Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość black beard

Jakie badania robiłyście przed zajściem w ciążę?

Polecane posty

Gość black beard

jw

Gość Sawa83
morfologia krwi, tsh, badanie moczu

Gość mamama27
morfologia mocz toksoplazmoza cytomegalia i jeszcze ze 4 inne - coś na kiłe, wzw itd usg cytologia

Gość rty6uiko
przed pierwszą ciążą nie robiłam żadnych badań - dziecko zdrowe jak ryba...przed drugą ciążą witaminki - ciąża obumarła...przed trzecią ciążą (dopiero się staramy) ,dentysta, gin, folik, witaminki--nie wiem jak się skończy...

Gość Joa-nnnna
Przed: - morfologia - mocz - zoltaczki - toksoplazmoza W 7 tc: - hiv - wr - rozyczka - toksoplazmoza - morfologia - mocz - ospa W trakcie ciazy: - cytomegalia - co 2 miesiace mocz, krew i toksoplazmoze bo jestem ujemna

Gość Joa-nnnna
Aaa - przed jeszcze cytologia. Teraz jestem w 21 tc i bede jeszcze miala glukoze, powtorke z hiv, powtorke z tokso, cytologie, wymaz i pewnie z 2 - 3 razy morfologie i mocz.

Gość bikllla
Ja nie robilam zadnych badan. Zaszlam w drugim cyklu staran i dzidziqa rozwija sie dobrze. 22 tydzien ciazy.

Gość ekheemmmmmm
ja żadnych tylko wizyta u gina, cytologia

Gość jak too
a po co robic? i tak nie sprawdzi sie wszystkiego jak trzeba przeciez

Gość beqwsa
jak dawno nie byłaś na kontroli u gina, to wizyta plus cytologia, dobrze też USG zrobić, a reszta to już na prawdę zbędna, no może ogólna morfologia, jak dawno nie robiłaś...

Gość PreMediCare
Szanowne Panie, po podjęciu decyzji o rozpoczęciu starań o dziecko warto wybrać lekarza prowadzącego i około trzy-sześć miesięcy przed planowanym zajściem w ciążę udać się na tak zwaną wizytę prekoncepcyjną. Podczas tego spotkania lekarz przeprowadza dokładny wywiad oraz badania, między innymi USG, badanie wziernikowe oraz pobierze wymaz z szyjki macicy do oceny cytologicznej. To pozwoli na ocenę budowy narządów rodnych, a także wykrycie ewentualnych przewlekłych stanów zapalnych, nadżerek czy polipów. Na podstawie wcześniejszych działań ginekolog podejmuje też decyzję o przeprowadzeniu badań dodatkowych. Najczęściej wykonuje się morfologię, badanie ogólne moczu oraz CRP służące wykryciu ewentualnych stanów zapalnych, badania tarczycy, wątroby oraz nerek. Planując dziecko warto także wybrać się na wizytę do lekarza rodzinnego, by przebadać się pod kątem ewentualnych chorób ogólnoustrojowych czy wad serca. Zwykle sprawdza się też, czy pacjentka chorowała na przykład na żółtaczkę, kiłę, toksoplazmozę, cytomegalię czy wirusowe zapalenie wątroby. Panie leczące się na choroby przewlekłe, które wymagają przyjmowania leków powinny poinformować także prowadzącego leczenie specjalistę o tym, że starają się o dziecko. Dzięki temu będzie możliwe dobranie takich leków, które będą jak najmniej uciążliwe dla ciąży, a podobnie skuteczne. Zespół poznańskiego Centrum Badań Prenatalnych PreMediCare „Wszystko dla Zdrowia Dziecka

Gość sweatrose87
morfologię mocz usg narządów rodnych ob cytologia no i normalne badanie ginekologiczne w tym piersi

Gość ejbisi1986
Kobiety apeluję badajcie sobie TSH! Jak tarczyca mamy źle działa to płód może się nieprawidłowo rozwijać. W dodatku akurat w tym przypadku najważniejsze są pierwsze dwa miesiące ciąży kiedy płód nie ma jeszcze własnej tarczycy i musi pobierać hormony od mamy.

Gość ejbisi1986
Wiadomo, że mnóstwo kobiet urodziło zdrowe dzieci z wpadki/nie przygotowując się, ale jeśli ktoś planuje dziecko, to myślę, że warto się postarać i zrobić jak najwięcej badań, choćby po to, żeby potem mieć spokojniejszą głowę.