Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Studentka ps

Studentka psychologii prosi mamy o pomoc! :)

Polecane posty

Gość Studentka ps

Witam. Jestem studentką II roku psychologii. W ramach ćwiczeń z psychologii rozwoju uczę się metod zbierania informacji. Szukam mam chętnych do pomocy! Jeśli któraś z Pań jest chętna, zamieszczam listę pytań, na które chciałabym uzyskać odpowiedź. Odpowiedzi można zamieszczać w wątku lub wysłać na adres: roksanamazur1@gmail.com. Pytania są przygotowane dla dziecka około 6msc, ale może to być dziecko w wieku 0-3 lat :) Data urodzenia dziecka: Wiek matki i ojca: Ilość i wiek rodzeństwa: 1. Jaka była Pani reakcja na wieść o ciąży? 2. Jakie było Pani samopoczucie w ciąży (fizyczne i psychiczne)? 3. Czy przechodziła Pani w ciąży jakieś choroby? Jeśli tak, to jakie; jakie leki przyjmowała Pani w ciąży? 4. Czy podczas porodu wystąpiły jakieś komplikacje? Jeśli tak, to jakie? 5. Czy dziecko urodziło się w terminie? 6. Jakie uzyskało wyniki w skali Apgar? 7. Przez jaki okres pozostawała Pani z dzieckiem w szpitalu po porodzie? 8. Jak określiłaby Pani swoje samopoczucie w okresie połogu? 9. Jak długo karmiła Pani piersią? 10. Czy skorzystała Pani z urlopu macierzyńskiego? Jak długo trwał? 11. Czy korzysta/korzystała Pani ze żłobka? Jak często dziecko tam przebywa(ło)? 12. Czy dziecko przechodziło jakieś choroby? Jeśli tak, to jakie? 13. Kto pomaga Pani w opiece nad dzieckiem? W jakim zakresie? 14. Jakie produkty podaje Pani swojemu dziecku do jedzenia/picia i od kiedy? 15. Czy dziecko uśmiecha się, kiedy Pani do niego mówi? Jeśli tak, od kiedy reaguje w ten sposób? 16. Czy dziecko reaguje wyraźnie na swoje imię? Jeśli tak, to w jaki sposób? 17. Czy dziecko uśmiechając się do Pani, wydaje jakieś dźwięki? Kiedy zaobserwowała to Pani po raz pierwszy? 18. Czy dziecko bawi się grzechotką lub zabawką, którą wkłada mu się do rączki? Kiedy po raz pierwszy zaczęło się w ten sposób bawić? 19. Czy dziecko sięga po zabawkę, która znajduje się w pobliżu? Kiedy zaobserwowała Pani coś takiego po raz pierwszy? 20. Czy dziecko przekłada zabawkę z rączki do rączki? Kiedy Pani to zaobserwowała? 21. Jak wygląda typowy dzień dziecka? 22. Jak długo i w jakich porach dziecko śpi? 23. Czy dziecko odwraca głowę w kierunku szczególnych dźwięków (np. dzwonka, włączonego telewizora, kroków ojca itp.)? Kiedy Pani coś takiego zaobserwowała? 24. Czy dziecko umie się samo przewracać z brzuszka na plecy lub odwrotnie? Kiedy Pani zaobserwowała takie przewracanie się? 25. Czy śpiewa Pani swojemu dziecku? Jak wtedy reaguje? 26. Czy dziecko ma swoje ulubione zabawki lub zabawy? Jeśli tak, to jakie? 27. Czy dziecku wymawia sylaby? np. „ma „da „ba ? Od kiedy? Z góry dziękuję!!! :)

Gość Studentka ps
;))

Gość efhnbad
szkoda że to nie jest w formie ankiety tylko do wypełnienia bo tak to za długie jak dla mnie

Gość Studentka ps
ano szkoda :) Forma niestety jest mi narzucona z góry i nie mam na nią wpływu :(

Gość nie chcę się czepiać.....
Pytania są przygotowane dla dziecka około 6msc, ale może to być dziecko w wieku 0-3 lat myślę, że tylko geniusz w wieku 6 miesięcy do 3 lat odpowie ci na te pytania ... ;)

Gość efhnbad
ok postaram sie odpowiedzieć, tylko troche mi to pewnie zajmie

Gość Studentka ps
przepraszam, za skrót myślowy, ale zaznaczyłam,że pomocy potrzebuję od matek.

