Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama-16

autyzm?

Polecane posty

Gość mama-16

Czy moj 16-miesieczny syn moze byc autystyczny? Wymienie jak sie zachowuje: - nie mowi, oprocz ma-ma, ba-ba - jak cos mu sie podoba to wydaje melodyjny dzwiek aaaaa, np przy trzaskaniu drzwiami czy szufladami - reaguje na "nie wolno" prawie zawsze - robi cos czego nie powinien, np. otwiera lodowke patrzy na mnie jak zaareguje,mowie "nie wolno" a on sie wtedy smieje - nie pokazuje palcem, ze cos chce, raczej przychodzi i uderza nas w noge albo szarpie za reke - uzywa mojej reki do wlaczenia czegos ale sam tez potrafi - kontakt wzorokowy sredni, ale patrzy sie, odzwajemnia usmiech - reaguje na imie czy "chodz" czesciowo, zawolany z innego pokoju przychodzi - bawi sie zabawkami, nie ma ulubionych, nie uklada zabawek, raczej je rozrzuca i robi balagan - lubi wszelki elektroniczny sprzet, wie ze dotykanie ipoda wlacza cos - dobrze je i spi - jest dosc aktywny i ruchliwy - niechetny do obcych - lubi bardzo zabawy a ku-ku i w chowanego, gilanie, samolocik, bujawki, slizgawki, noszenie "na barana" - gdy sie zlosci to tupie nogami, gdy czegos nie chce kiwa glowa na "nie" - gdy cos chce to sie patrzy na ciebie i "nyja" yyyyy ale nie pokazuje, zdarza sie ze cala reka, ale nie palcem

Gość porcelanowa dziweczka
Ja tu nie widzę niczego niepokojącego. Normalne zachowania w tym wieku

Gość 3424234324
juz czasem rozumiem lekarzy, że uwazają, że wiedza medyczna powinna byc tajemna. :p BO jak niektórzy potrafia wpadac w jakies dziwne psychozy bo raz przeczytali to czy tamto...

Gość mama-16
dodam, ze: jak cos chce to nie nie pokaze, nie wskarze, tylko tak "nyja".. np jego kubek, to krazy kolo stolu, patrzy na stol i na mnie - kreci sie w kolko, tak ze 2 obroty i idzie dalej, jak mu bije brawo to sie obroci jeszcze raz, jak nie zaareguje to idzie dalej

Gość mama-16
powinna, powinna.. bo czytaja neta to stwierdzic mozna, ze tak, ze ma. Pol dnia czytalam neta dlatego sie zastanawiam. Wystarczylo, ze dziecko w tym wieku nie mowilo, nie patrzylo w oczy i nie wskazywalo palcem.

Gość Jozef i na
Czytajac neta mozna tez u siebie stwierdzic paranoje. Stwierdzasz u dziecka autyzm bo nie pokazuje paluszkiem tylko cala reka, malo mowi. A o jaki kontakt wzrokowy Ci chodzi, ma Ci sie patrzec w oczy przez godzine. Niepokoi Cie cos u dziecka idz do lekarza a nie pytaj sie na kafe, tu nikt Twojego dziecka na oczy nie widzial.

Gość mamama27
kobieto nie szukaj problemów gdzie ich nie ma - mój 18 miesięczniak robi wiekszość tak jak twój

Gość .....Sorella.....
polecam mniej netu więcej spacerów. Twoj syn zachowuje sie normlanie, moja tez tak miala w jego wieku. Patrząc na to tak jak Ty to chyba kazde dziecko w tym wieku ma autyzm. Zaraźliwe to niczym katar

Gość mama-16
Nie mam mozliwosci pojscia do specjalisty, bo jestem za granica chwilowo a po angielsku malo kto mowi. Wiem, ze internet w wiekszosci szkodzi niz pomaga. A widzac cos niepokojacego u dziecka wszystkie matki popadaja w "paranoje". Na innym forum dziecko o podobnych objawach mialo stwierdzony autyzm... a czytajac od jednego do drugiego, to jakas plaga! Dziekuje za odpowiedzi :) Postaram sie wyluzowac. Pozdrawiam

Gość Jozef i na
mam ale chyba nawet bedac za granica dziecko jest po opeka jakiegos lekarza czy pielegniarki, jesli Cie cos niepokoi to porozmawiaj z nimi. A nie diagnozuj z internetu.

oj autorko, przecież to jeszcze maluszek, a chciałabyś, zeby zachowywał sie jak stary on narazie uczy się rozumieć i robić coś mój syn zaczał mówić w wieku 22 miesiecy, a w wieku Twojego syna nawet mnie nazywał tata, i miałam myśleć, że ma autyzm? mówił jeszcze kółko i bawił się tylko samochodami, tak jak teraz zresztą, no i jeszcze czasem wyciągał pranie z kosza i takie tam a hjak coś chciał to mówił iii,dziwne to było, ale teraz w wieku 26 miesięcy wczoraj włąśnie strzelił opowiadanie o jadacej policji i jej wjeździe do garażu, oczywiście zmyślone, a może i gdzieś podpatrzył

niechętny do obcych? poczytaj o rozwoju dla każdej grupy wiekowej i dowiesz się, ze w tym wieku dziecko najlepiej czuje s ię w otoczeniu domowników

autyzm ma wiele objawów,czasami nawet ich nie widać,czasami jest ich sporo nie wystawia sie diagnozy po jednym czy 2 spotkaniach chyba ze naprawdę objawy są bardzo widoczne jeśli jest zbyt aktywny to zastanów się nad tym co je,bo to na ogół stanowi problem a za tym idą kolejne problemy typu brak mowy,trudne do uwierzenia a jednak gdy mojemu odstawiłam cukier (zero słodyczy i soków) skończyły się rozdrażnienia,nadruchliwość i więcej zaczął mówić i rozumieć ! w tym wieku neichec do obcych jest prawidlowa,moj jak mial rok to nawet obcej babie potrafił dac rękę a teraz wie ze to obcy jeśli mowa nie posunie się do przodu to dopiero wtedy zacznij się martwić póki co do ok 2 roku życia się nie martw,u mojego z 4 słów poszło na 55 w ciągu kilku miesięcy ;)