Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Natalia 13.09.

Skaling i piaskowanie - czy przed tymi zabiegami trzeba..

Polecane posty

Gość Natalia 13.09.

.. miec wyleczone wszystkie zęby? słyszalam ze przed wybielaniem tak, ale czy przed skalingiem i pisakowianiem równiez?

Gość pommponik
To zależy od sytuacji. Zdecydowanie leczenie zębów ma priorytet i jest ważniejsze niż profilaktyka taka jak skaling i piaskowanie zębów. Ale jeśli ktoś ma dużo ubytków i ich leczenie miałoby być rozłożone na kilka miesięcy, bo na przykład nie może odwiedzać stomatologa codziennie, to wtedy zdecydowanie warto najpierw wykonać skaling i piaskowanie zębów, bo to jest jedna wizyta u dentysty, a dopiero potem sukcesywnie leczyć pozostałe ubytki próchnicowe. Często również usunięcie kamienia nazębnego jest konieczne żeby prawidłowo wypełnić ubytek, który jest bardzo głęboki i sięga pod dziąsło. Więcej informacji o skalingu można znaleźć na stronie http://www.anident.pl/skaling.html natomiast piaskowanie zębów dokładnie jest opisane na stronie http://www.anident.pl/piaskowanie-zebow.html . Skaling i piaskowanie zębów warto wykonać na jednej wizycie. Teoretycznie na tej samej wizycie można już coś wyleczyć, ale nie powinno się lakierować zębów fluorem, bo wypełnienie może się nie przykleić.

Gość gość
Przed zabiegami wskazane jest aby wykonac Sklaing i piaskowanie, wtedy nie rozsiewamy bakterii po calej jamie ustnejj. Kamien nazebny to siedlisko bakterii, wiec kiedy bysmy opracowywali ubytek w tedy zamykamy w wyczyszczonym ubytku to wszytko co znajduje sie na naszych zebach .

Gość NawrotKKq
Ja dwa miesiące zdecydowałam się na skaling. Nie czułam bólu w zasadzie wcale, może raz przez sekundę poczułam jakieś ukucie, tak nic, naprawdę :) Jeżeli udasz się do profesjonalnej kliniki, to nie będzie problemu. Zrobią to jak należy i BEZBOLEŚNIE :) Ja robiłam to w Dental-Design, kilka km od Pruszkowa, stamtąd pochodzę, więc miałam blisko :)