Gość ankieta 33333333333
Data urodzenia dziecka: 03.06.2010 Wiek matki i ojca: 29,31 Ilość i wiek rodzeństwa: 0 1. Jaka była Pani reakcja na wieść o ciąży? czekalismy na 2 kreski wiec się ucieszyslismy. 2. Jakie było Pani samopoczucie w ciąży (fizyczne i psychiczne)? Kiepskie psychicznie, fiizycznie dobrze. 3. Czy przechodziła Pani w ciąży jakieś choroby? Jeśli tak, to jakie; jakie leki przyjmowała Pani w ciąży? NIE 4. Czy podczas porodu wystąpiły jakieś komplikacje? Jeśli tak, to jakie? MIAŁAM MALY ZANIK TĘTNA DZIECKA, ALE ZAJELI SIĘ TYM, A ZE CIĄA BYŁA DONOSZONA TO WYWOŁALI PORÓD. 5. Czy dziecko urodziło się w terminie? PO TERMINIE 6. Jakie uzyskało wyniki w skali Apgar? 10 7. Przez jaki okres pozostawała Pani z dzieckiem w szpitalu po porodzie? 2 DNI 8. Jak określiłaby Pani swoje samopoczucie w okresie połogu? KIEPSKIE 9. Jak długo karmiła Pani piersią? 1,5 ROKU 10. Czy skorzystała Pani z urlopu macierzyńskiego? Jak długo trwał? MACIERZYŃSKI WYKORZYSTANY W CAŁOSCI 11. Czy korzysta/korzystała Pani ze żłobka? Jak często dziecko tam przebywa(ło)? NIE 12. Czy dziecko przechodziło jakieś choroby? Jeśli tak, to jakie? NIE 13. Kto pomaga Pani w opiece nad dzieckiem? W jakim zakresie? TATA CHODZIL NA SPACERY ZEBYM MOGLA SIĘ WYSPAC. DZIECKIEM OD 17 MIESIACA ZYCIA ZAJMUJE SIĘ NIANIA. 14. Jakie produkty podaje Pani swojemu dziecku do jedzenia/picia i od kiedy? WARZYWA, CIELECINA, INDYK, WODA, WODA Z MIODEM I CYTRYNKA, OWSIANKA NA WODZIE 15. Czy dziecko uśmiecha się, kiedy Pani do niego mówi? Jeśli tak, od kiedy reaguje w ten sposób? NIE PAMIETAM 16. Czy dziecko reaguje wyraźnie na swoje imię? Jeśli tak, to w jaki sposób? REAGUJE, PATRZY NA MNIE 17. Czy dziecko uśmiechając się do Pani, wydaje jakieś dźwięki? Kiedy zaobserwowała to Pani po raz pierwszy? TAK, ALE NIE PAMIETAM KIEDY 18. Czy dziecko bawi się grzechotką lub zabawką, którą wkłada mu się do rączki? Kiedy po raz pierwszy zaczęło się w ten sposób bawić? NIE PAMIETAM 19. Czy dziecko sięga po zabawkę, która znajduje się w pobliżu? Kiedy zaobserwowała Pani coś takiego po raz pierwszy? TAK I NIE PAMIETAM 20. Czy dziecko przekłada zabawkę z rączki do rączki? Kiedy Pani to zaobserwowała? TAK, ALE NIE PAMIETAM DOKLADNIE KIEDY 9NIE PRZYWIAZYWALAM DO TEGO WAGI) 21. Jak wygląda typowy dzień dziecka? 6:40 POBUDKA 7:00 WYJAZD DO NIANI 8:00 SNIADANIE 11-13 DRZEMKA U NIANI 13:00 OBIADEK ZUPKA 13-15 SPACER,I INNE ZABAWY 15 OBIADEK Z MIESKIEM 16 POWRÓT DO DOMU 17 OBIAD Z NAMI 19 KAPIEL 21-22 CZAS DO SPANIA 22. Jak długo i w jakich porach dziecko śpi? W DZIEN DRZEMKA DWIE GODZINY ROZNIE ALE PRZEWAZNIE OD 13 DO 15 23. Czy dziecko odwraca głowę w kierunku szczególnych dźwięków (np. dzwonka, włączonego telewizora, kroków ojca itp.)? Kiedy Pani coś takiego zaobserwowała? ZWRACA UWAGE NA WSZYSTKO ALE NIE WIEM KIEDY ZACZEŁO 24. Czy dziecko umie się samo przewracać z brzuszka na plecy lub odwrotnie? Kiedy Pani zaobserwowała takie przewracanie się? NIE PAMIETAM KIEDY ALE ROBIŁAM KIEDYS CWICZENIE TEGO TYPU I ZDAŁA 25. Czy śpiewa Pani swojemu dziecku? Jak wtedy reaguje? CIESZY SIĘ I SPIEWA ZE MNA 26. Czy dziecko ma swoje ulubione zabawki lub zabawy? Jeśli tak, to jakie? LUBI KŁASC LALKI DO WOZKA, KARMIC, PRZYKRYWAC KOŁDERKA, PRZEWIJAC ITP 27. Czy dziecku wymawia sylaby? np. „ma „da „ba ? Od kiedy? TAK NIE PAMIETAM. PEWNIE NIE POMOGLAM.

