Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość szaramycha28z

ból zęba -proszę o pomoc

Polecane posty

Gość szaramycha28z

a więc mam dziurę w siódemce ,do dentysty mojego mogę iść dopiero jutro . zaczął mnie boleć dzisiaj, wzięłam apap godzinę temu no i niestety ale przyniósł częściową ulgę .czy znacie jakieś sposoby na zęby ?dodam że nie chem iść do innego stomatologa

Gość jehehee
Apap to słaby lek. Lepiej weź Ibuprom Max. Ketonal też dobry ale na receptę. Żeby jakoś dotrwać do wizyty to kup sobie żel Dentosept i smaruj. Ma działanie znieczulające. Pomaga ! I to samo żel stomatologiczny Sachol. Oba bez recepty. Ponoć też działa rozkruszenie tabletki przeciwbólowej i włożenie w dziurę. Goździki też.

a w ciąży jesteś? jeśli tak to ketonal odpada, to bardzo silny lek

Gość chcem?????
pomijam juz fakt tego "chcem".Jak masz ubytek to wez paracetamol i czekaj na wizytę.Czego sie spodziewasz na forum?cudownego zaqłatania ubytku??

Paracetamol możesz wyrzucić tak ogólnie. Nie chce mi się rozpisywać na temat jego mechanizmu (nie)działania opartego o wątpliwy COX3. Skocz do apteki po jakiś naproksen, dajmy na to Aleve.

Gość qiudhwfdn
ja polecam antidol, ból przechodzi na długi czas

Dziewczyny przestańcie wierzyć w tę magię paracetamolu. To dziadostwo ledwie dostało się do grupy nlpz, a białka związane z COX3 do tej pory nie zostały potwierdzone u ludzi. Stwierdzono więc, że hamuje enzym ten "wybiórczo" i nijak odnosi do prostaglandyn.

Ja bralam Panadol razem z nurofenem w tym samym czasie po jednej tabletce. Dobrze dziala jeszcze Solpadeina,jesli tak to sie pisze..takie musujace tabletki..

Gość do Violent
czyli co jest najbezpieczniejsze w ciaży?co moge brać?

Gość co za bzduraaaaaaaaaaaaa
paracetamol TYLKO w ciąży! nie mozna go przedawkowac.

Gość jehehee
No jak jesteś w ciąży to tylko pozostaje Ci paracetamol niestety

Jeśli jesteś w ciąży możesz spokojnie w normalnej dawce przyjmować ibuprofen, bądź niewielkie ilości naproksenu (Aleve). Oczywiście pod warunkiem, że nie łykasz ich codziennie, bo jakakolwiek substancja przyjmowana zbyt często jest w stanie magazynować się w wątrobie i w pewnym momencie uwolnić większą dawkę. Z głową, a będzie dobrze. Btw - jesteście świadome, że samobójcy coraz częściej wybierają paracetamol, którego już 4g potrafią nieodwracalnie uszkodzić wątrobę? ;)

Ciekawe ilu pomarańczowych krzykaczy spod znaku "tylko paracetamol!" posiada wykształcenie farmaceutyczne, bądź medyczne. Have a mercy... . Internet to nie najprawdziwsze źródło wiedzy.

Gość nxbzn
Ja nie posiadam ale mój ginekolog i lekarz rodzinny tak więc skoro twierdzą że w ciąży można brać TYLKO paracetamol a nie ibuprofenum i jego pochodne więc wiadomo, że im zaufam

paracetamol należy do grupy A, czyli leków, które są bezpieczne dla płodu- natomiast naproxen i ibuprofen należy dla grupy B (to ta grupa leków, w której badania na zwierzętach wykazały szkodliwe działanie na płód, chociaż obserwacje u ludzi nie wykazują zagrożenia dla płodu ludzkiego. Takie leki mogą być stosowane w ciąży tylko w wypadku zdecydowanej konieczności).

Violent Act of Beauty nie trzeba przedawkowywać paracetamolu wystarczy popić go alkoholem:) i jest duża szansa, że jedna tabletka może zabić albo trwale zrobić z człowieka kalekę:)

Nigdy nie słyszałem, aby kobieta poroniła od zjedzenia tabletki ibuprofenu, czy naproksenu, nigdy. Zachowujecie się, jak gdybym polecił autorce wiadro metotreksatu. Rozumiem, że zjedzenie cukierka z likierem p/kobietę w ciąży doprowadza do upośledzenia płodu? Paracetamol należy do wykazu A i jego twórca może się cieszyć, że należy do jakiegokolwiek. W istocie nie ma leku wśród nlpz, który tak bardzo rozpieprza wątrobę, a do tego wątpliwie działa. Wiesz, mnie lekarz do tej pory wypisuje vioxx, który został wycofany kilka lat temu za wielość zgonów i fałszerstwo badań klinicznych.

