Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość grzechuwarta

Książeczka zdrowia dziecka

Polecane posty

Gość grzechuwarta

skąd bierze się książeczkę zdrowia dziecka? czytałam, że dostaje się ją w szpitalu ale są też takie opinie, że na śląsku książeczkę zdrowia zastępuje karta chipowa wydawana przez nfz, gdzie w takim razie wpisuje się szczepienia dziecka informacje ze szpitala po porodzie czy np przebyte choroby itp? przecież na tych kartach chipowych takie informacje się nie zapisują? Panie ze śląska proszę o odpowiedź.

Gość Witam. Ja zostałam mamą
Informacje zapisuje się w systemie elektronicznym, a karta to wasz identyfikator do waszej bazy danych.

Gość grzechuwarta
no tak, ale jakbym chciała wyciągnąć jakieś dane to muszę wypisywać masę świstków w nfz-cie. A prawda jest taka, że nie zawsze wszystkie kupony są dobrze wprowadzane przez panie sekretarki medyczne, więc taka karta to moim zdaniem służy tylko potwierdzeniu, że pacjent jest ubezpieczony i za wizytę zapłaci nfz. Więc wolałabym mieć papierową książeczkę zdrowia dziecka, w którą każda szczepionka zostanie wpisana z datą pieczątką podpisem itd. Więc moje pytanie dalej brzmi czy na śląsku również wydają książeczki zdrowia dziecka po porodzie w szpitalu czy jestem zdana tylko na siebie i muszę się w nią zaopatrzyć sama i wymuszać na lekarzach każdy wpis?

Gość A ciebie to nie
zadzwoń do byle jakiego szpitala z położnictwem i zapytaj.

Ksiazeczke dostajesz w szpitalu . pozniej jak juz wyjdziesz idziesz do oddzialu nfz i tam wyrabiasz karte i czekasz 7 dni . ;) Karta to bonus ktory ulatwia rejestracje i druki recept . a ksiazeczke papierowa i tak musisz miec .

Gość grzechuwarta
o świetnie dziękuję za odpowiedź, a jeżeli mogę zapytać w jakim szpitalu rodziłaś, że bez problemu dostałaś książeczkę no i czy jesteś z niego zadowolona?

Gość gość
Książeczkę zdrowia dostaje się w szpitalu i potem w nfz zgłaszasz i wyrabiasz dyskietkę chipową.

grzechuwarta ja rodzilam w swietochlowiacach ;) w szpitalu na piaśnikach ,i w grudniu tam wracam z 2 porodem ;) Jedynie nie polecam Ci szpitala w Chorzowie na strzelcow byt.

wszędzie dostaje się książeczkeobowiązkowo, jest tam opisany poród, miejsce na badania lekareskie i książeczka szczepień. Dyskietki używa się tylko do rejestracji i nie ma powiązania z żadnymi danymi pacjenta (oprócz danych zusu) :)