Gość efhnbad
Data urodzenia dziecka: czerwiec 2011 Wiek matki i ojca: 25, 28 Ilość i wiek rodzeństwa: 0 1. Jaka była Pani reakcja na wieść o ciąży? radość 2. Jakie było Pani samopoczucie w ciąży (fizyczne i psychiczne)? samopoczucie kiepskie, było mi ciężko miałam wiele dolegliwości 3. Czy przechodziła Pani w ciąży jakieś choroby? Jeśli tak, to jakie; jakie leki przyjmowała Pani w ciąży? przeziębienie, leki to apap jedynie 4. Czy podczas porodu wystąpiły jakieś komplikacje? Jeśli tak, to jakie? nie 5. Czy dziecko urodziło się w terminie? tydzień przed terminem 6. Jakie uzyskało wyniki w skali Apgar? 10 7. Przez jaki okres pozostawała Pani z dzieckiem w szpitalu po porodzie? 3 doby 8. Jak określiłaby Pani swoje samopoczucie w okresie połogu? dobre 9. Jak długo karmiła Pani piersią? miesiąc 10. Czy skorzystała Pani z urlopu macierzyńskiego? Jak długo trwał? tak, 5 miesiący 11. Czy korzysta/korzystała Pani ze żłobka? Jak często dziecko tam przebywa(ło)? nie 12. Czy dziecko przechodziło jakieś choroby? Jeśli tak, to jakie? przeziębienie 13. Kto pomaga Pani w opiece nad dzieckiem? W jakim zakresie? mama, opiekuje się dzieckiem 14. Jakie produkty podaje Pani swojemu dziecku do jedzenia/picia i od kiedy? sama dziecku gotuje, do picia soki, herbatki 15. Czy dziecko uśmiecha się, kiedy Pani do niego mówi? Jeśli tak, od kiedy reaguje w ten sposób? tak uśmiecha się nie pamietM OD KIEDY 16. Czy dziecko reaguje wyraźnie na swoje imię? Jeśli tak, to w jaki sposób? tak reaguje, zwyczajnie obraca się 17. Czy dziecko uśmiechając się do Pani, wydaje jakieś dźwięki? Kiedy zaobserwowała to Pani po raz pierwszy? ok 3 miesiąca ale nie pamiętam dokładnie może wcześniej 18. Czy dziecko bawi się grzechotką lub zabawką, którą wkłada mu się do rączki? Kiedy po raz pierwszy zaczęło się w ten sposób bawić? nie pamiętam 19. Czy dziecko sięga po zabawkę, która znajduje się w pobliżu? Kiedy zaobserwowała Pani coś takiego po raz pierwszy? nie pamietam 20. Czy dziecko przekłada zabawkę z rączki do rączki? Kiedy Pani to zaobserwowała? nie pamiętam 21. Jak wygląda typowy dzień dziecka? zabawa, spacery, spanie, jedzenie 22. Jak długo i w jakich porach dziecko śpi? 2 godziny w poludnie 23. Czy dziecko odwraca głowę w kierunku szczególnych dźwięków (np. dzwonka, włączonego telewizora, kroków ojca itp.)? Kiedy Pani coś takiego zaobserwowała? tak ok 4 miesiąca 24. Czy dziecko umie się samo przewracać z brzuszka na plecy lub odwrotnie? Kiedy Pani zaobserwowała takie przewracanie się? tak, nie pamietam ok 5 miesiąca 25. Czy śpiewa Pani swojemu dziecku? Jak wtedy reaguje? tak, cieszy się i śpiewa ze mną 26. Czy dziecko ma swoje ulubione zabawki lub zabawy? Jeśli tak, to jakie? chowanego 27. Czy dziecku wymawia sylaby? np. „ma „da „ba ? Od kiedy? wymawia nie pamietam od kiedy

