Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sylwia.

nie moge dalej schudnac.

Polecane posty

Gość sylwia.

Od ponad1,5 miesiaca jestem na dieicie przygotowanej przez dietetyka, lecz tym razem bez jego kontroli. Mianowicie pierwsze odchudzanie zaczelam 2 Lata temu przypisal mi diete 1300kcal przy wzroscie 164 i wadze ok 60kg, lecz bardzo szybko sie poddalam. Po roku postanowilam, ze jeszcze raz sprubuje I znowu dostalam ta Sama rozpiske. Wtedy wytrzymalam na niej 3miesiace I schudlam ok12kg przy 66kg oraz cwiczeniach. W tym roku znowu postanowilam sie odchudzac, ale wreszcie do konca.znowu zaczelam od wagi 66kg. No I jestem ponad 1,5 miesiaca na tej samej diecie, lecz tym razem tym razem bez kontroli dietetyka. Schudlam juz ok.10kg bez jakich kolwiek cwiczen co mnie bardzo zaskoczylo(pozytywnie), lecz tu wlasnie pojawil sie moj problem od ok 3tyg waga mi stoi. Nie moze zejsc ponizej tych 10kg. Zaczyna mnie to demotywowac a wiem, ze juz tak wiele osiagnelam. Ja wiem, ze waga sie zatrzymuje na pewien okres a pozniej sie chudnie, ale nigdy tak dlugo nie byla w jednym miejscu. Co najbardziej jest dziwnie jak wczesniej szybko chudlam, bo w prawie miesiac 10kg tak od 3tyg ani 0,5kg nie chce mi sie ruszyc. Czy to juz jest ta waga ponizej, ktorej nie zejde? Straszie mnie to martwi i obawiam sie, ze tak zdemotywuje, ze rzuce ta cholerna diete. Wiem, ze jeszcze moge sie pozbyc troche ciala, ale kompletnie nie wiem jak. Prosze o pomoc!

Witam, Schudła Pani 10kg, w dość krótkim czasie. Tak szybkie tępo chudnięcia nigdy nie utrzymuje się przez całą dietę. Tak szybka utrata wagi jest dla organizmu szokiem, w tej chwili przystosowuje się do nowych warunków - obniżonej dawki energii (1300 kcal to niewiele gdyby wziąć pod uwagę Pani całkowite zapotrzebowanie na energię) oraz nowej wagi. Ubytek wagi o ok. 10kg zmienia zapotrzebowanie na energię, przy 66kg było ono wyższe i dieta 1300 kcal pozwalała Pani chudnąć, przy wadze 56kg zapotrzebowanie na energię obniżyło się, być moze należałoby zgłosić się do dietetyka po nową dietę, o obniżonej kaloryczności. Jednak nie mniejszej niż 1000 kcal. Mimo zmiany diety na mniej kaloryczną chudnięcie moze nadal przebiegać wolno - 0,5kg na tydzień lub dwa, ale na tym etapie proszę nie rezygnować z zasad diety. Już kilkakrotnie odchudzała się Pani, aktualnie schudła Pani w krótkim czasie, a oba te czynniki znacznie zwiększają ryzyko wystąpienia efektu jojo. Niekiedy warto dać organizmowi odpocząć. Każde odchudzanie jest dla niego dużym obciążeniem, moze Pani w tej chwili zdecydować sie na stabilizację wagi, zwiększyć kaloryczność diety do 1500-1600 kcal. Odczekać 4-6 tygodni i spróbować ponownie diety o mniejszej liczbie kalorii. Czasami takie postępowanie pomaga. W razie dodatkowych pytań chętnie odpowiem mailowo (monikach@diety.poznan.pl), może Pani także zapoznać się z moją ofertą (zajmuję sie dietetyką i ukladaniem indywidualnych jadłospisów dla osób odchudzających sie lubwymagających odpowiedniej dietoterapii), na stronie www.diety.poznan.pl. Pozdrawiam, Monika Chrzanowska