Gość dzieki za wskazowki
Niestety internet nie potwierdza, ze 4 gramy paracetamolu moga zabic, wyczytalam ze potrzeba co najmniej 15 gram a to i tak niczego nie gwarantuje. Natomiast nie wiem jak to jest z popijaniem alkoholem. Moze podzielicie sie jeszcze swoja wiedza nt toksycznosci innych lekow?

Btw/ gdzie znalazłaś informację o tym, że ibuprofen należy do wykazu B? Wykaz A natomiast nie jest spisem leków słabo działających - mylisz z wykazem C. Specjalnie dla Ciebie, byś pozbyła się wątpliwości. ;) dzieki za wskazowki - pisałem o uszkodzonej wątrobie, a nie natychmiastowym zgonie, cepie.

Gość b.e.a.t.a
Ibuprofen nie jest polecany w ciazy, szczegolnie w trzecim trymestrze.

A więc inaczej - jeśli znacie mechanizm jego działania i potraficie je zestawić z mechanizmami działań innych leków to wpieprzajcie te swoje Apapy na potęgę. Autorka zadała pytanie - ja odpowiadam zgodnie ze swoją wiedzą zawodową, a Wy macie prawo połykać co tylko chcecie, tylko bez marudzenia, że słabo działa/wcale nie działa/mam problemy z wątrobą i przewodem pokarmowym.

Coś mi się tu wiesza i psuje... hm... "Ibuprofen nie jest polecany w ciazy, szczegolnie w trzecim trymestrze." Zgadza się. Jako substancja stosowana w leczeniu ciągłym (np. RZS) i przyjmowana stale. Tu rozważany jest de facto jednorazowy przypadek nie wymagający stałego zastosowania leku.

Gość b.e.a.t.a
To moze wytlumacz kobiecie mechanizm dzialania ibuprofenu i wyjasnij dlaczego powinna ci wierzyc. Bo na razie popisujesz sie tylko wiedza z dziedziny farmakologii, a wiedza nie uzasadnia arogancji. Przynajmniej nie powinna.

Gość b.e.a.t.a
Czyli jednorazowo mozna lyknac ze spokojnym sumieniem? Bo wiesz, kobiety boja sie czekoladke z likierem zjesc w obawie przed skutkami ubocznymi.

Ciekawe podejście - piszesz, co wiesz i wychodzi na to, że się popisujesz. Jeśli udzielasz komuś rad z zakresu, jaki znasz to również się popisujesz, czy po prostu doradzasz? Oczywiście, mogę napisać tu elaborat dot. mechanizmów poszczególnych substancji, ale co z tego, skoro musiałbym najpierw zrobić wykład o enzymach i poszczególnych receptorach? Po pierwsze: nie znam nikogo, kto nauczyłby się tego działu przez post na forum. Po drugie: nie sądzę, aby ktokolwiek przeczytał to z zainteresowaniem. Jeśli zastaniesz mnie za okienkiem apteki też będziesz sugerować coś w podobnym tonie, bądź twierdzić, że się popisuję? Tak, może jednorazowo zjeść. Nie umrze od tego ani kobieta, ani dziecko. Od czekoladki z likierem też nie (pod warunkiem, że nie będzie to czekoladka zanurzona we wiadrze likieru ;) )

Gość 5 lat praktyki
zawodowej mam w aptece i zgadzam sie z Violent. Juz na studiach uczyli i prezentowali sklad paracetamolu i jego dzialanie (wlasc. dzialanie p-bolowe jako efekt dzialan ubocznych leku). Zostal wymyslony przez jakiegos faceta, ktory po badaniach wykazujacych, ze nie dziala na zadna cyklooksygenaze zaczal postulowac istnienie cox3 przy czym wystepuje ona dopiero na poziomie RNA i nie ma jasnych przeslanek ku temu, z e posiada odpowietnie "uchwyty" bialkowe. ibuprofen i naproksen sa szkodliwe w wiekszych dawkach a przy ciazy - mniejszych niz zwyczajowo podawne. nie ma jednak ryzyka co do bardzo sporadycznego stosowania tych lekow. lekarz to lekarz. jest lepszy i gorszy. lepszy sam zdobywa informacje. gorszemu wystarcza dwa semestry farmakologii a wlasciwie jeden, jesli idzie o taka stricte wiedze merytoryczna. pozdrawiam!!!