Gość Studentka ps
dziękuję bardzo!!!!!!!!!!!!!!! To dla mnie bardzo ważne ;) Dziękuję dziękuję dziękuję

mam dwoje dzieci więc najpierw 1 synek. Data urodzenia dziecka: 03.12.2008 Wiek matki i ojca: rocznikowo matka 24 l i ojciec 31 l Ilość i wiek rodzeństwa: wtedy 0, teraz 1, 2 mies 1. Jaka była Pani reakcja na wieść o ciąży? płacz, szok, niedowierzanie - seks był w okresie teoretycznie niepłodnym, tyle co odstawiłam tabl anty po wielu latach brania, więc się nie spodziewałam. po pierwszym szoku radość :) 2. Jakie było Pani samopoczucie w ciąży (fizyczne i psychiczne)? dość dobre, fizycznie ok, tylko w pewnym okresie szyjka sie skracała i musiałam odpoczywać. psychicznie zależy od dnia :P 3. Czy przechodziła Pani w ciąży jakieś choroby? Jeśli tak, to jakie; jakie leki przyjmowała Pani w ciąży? skurcze macicy, na koniec nadciśnienie - brałam dopegyt, magnez, diprophyline 4. Czy podczas porodu wystąpiły jakieś komplikacje? Jeśli tak, to jakie? tak. poród był bardzo długi, straciłam bardzo dużo krwi. 5. Czy dziecko urodziło się w terminie? 3 dni po terminie 6. Jakie uzyskało wyniki w skali Apgar? 8 pkt 7. Przez jaki okres pozostawała Pani z dzieckiem w szpitalu po porodzie? 5 dni 8. Jak określiłaby Pani swoje samopoczucie w okresie połogu? bardzo źle i psychicznie i fizycznie. 9. Jak długo karmiła Pani piersią? 11 mies 10. Czy skorzystała Pani.. z urlopu macierzyńskiego? Jak długo trwał? nie 11. Czy korzysta/korzystała Pani ze żłobka? Jak często dziecko tam p.rzebywa(ło)? nie 12. Czy dziecko przechodziło jakieś choroby? Jeśli tak, to jakie? zapalenie oskrzeli (9 mies), alergiczny obrzek krtani (9 mies), pseudokrup (2,5 roku)poza tym jakieś lekkie przeziębienia. 13. Kto pomaga Pani w opiece nad dzieckiem? W jakim zakresie? mąż. w takim zakresie jak może :) 14. Jakie produkty podaje Pani swojemu dziecku do jedzenia/picia i od kiedy? jedzenie inne niż mleko od 6 mies. od roczku je to co my. 15. Czy dziecko uśmiecha się, kiedy Pani do niego mówi? Jeśli tak, od kiedy reaguje w ten sposób? tak :P od ok 1,5 mies zycia 16. Czy dziecko reaguje wyraźnie na swoje imię? Jeśli tak, to w jaki sposób? tak. przybiega, odwraca głowę, pyta "coooo?" 17. Czy dziecko uśmiechając się do Pani, wydaje jakieś dźwięki? Kiedy zaobserwowała to Pani po raz pierwszy? nie pamiętam 18. Czy dziecko bawi się grzechotką lub zabawką, którą wkłada mu się do rączki? Kiedy po raz pierwszy zaczęło się w ten sposób bawić? nie pamiętam od kiedy 19. Czy dziecko sięga po zabawkę, która znajduje się w pobliżu? Kiedy zaobserwowała Pani coś takiego po raz pierwszy? nie pamiętam od kiedy 20. Czy dziecko przekłada zabawkę z rączki do rączki? Kiedy Pani to zaobserwowała? nie pamietam od kiedy 21. Jak wygląda typowy dzień dziecka? - 7.40 pobudka, ubieranie, sniadanie - 8.30 wyjscie do przedszkola - 11.30 - powrót z przedszkola, spacer (dziś leje, pada grad, ciągle grzmi więc szybki powrót do domu) - 14 obiad -14-17 zabawa w domu - 17 - spacer do 18.30 - 18.30-19.20 zabawa plus kolacja - 19.20 kąpiel - najpóźniej 20 sen 22. Jak długo i w jakich porach dziecko śpi? w nocy - 20-7.40/8.30 (dłuzej w weekend) 23. Czy dziecko odwraca głowę w kierunku szczególnych dźwięków (np. dzwonka, włączonego telewizora, kroków ojca itp.)