Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ndjif

ustna matura z niemieckiego - mówić z akcentem czy nie?

Polecane posty

Gość ndjif

jak np. będzie słowo "wir" - my, to mowić tak jak jest napisane, z tym polskim akcentem, czy "wija", z takim już nieco niemieckim?

Gość SMRODEX
po polsku ty angedojczu ty w maturze chodzi o to że musi cię belfer zrozumieć

Gość ndjif
To gdybym powiedziała "wija", to by nie zrozumiał?

jakkolwiek nie powiesz to i tak nie bedzie ''po niemiecku'' tego sie nie wymawia WIJA tylko troche inaczej, czego sie nie da przepisac na polski. Wejdz chociazby na tlumacz google i pusc na glosniku, posluchaj. Poza tym - wymowa zalezy od rejonu, niektorzy Niemcy wymawiaja twardo ''r'' inni wcale. :)

Gość ndjif
**Mychol - Wiem, że jakkolwiek bym nie powiedziała, to nie będzie po niemiecku, bo nie jestem rodowitą Niemką, dlatego napisałam, że "NIECO po niemiecku". Ale lepiej jest właśnie tak nieco po niemiecku "wija" czy "wir"?

mi sie wydaje, ze wir to tak chamsko az. Uczac sie tego jezyka uczysz sie takze wymowy wiec powinnas sie starac poprawnie wymawiac a nie ''po swojemu'' ale moze trzeba inaczej.. :)

Gość dsfg
myślałem, że o akcent ci chodzi, ale z postu wnioskuję, że pytasz o wymowę. Wymawiać poprawnie tak jak uczą, tzn. wija, iś, na pewno nie wir czy ich; jak umiesz akcentować to rób to, ale wątpię; Niemcy mówią zupełnie inaczej iś to zamiast ś jest taki dźwiek jak mówimy hihi i ten szum; wija takie krótkie j ty raczej tak nie potrafisz, więc mów jak uczą

Gość Endefis
wez ze sobą tez obywatelstwo niemieckie zeby było wiarygodniej ;/

Gość ndjif
**Mychol - Ok, dziękuję bardzo za odpowiedź :) Bo kurczę każdy mnie olewał :o

Gość ndjif
Ja wiem, że Niemcy mówią inaczej - wiadomo, ale lepiej chyba powiedzieć coś w stylu "wija" niż "wir" czy "geje" niż tak, jak jest napisane, czyli gehe.

Gość tanatos2012
ja mówiłem wir oraz układ układałem język do wymówienia ich i wtedy próbowałem wymówić iś i wychodził taki trochę niemiecki akcent

Bedzie dobrze, licza sie umiejetnosci a wymowa sama mniej pewnie :) ja z kolei mam odwrotnie - jak rozmawiam po niemiecku to malo kto wyczai ze mam inny akcent, z reguly po wygladzie poznaja, ze slowianka i zgaduja, ze ukrainka itp. a z kolei mam trudnosci z wymowa niektorych slow po polsku takim czystym, rodowitym akcentem, ponoc mam inny akcent ktory slychac kiedy mowie po polsku.

Gość dsfg
dałaś się zgermanić

Gość ndjif
**Mychol - O, serio nie czają, że inny akcent? A jak długo mieszkasz w Niemczech? Słowiańska uroda? To pewnie jasne włosy? ;)

Gość licealistka11
mó z akcentem wiadomo, ze nie tak jak sie pisze, ale nie jakims przesadnym. ja mowe tak - mysle, ze poprawnie (taki mini akcent, mowie cos typu wija a nie wir) ale znam kolegow, ktorzy silą sie na mega akcent i czasem nawet im wychodzi choc troche dziwnie to brzmi

Pierwszy raz przyjechalam jeszcze przed pojsciem do zerowki do babci a na stale w 99 roku. Tu chodzilam do szkoly normalnie itd. i jakos mi weszlo po prostu. Ze swoim facetem (polak) rozmawiamy tak w 60% po niemiecku albo spolszczonym niemiecku takie ''wlasne'' slowka, jak chodzilam do szkoly to tez w tym jezyku ze wszystkimi, zeby kazdy mnie rozumial po polsku rzadziej. Jak sie tu zyje, pracuje, ma wielu znajomych innej narodowosci, albo nawet glupia telewizja czy radio i cale otoczenie to ten jezyk to z czasem staje sie on latwiejszy. Duzo polskich slowek zapominam podczas rozmowy i wrzucam niemieckie, tak samo kiedy sobie mysle to wiecej po niemiecku niz po polsku. Jedynie z mama tylko po polsku rozmawiam, jako dziecko chodzilam na kurs czytania i pisowni j.polskiego i czytalam ksiazki tylko w ojczystym jezyku. Mama strasznie dbala o to, zebym go nie zapomniala :P

Gott jak wspomne swoja mature ustma z niemca... Ja moze wtedy wydukalam 2 max 4 zdania , ktore dalo sie jako tako odszyfrowac haha. Zdalam na 2 :P .

Gość ndjif
Biest - W tym roku usta matura z języków się zmieniła, jest trochę trudniejsza, do tego stres - masakra.

Gość jhbbbbbbk
teraz jest matura rozszerzona ustna więc nie da rady zdać po 4 zdaniach

Hej!! jeśli mieliście już maturke z Niemieckiego to piszcie jakie mieliście tematy :)