Kąpiesz się też li i jedynie na Wielkanoc? :O

Gość bbbhhhhmmmmmmm
nie ja sie kąpie przed Bozym Narodzeniem w przeręblu tylko krótko bo zimno ale za to jaka oszczednosc wody i ogrzewania!