? Kiedy Pani coś takiego zaobserwowała? nie pamietam 24. Czy dziecko umie się samo przewracać z brzuszka na plecy lub odwrotnie? Kiedy Pani zaobserwowała takie przewracanie się? ok 5 mies. 25. Czy śpiewa Pani swojemu dziecku? Jak wtedy reaguje? uwielbia piosenki 26. Czy dziecko ma swoje ulubione zabawki lub zabawy? Jeśli tak, to jakie? tak, obecnie lokomotywy i walizka :) 27. Czy dziecku wymawia sylaby? np. „ma „da „ba ? Od kiedy? nie pamietam. drugi synek: Data urodzenia dziecka: 11.02.2012 Wiek matki i ojca: rocznikowo 28 l i 35l Ilość i wiek rodzeństwa: 1, 3lata3mies 1. Jaka była Pani reakcja na wieść o ciąży? radość 2. Jakie było Pani samopoczucie w ciąży (fizyczne i psychiczne)? fizycznie dokuczała senność, mdłości i później ból spojenia. psychicznie bardzo dobre 3. Czy przechodziła Pani w ciąży jakieś choroby? Jeśli tak, to jakie; jakie leki przyjmowała Pani w ciąży? nic, tylko magnez od 25 do 37 tyg na lekkie skurcze 4. Czy podczas porodu wystąpiły jakieś komplikacje? Jeśli tak, to jakie? nie 5. Czy dziecko urodziło się w terminie? 5 dni po 6. Jakie uzyskało wyniki w skali Apgar? 10 pkt 7. Przez jaki okres pozostawała Pani z dzieckiem w szpitalu po porodzie? 14 godzin 8. Jak określiłaby Pani swoje samopoczucie w okresie połogu? bardzo dobre :) 9. Jak długo karmiła Pani piersią? na razie 2 mies 10. Czy skorzystała Pani z urlopu macierzyńskiego? Jak długo trwał? nie 11. Czy korzysta/korzystała Pani ze żłobka? Jak często dziecko tam przebywa(ło)? nie 12. Czy dziecko przechodziło jakieś choroby? Jeśli tak, to jakie? nie 13. Kto pomaga Pani w opiece nad dzieckiem? W jakim zakresie? na poczatku brat, potem mama i cały czas mąż. brat i mama pomagali zaraz po porodzie. 14. Jakie produkty podaje Pani swojemu dziecku do jedzenia/picia i od kiedy? na razie tylko mleko 15. Czy dziecko uśmiecha się, kiedy Pani do niego mówi? Jeśli tak, od kiedy reaguje w ten sposób? tak, usmiecha sie, macha raczkami i nóżkami. od 6 tygodnia 16. Czy dziecko reaguje wyraźnie na swoje imię? Jeśli tak, to w jaki sposób? tak, odwraca główke 17. Czy dziecko uśmiechając się do Pani, wydaje jakieś dźwięki? Kiedy zaobserwowała to Pani po raz pierwszy?\ grucha, piszczy, cieszy się. ok 6 tyg zycia 18. Czy dziecko bawi się grzechotką lub zabawką, którą wkłada mu się do rączki? Kiedy po raz pierwszy zaczęło się w ten sposób bawić? nie 19. Czy dziecko sięga po zabawkę, która znajduje się w pobliżu? Kiedy zaobserwowała Pani coś takiego po raz pierwszy? nie 20. Czy dziecko przekłada zabawkę z rączki do rączki? Kiedy Pani to zaobserwowała? nie 21. Jak wygląda typowy dzień dziecka? - 6 pobudka - 8 - sen na dworze - 9 - pobudka, zabawa jedzenia - 11 - sen na dworze - 14 jedzenia zabawa do 17 - 17 - sen na dworze do 18.30 - reszta jak u starszego 22. Jak długo i w jakich porach dziecko śpi? noc 20-1/2, jedzenie, sen do 4, jedzenie, sen do 6, dzień sen zwykle 8.00/8.30-9/9.30, 11/11.30- 13/14, 17/17.30-18.30 23. Czy dziecko odwraca głowę w kierunku szczególnych dźwięków (np. dzwonka, włączonego telewizora, kroków ojca itp.)? Kiedy Pani coś takiego zaobserwowała? zalezy, czasem tak czasem nie, od 7 tyg 24. Czy dziecko umie się samo przewracać z brzuszka na plecy lub odwrotnie? Kiedy Pani zaobserwowała takie przewracanie się? nie. jesli juz to przypadkowo z brzuszka na plecy, od 8 tyg 25. Czy śpiewa Pani swojemu dziecku? Jak wtedy reaguje? lubi to 26. Czy dziecko ma swoje ulubione zabawki lub zabawy? Jeśli tak, to jakie? nie 27. Czy dziecku wymawia sylaby? np. „ma „da „ba ? Od kiedy? nie

Gość palamana
Data urodzenia dziecka: sierpień 2010 Wiek matki i ojca: 27,27 Ilość i wiek rodzeństwa: 1 - brat 5 lat 1. Jaka była Pani reakcja na wieść o ciąży? wielka radość 2. Jakie było Pani samopoczucie w ciąży (fizyczne i psychiczne)? fizycznie super, psychicznie różnie - w zależności od humoru ;) 3. Czy przechodziła Pani w ciąży jakieś choroby? Jeśli tak, to jakie; jakie leki przyjmowała Pani w ciąży? Nie ! Żadnych chorób, żadnych leków 4. Czy podczas porodu wystąpiły jakieś komplikacje? Jeśli tak, to jakie? Nie, wszystko w porządku. 5. Czy dziecko urodziło się w terminie? 2 tygodnie po terminie 6. Jakie uzyskało wyniki w skali Apgar? 10 punktów 7. Przez jaki okres pozostawała Pani z dzieckiem w szpitalu po porodzie? 4 doby - córka miała żołtaczkę i leżała pod lampami 8. Jak określiłaby Pani swoje samopoczucie w okresie połogu? Początkowo kiepskie, później bardzo dobre 9. Jak długo karmiła Pani piersią? prawie rok 10. Czy skorzystała Pani z urlopu macierzyńskiego? Jak długo trwał? Nie, nie pracowałam przed ciążą 11. Czy korzysta/korzystała Pani ze żłobka? Jak często dziecko tam przebywa(ło)? Nie korzystałam 12. Czy dziecko przechodziło jakieś choroby? Jeśli tak, to jakie? Do tej pory zapalenie oskrzeli, infekcja gardła, grypa jelitowa. Typowych dziecięcych nie. 13. Kto pomaga Pani w opiece nad dzieckiem? W jakim zakresie? Mąż codziennie po pracy. Mogłam też zawsze liczyć na pomoc mamy. 14. Jakie produkty podaje Pani swojemu dziecku do jedzenia/picia i od kiedy? Od około 7 miesiąca. Na początku według schematu żywieniowego a teraz wszystko to co ja. Oczywiście w ramach rozsądku ;) 15. Czy dziecko uśmiecha się, kiedy Pani do niego mówi? Jeśli tak, od kiedy reaguje w ten sposób? Oczywiście. Od około 4 tygodnia życia. 16. Czy dziecko reaguje wyraźnie na swoje imię? Jeśli tak, to w jaki sposób? Jest na tyle duża że reaguje bez problemu 17. Czy dziecko uśmiechając się do Pani, wydaje jakieś dźwięki? Kiedy zaobserwowała to Pani po raz pierwszy? Na początku uśmiechała się i gaworzyła, "gugała" 18. Czy dziecko bawi się grzechotką lub zabawką, którą wkłada mu się do rączki? Kiedy po raz pierwszy zaczęło się w ten sposób bawić? T 19. Czy dziecko sięga po zabawkę, która znajduje się w pobliżu? Kiedy zaobserwowała Pani coś takiego po raz pierwszy? Sięgała i sięga. Od kiedy 20. Czy dziecko przekłada zabawkę z rączki do rączki? Kiedy Pani to zaobserwowała? 21. Jak wygląda typowy dzień dziecka? 22. Jak długo i w jakich porach dziecko śpi? W dzień już nie śpi. Wstaje ok. 7-8 zasypia ok. 20 23. Czy dziecko odwraca głowę w kierunku szczególnych dźwięków (np. dzwonka, włączonego telewizora, kroków ojca itp.)? Kiedy Pani coś takiego zaobserwowała? 24. Czy dziecko umie się samo przewracać z brzuszka na plecy lub odwrotnie? Kiedy Pani zaobserwowała takie przewracanie się? 25. Czy śpiewa Pani swojemu dziecku? Jak wtedy reaguje? Śpiewam. Przyłącza się i śpiewa ze mną :) 26. Czy dziecko ma swoje ulubione zabawki lub zabawy? Jeśli tak, to jakie? Tak. Interaktywny kucyk Pony. Zabawy w chowanego. 27. Czy dziecku wymawia sylaby? np. „ma „da „ba ? Od kiedy? Nie pamietam.